Skocz do zawartości

restart 300l od zera czy zostawić złoże?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Deadi napisał:

No to wszystko jasne ?

Trzeba było od razu mówić, że chcesz tylko zmienić aranż ?

W takim razie oczywiście zostaw filtr w spokoju, niech chodzi cały czas i w ogóle zrób jak Deccorativo napisał ?

Dopytam tylko o podłoże - ile cm piachu było w najwyższym miejscu? W moim pierwszym Malawi mając ponad 5-7cm tworzyły się strefy beztlenowe, który powodowały gromadzenie siarki i prześmierdywanie wody tą że siarą. Jeśli masz podobnego coś u siebie to ja bym to zebrał i przeplukał. Mając to na uwadze w kolejnych baniakach unikałem takich dużych warstw (max 3cm) i problem siary zniknął bezpowrotnie, a oprócz tego bez obaw odmulam piasek do dna by móc zebrać i wylać zakopane odchody. 

Tak tak. piachu nie chce za grubo bo później tylko problem. 

Opublikowano (edytowane)

Darku zrób tak jak pisze Henryk...

Oczywiście kubełka z biologią nie ruszaj...Możesz go podpiąć do wiaderka z wodą odlaną z akwarium i niech sobie tak pracuje cały czas...

Piasku sugerowałbym dać max 4cm...

Powodzenia :) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano

kubly wlaczone obydwa i pracuja na razie w pustym akwa. w weekend zmiana dekoracji i nowe kamienie. Kubly przełoże do wiaderka i będą dalej się kręcić.

Za nastepny tydzien już zamówiłem mieszkańców z Tan-Mala. Powinno być git

Opublikowano

A podczas takiego pompowania wiadra wody z akwarium to te bakterie długo wytrzymają? Bo w końcu przerobią całą pożywkę i co dalej, przeżyją dzięki obiegowi wody i natlenianiu?

Opublikowano

W wiadrze beda z 2-3h. Teraz chodzą w akwa z kupami po rybach.

Potem musze pomyslec bo jak napelnie czysta woda i wlacze kubly to już nie bedzie pożywki dla bakterii i tydzień będzie chodzić na pusto.

Troche jedzenia się wrzuci chyba.

Opublikowano
16 godzin temu, mareckee napisał:

A podczas takiego pompowania wiadra wody z akwarium to te bakterie długo wytrzymają? Bo w końcu przerobią całą pożywkę i co dalej, przeżyją dzięki obiegowi wody i natlenianiu?

Bakterie bez pożywki po prostu zostaną uśpione,a po dodaniu pożywki ponownie zaczną się rozmnażać i funkcjonować ;) 

16 godzin temu, grabiec napisał:

Potem musze pomyslec bo jak napelnie czysta woda i wlacze kubly to już nie bedzie pożywki dla bakterii i tydzień będzie chodzić na pusto.

Troche jedzenia się wrzuci chyba.

Można i tak ale są też dostępne bakterie z pożywką które możesz wlać do akwarium ;) 

Ogólnie po zalaniu zbiornika wlej do niego 1 ampułkę Prodibio Biodigest.

Będzie ok :) 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzieki za wszystkie rady. W sobote biore się do roboty.

Opublikowano
38 minut temu, grabiec napisał:

Dzieki za wszystkie rady. W sobote biore się do roboty.

Jak byś coś potrzebował, to dzwoń/pisz. Tylko ja teraz nie bardzo mogę dźwigać :) ale wszystko inne mogę pomóc.