Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 11.02.2018 o 16:47, radecki napisał(a):

@Jerry_jerry jesteś może w stanie określić jak bardzo dwa narurowce zamontowane równolegle stłumią wydajność filtra powiedzmy o wydajności 1500L/h  ?

Rozwiń  

Na to pytanie Tobie nie odpowiem. Nie mierzyłem przepływu z prefiltrem i bez niego.  Na oko mogę Ci powiedzieć, ze różnicy nie widać.;) 

Jeżeli planujesz dwa równoległe to tutaj jesteś na wygranej pozycji bo dzięki temu nie zdławisz wlotu. Według mnie najważniejsza jest średnica. U siebie mam waz 16mm dlatego też zastosowałem 3/4 cala i krociec  na waz 19mm. Nie znalazłem takowego o średnicy 1 cala. Gdyby takowy był to na pewno bym wybrał większy. 

Zamiast sztukowania rurki zakup puszkę zasypowa i po sprawie. Ja bym z odwrotnym montażem nie kombinował.  Dziś planujesz ceramikę a za miesiac zechcesz jednak mechanika i co wtedy? Demontaż? 

Po krótkim użytkowaniu prefiltra potwierdzam słowa kolegi @michal_j, który wspominał o lepszej klarowności wody w przypadku  sznurków niż waty.

Tak wygląda u mnie woda po kilku godzinach pracy prefiltra na sznurkach 50 mikronów. Co prawda dołożyłem jeszcze (widać po lewej stronie) wewnętrznego mechanika a w środku rajstopa z purolitem ale i tak od razu widać, że woda jest o wiele lepszej jakości niż jak to było przy wacie JBLa.

P_7.jpg

Edytowane przez Gość
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  W dniu 12.02.2018 o 06:53, Jerry_jerry napisał(a):

Po krótkim użytkowaniu prefiltra potwierdzam słowa kolegi @michal_j, który wspominał o lepszej klarowności wody w przypadku  sznurków niż waty.

Tak wygląda u mnie woda po kilku godzinach pracy prefiltra na sznurkach 50 mikronów. Co prawda dołożyłem jeszcze (widać po lewej stronie) wewnętrznego mechanika a w środku rajstopa z purolitem ale i tak od razu widać, że woda jest o wiele lepszej jakości niż jak to było przy wacie JBLa.

Rozwiń  

Jako że minęło trochę czasu od Twojego ostatniego wpisu to mam pytanko,jak ma się sprawa z używaniem wkładu sznurkowego na dłuższą metę czyli co ile go wymieniasz na nowy...

Wkład 100 mikronów się nie sprawdził?...bo piszesz że masz 50 mikronowy...

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 24.02.2018 o 22:27, egon44 napisał(a):

Jako że minęło trochę czasu od Twojego ostatniego wpisu to mam pytanko,jak ma się sprawa z używaniem wkładu sznurkowego na dłuższą metę czyli co ile go wymieniasz na nowy...

Wkład 100 mikronów się nie sprawdził?...bo piszesz że masz 50 mikronowy...

Rozwiń  

Wkład sznurkowy sprawdza się idealnie. O wiele lepiej niż wata. Jako prefiltr jak dla mnie to najrozsadniejsze rozwiązanie. Na pewno trzeba się liczyć z kosztami - jeden wklad to cena ok. 3 zł. Wymieniam go co tydzień. 

Sprawdza się zarówno 100 jak i 50 mikronów. Używałem 100 i postanowiłem przetestować 50. Wydaje mi się, że przy 50 woda była klarowniejsza. I to by nawet pasowało. ;) Ostatni tydzień miałem 100 i jutro zamawiam kilka sztuk 50. Takie  wkłady planuję używać u siebie.

Chyba to wszystko. Jak coś to Andrzeju śmiało pytaj. :)

Edytowane przez Gość
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odkopię temat:

Jakie części trzeba wymienić, żeby ten prefiltr pasował do kubełka z wężami 12/16mm?

I czy można prosić o linki do tych samych elementów, ale ze sklepu osmoza? Oczywiście jeśli są tam dostępne.

Dziękuję.

Opublikowano

Na początku musisz zakupić prefiltr narurowy ale 1/2 cala. Nie wiem czy są króćce 3/4 na wąż fi 12mm. Króciec również nie musi być fi 12mm. Możesz zastosować z linku poniżej:

https://www.euro-spaw.pl/product-pol-2066-Zlaczka-choinkowa-krociec-na-waz-14mm-gwint-1-2-Z.html

Wkładasz wąż do wrzątku i po chwili zakładasz na króciec. Do tego zawór zamykający przed i po i masz komplet.

W osmozie tego nie kupisz.

Opublikowano

Natchniony Twoim tematem Jarku, postanowiłem przetestować w swoim korpusie wkład sznurkowy. Do tej pory używałem waty JBL Symec. Sznurek założyłem wczoraj i po 24 godzinach pracy uzyskałem taką przejrzystość wody jakiej jeszcze nigdy nie widziałem u siebie w zbiorniku. W markecie, gdzie robiłem zakupy nie było zbyt dużego wyboru, był tylko 10 i 20 mikronów. Kupiłem 20 i mam pytanie, jak to właściwie jest z tymi mikronami? Im niższa wartość tym "gęstszy sznurek"? Czy jest odwrotnie i powinienem poszukać sznurka 50 lub 100 mikronów

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 18.10.2018 o 17:11, mlody.czub napisał(a):

Im mniej mikronow tym sznurek gestszy. 1 mikron jest drobniejszy od 100 mikronow, czyli 1mikron zatrzyma wiecej zanieczyszczen i szybciej się zapcha.

Rozwiń  

Dzięki. Tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Natomiast, każdy "sznurek ma dwa końce" i pewnie im mniej mikronów tym gęstszy sznurek = mniejszy przepływ :P Coś za coś.

• 1 rok później...