Skocz do zawartości

300L świeżaka - pierwsze malawi i dobór obsady

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

To jest docelowa ilość czy do redukcji?

22 minuty temu, egon44 napisał:

Raczej do redukcji ;)

Tak do redukcji oczywiście. Przerybiając akwarium terytoria nie zostaną tak szybko obrane przez co agresja będzie ograniczona. Później wiadomo obserwacja i mam nadzieję odpowiednia redukcja z ukierunkowaniem na układy 2 samcowe

48 minut temu, radecki napisał:

Przerybiając akwarium terytoria nie zostaną tak szybko obrane przez co agresja będzie ograniczona.

..to ja bym Ci z własnego doświadczenia polecił układy  z dwoma samcami ale dwa gatunki.  Uwierz mi ,że 200 litrów to mało na trzy gatunki. Lepiej wg mnie mieć po dwa samce i po 6/7 samic jak trzy gatunki w układach 1+3/4. Nie mam nic przeciwko pewnemu przerybieniu bo sam je mam ale musi to być z głową zrobione. Resztę Twojego poglądu zmieni fakt jak ryby dorosną i zobaczysz agresję "spokojnego' samca saulosi w czasie tarła.

55 minut temu, radecki napisał:

Później wiadomo obserwacja i mam nadzieję odpowiednia redukcja z ukierunkowaniem na układy 2 samcowe

..pozytywne jest to ,że będziesz miał szansę sam doświadczyć tego co przed chwilą napisałem . I takie doświadczenie jest bardzo ważne. Dlatego nie namawiam a polecam to co napisałem i jestem przekonany ,że z biegiem czasu sam się do tego przekonasz jeżeli chodzi o dwa haremy w 200 litrach:)

• Lubię to 2

11 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..to ja bym Ci z własnego doświadczenia polecił układy  z dwoma samcami ale dwa gatunki.  Uwierz mi ,że 200 litrów to mało na trzy gatunki. Lepiej wg mnie mieć po dwa samce i po 6/7 samic jak trzy gatunki w układach 1+3/4. Nie mam nic przeciwko pewnemu przerybieniu bo sam je mam ale musi to być z głową zrobione. Resztę Twojego poglądu zmieni fakt jak ryby dorosną i zobaczysz agresję "spokojnego' samca saulosi w czasie tarła.

..pozytywne jest to ,że będziesz miał szansę sam doświadczyć tego co przed chwilą napisałem . I takie doświadczenie jest bardzo ważne. Dlatego nie namawiam a polecam to co napisałem i jestem przekonany ,że z biegiem czasu sam się do tego przekonasz jeżeli chodzi o dwa haremy w 200 litrach:)

Wybacz, Nie zmieniłem nagłówka tematu, w międzyczasie nastąpiły drobne zmiany i akwarium będzie miało 325l, 130x50x50 :)

Nazwę tematu poprawiłem aby już nie mylić innych.

Edytowane przez radecki

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.03.2018 o 08:11, radecki napisał:

Wybacz, Nie zmieniłem nagłówka tematu, w międzyczasie nastąpiły drobne zmiany i akwarium będzie miało 325l, 130x50x50 :)

Nazwę tematu poprawiłem aby już nie mylić innych.

I jak się sprawy mają z obsadą,bo widzę że zbiornik urósł ale o obsadzie nic nie słychać :);) 

Podjąłeś już jakąś decyzję?

6 godzin temu, egon44 napisał:

I jak się sprawy mają z obsadą,bo widzę że zbiornik urósł ale o obsadzie nic nie słychać :);) 

Podjąłeś już jakąś decyzję?

Witaj !! 

Tak decyzja podjęta i pan Gaża czeka na znak sygnał.

Zbiornik dojrzewa, nh4 spada, no2 bardzo wysokie, maks na skali jbl, no3 dzisiaj rano 5 według testu jbl, było poniżej skali.

Obsada jaka będzie to Saulosi, Hara i Maingano. Do zbiornika trafi po 12szt każdego gatunku. Zobaczymy jak się poukładają haremy ale mam nadzieję na wielosamcowe.

Zastanawiam się czy tak wysoki poziom no2 to normalne podczas dojrzewania.

52 minuty temu, radecki napisał:

Obsada jaka będzie to Saulosi, Hara i Maingano. Do zbiornika trafi po 12szt każdego gatunku. Zobaczymy jak się poukładają haremy ale mam nadzieję na wielosamcowe.

Tak się zastanawiam czy zbiornik nie jest troszke za maly na maingano, poki male to bedzie ok ale jak dorosna to moga troche zamieszania zrobic.

1 godzinę temu, SlavekG napisał:

Tak się zastanawiam czy zbiornik nie jest troszke za maly na maingano, poki male to bedzie ok ale jak dorosna to moga troche zamieszania zrobic.

Mogą zrobić zamieszanie to fakt ale spróbuję, na temat obsady dużo się napisałem, radziłem i czytałem, rozmawiałem również z hodowcą i w najgorszym wypadku maingano i hara mogą zdominować saulosi ale wszystko może się udać, mam nadzieję. Jak nie spróbuję to się nie dowiem i nie nabiorę doświadczenia oraz wiedzy. W każdym razie przerybienie zbiornika ma na celu wyeliminowanie zbyt szybkie obieranie rejonów a co za tym idzie zmniejszenie agresji, zastanwiam się czy nie pójść za radą i nie wziąć po 15sztuk ale na początek boję się tak dużego przerybienia.

3 minuty temu, radecki napisał:

w najgorszym wypadku maingano i hara mogą zdominować saulosi ale wszystko może się udać, mam nadzieję.

..szybciej wybiją  swoje samice. Przez rok , dwa będzie OK. A jak nie zapewnisz im bardzo dużo kryjówek to prędzej czy później będzie jak napisałem. U mnie został jeden samiec i nie mam zamiaru dokupywać samic tym bardziej ,że jak pod te ryby to mam tylko 240 litrów co jest nieporozumieniem:) Ty masz większe to i szanse masz większe..ale musisz naprawdę mieć dużo kryjówek czyli gruzowisko.

• Lubię to 2

7 minut temu, radecki napisał:

Mogą zrobić zamieszanie to fakt ale spróbuję, na temat obsady dużo się napisałem, radziłem i czytałem, rozmawiałem również z hodowcą i w najgorszym wypadku maingano i hara mogą zdominować saulosi ale wszystko może się udać, mam nadzieję. Jak nie spróbuję to się nie dowiem i nie nabiorę doświadczenia oraz wiedzy. W każdym razie przerybienie zbiornika ma na celu wyeliminowanie zbyt szybkie obieranie rejonów a co za tym idzie zmniejszenie agresji, zastanwiam się czy nie pójść za radą i nie wziąć po 15sztuk ale na początek boję się tak dużego przerybienia.

NO z zasadzie masz racje musisz się jednak liczyc z tym ze byc moze bedziesz musial oddac maingano jak dorosna. Ja mam 10 sztuk w 600L i czasem mam ochote się ich pozbyc tak rozrabiaja. 15 sztuk to troche za duzo, mysle ze 10-12 kazdego rodzaju wystarczy na poczatek.

Teraz, SlavekG napisał:

NO z zasadzie masz racje musisz się jednak liczyc z tym ze byc moze bedziesz musial oddac maingano jak dorosna.

Sławku..ja bym koledze nie odradzał ale tylko z tego względu ,że jak sam dotknie ,doświadczy to będzie po prostu miał organoleptycznie jedno doświadczenie więcej. Ja też nie wierzyłem ,że 240 nie dam rady. Nie piszę ,że kolega tak twierdzi..ale niech próbuje.

• Lubię to 1