Skocz do zawartości

Budowa mojego nowego akwarium. 120 cm panorama 240l. Od początku do końca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Dbk20 napisał:

Obsada została zmieniona. Nie umiem znaleźć edycji nazwy wątku. Prosiłbym skasować informacje o obsadzie z nazwy wątku : 30x red red, obsada jest w trakcie doboru.

...poprawiłem. Jak będziesz chciał sam poprawiać tytuł  to zawsze  musisz edytować post nr 1 i wtedy możesz zmienić tytuł.

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 18.02.2018 o 22:56, Dbk20 napisał:

Teściki zooleka zastąpione, przyjechała walizka, mam nadzieję te będą dobre :

15189904644802127385410.thumb.jpg.62416eece00e4a4d388da5d097454ada.jpg

Troszkę nie trafiony zakup bo niektóre testy nie będą używane z tej walizki...

Mogłeś zakupić sobię tą- https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html + uzupełnienia pH 7.4-9.0 https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html + GH https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-gh-test-na-twardosc-ogolna-p-625.html

Opublikowano
10 godzin temu, egon44 napisał:

Troszkę nie trafiony zakup bo niektóre testy nie będą używane z tej walizki...

Mam jeszcze roslinniaka z co2, a i nie wiem co w przyszlosci bedzie.

A i z ciekawosci Cu w cieplej badalem : u mnie nie ma..

Faktycznie zestaw proponowany przez Ciebie wystarczy do malawi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przeczytałem Twój wątek i powiem szczerze się zgubiłem. Czy tak w ogóle wiesz co chcesz zrobić? Masz super akwarium 180 cm ale zamiast pracować nad nim marnujesz energię i kasę - Twoją na  pie-ły. Po co następne akwaria? Przejściowe dla kogo ?  Nie prościej zbudować "dom" dla ryb a nie fundowac im co jakiś czaś tzw hotel? 

Zrób akwarium właściwe, z filtracją ,kamieniami  i oświetleniem . Później pomysl  jakie ryby by Ci pasowały i zadaj pytanie na forum czy będzie ok. Młode ryby we właściwym zbiorniku ,  gdy rosną i toczą walki  samczykow  - ustalaja hierarchie dadzą naprawdę o wiele więcej niż przerzucane ze zbiornika A do zbiornika B bo na poprzedni są już za duże. Mam nadzieje ze się obrazisz a  popatrzysz na wszystko z boku i przemyślisz wszystko od początku. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Śledzę każdą odpowiedź i staram się rozsądnie do tego podejsć. 

Idę myśleć gdzie postawić te 180cm. Biorę tarcze i zaczynam ciąć prolile na stelaż.

Co myslicie o postawieniu 3 zbiornikow? 120 cm 240l, 150 cm 335l i 180x80x60 cm 850l? Czy te mniejsza mają sens?

Opublikowano
14 minut temu, Dbk20 napisał:

Co myslicie o postawieniu 3 zbiornikow? 120 cm 240l, 150 cm 335l i 180x80x60 cm 850l? Czy te mniejsza mają sens?

Mają sens. Nie musi przecież w każdym być Malawi. Możesz też w 335l. zrobić mbunarium, w 850l. non-mbunarium, a w 240l. coś innego. Każde będzie inne i każde będzie ozdobą.

Opublikowano

..temat dotyczący Twojego akwa 180x80x60 został wydzielony jak niżej:

..temat Twojej obsady do 240 litrów również został wydzielony jak niżej. Prośba..trzymaj się tematów bo zrobiłeś taki bałagan w swoim temacie ,ze sam się pogubiłeś:)