Skocz do zawartości

Po ilu pierwsza podmiana wody w nowym baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam a wiec rozpocząłem swoja przygodę z Malawi zbiornik zalany i moje pytanie czekam aż dojrzeje a po jakim czasie od dojrzenia zbiornika należy podmienić pierwszy raz wodę. Zakładając że za 2 tygodnie zbiornik dojrzeje (wlałem 50 litrów wody z podmiany z działającego już baniaka i dolewam biostartera) to po jakim czasie należy to uczynić

Opublikowano
moje pytanie po jakim czasie od dojrzenia zbiornika należy podmienić pierwszy raz wodę. .... po jakim czasie należy to uczynić

a ile twoje akwarium liczy litrów bo bez tego ani rusz
bartek a co ma litraż do powyższego pytania w małym czy dużym akwa obowiązuja te same zasady.

wracajac do pytania, rozumiem że pytasz się o podmiany w wypadku kiedy nie ma tam jeszcze ryb, więc jęsli akwa jest bez ryb to i tak podmiana jest wskazana co najmniej co miesiąc a jęsli ryby już sa to co tydzień.

Opublikowano

nie ryb nie ma akwarium dopiero dziś wystartowało to a wracając do pytania to mam rozumie że po okresie dojrzewania baniaczka czyli 2-3 tygodnie przed wpuszczeniem ryb mam podmienić wodę czy wpuścić ryby odczekać tydzień i dopiero

Opublikowano
A ja Ci powiem tak:

Po ok trzech tygodniach zrób testy.

Jeśli NH wyjdzie : 0

NO2: 0

NO3 : xxx

Wtedy zrób podmianę:)

jestem za, jak akwa dojrzeje to i przed wpuszczeniem ryb podmień cz ęśc wody.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

powracam do pytania gdyż wydaje mi sie że akwarium już dojrzało.

jakieś 4,5 dni temu NO2 było na wysokim poziomie około 5mg/l dziś po sprawdzeniu parametrów okazuje sie że NO2 spadło do niewykrywalnego według testu 0 NO3 jest na poziomie 10mg/l.pozostałe parametry to.

GH - 12

KH - 11

Ph - 7,5

przez okres dojrzewania akwarium to znaczy przez ostatnie 10 dni dolewałem sera nitrivec i po nim uzyskałem spadek NO2

Moje pytania są następujące:

1. rybki juz pływaja tzn. pysie czy dokonać teraz podmiany wody pierwszej czy jeszcze z tym poczekać np. tydzień bez dolewania już nitriveca dodam że dziś dodałem po raz ostatni nitrivec z zalecanej 10 dniowego dawkowania wedle instrukcji

2. czy przy pierwszej podmianie podmienić 20% wody czy lepiej jako pierwsza podmiana to 10% żeby nie zaburzyć flory bakteryjne

Konkretnie mi chodzi ile podmienić i kiedy. akwarium wystartowało 11.02.2008r. rybki to Pseudotropheus saulosi

Opublikowano

Moim zdaniem poczekaj jeszcze tydzień, potem podmień 10% wody:0

Po kolejnym tygodniu zrób testy na NO2 i NO3.

Będziesz mógł określić czy baniak dojrzał i jaki jest przyrost NO3 w ciągu tygodnia.

Wtedy będziesz mógł określić na najbliższy czas wielkość cotygodniowej podmiany:)