Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, deccorativo napisał:

Witaj kolego wydaje mi się że przybyły do nas na forum za sprawką Andrzeja z grup FB.:D i od razu z dorobkiem wartym kopiowania a nawet propozycją produkcji.

Henryku koniecznie załóż sobie konto na FB i zobaczysz jak to wszystko funkcjonuje :D 

Jeszcze raz powtórzę że tło wygląda znakomicie :) 

• Dziękuję 1
Opublikowano
6 godzin temu, deccorativo napisał:

Witaj kolego wydaje mi się że przybyły do nas na forum za sprawką Andrzeja z grup FB.:D i od razu z dorobkiem wartym kopiowania a nawet propozycją produkcji.

Witaj, użytkownikiem Km jestem już chyba jakieś 2 lata,więc tak niedokońca to sprawka Andrzeja ? aczkolwiek muszę przyznać że aktywniejszy jestem na Fb. Co do kopiowania czy też może inspirowania się na tle mojego wykonania to oczywiście zachęcam, ponieważ taki był cel mojego posta i uważam że każdy może takie tło wedle swoich upodobań i preferencji wykonać samemu i to nawet z dużo lepszym efektem aniżeli kupując gotowca. Co do propozycji wykonania takiego tła na zamówienie niestety musiałbym odmówić z trzech powodów jakimi są brak czasu, brak warunków i najważniejszego, czyli żony ? której już słabo na myśl o kolejnym projekcie do większego akwarium ?.

1 godzinę temu, Wolfik napisał:

Grubość tła to 10 cm?

Tak 10cm, ale prawdziwą głębię myślę że dałby arkusz 20cm, co sprawdzę przy następnym projekcie ?

Opublikowano

Jakieś 2 lata temu dziwiłem się dlaczego wszyscy dłubią w białym styropianie i już wtedy polecałem styropian grafitowy bo tak on się nazywa.

Jedyna przeszkoda do pokonania to tani zakup 2 - 3 arkuszy  styropianu grafitowy 10cm . Całe paczki widziałem w Castoramie ale to za dużo na przeciętny baniak.

Trudno kupić pojedyncze płyty  - każdy ci przywiezie tira tego styropianu.

Jak zdobyłeś ten w kolorze grafitowym . ?

Mamy także farby akrylowe w sprayu bezpośrednio na styropian więc gruntowania i te CX są zbędne.

Wystarczy trysnąć np ciemno zielonym  z góry i przetrzeć suchym pędzlem jasno szarym by uwypuklić lite tło z  zielonego serpentynitu z jasnymi przebarwieniami.   wiele roboty i ten CX odpada który jest mocno podejrzany .:D Poczytajcie co Adam @troad  zauważył  jak to stalaktyty robi w wodzie. Nie piszcie że macie i ryby nie zdychają bo to wiem ale czy nie szkodzi rybom nie udowodnimy - lepiej nie stosować jak nie musisz.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 minut temu, deccorativo napisał:

Jedyna przeszkoda do pokonania to tani zakup 2 - 3 arkuszy  styropianu grafitowy 10cm . Całe paczki widziałem w Castoramie ale to za dużo na przeciętny baniak.

Trudno kupić pojedyncze płyty  - każdy ci przywiezie tira tego styropianu.

Jak zdobyłeś ten w kolorze grafitowym . ?

Niestety masz rację co do braku możliwości zakupu jednego czy może dwóch arkuszy. Ja zakupiłem całą paczkę, czyli 6 arkuszy tego styropianu fasadowego w kolorze grafitowym w Leroy Merlin z czego jeden wykorzystałem, dwa szfagier zajumał, a pozostałe wykorzystam w kolejnym projekcie. Kosztowało mnie to około 60zł. 

Opublikowano
24 minuty temu, deccorativo napisał:

Wystarczy trysnąć np ciemno zielonym  z góry i przetrzeć suchym pędzlem jasno szarym by uwypuklić lite tło z  zielonego serpentynitu z jasnymi przebarwieniami.   wiele roboty i ten CX odpada który jest mocno podejrzany .:D Poczytajcie co Adam @troad  zauważył  jak to stalaktyty robi w wodzie. Nie piszcie że macie i ryby nie zdychają bo to wiem ale czy nie szkodzi rybom nie udowodnimy - lepiej nie stosować jak nie musisz.

I tu niejesteś pierwszą osobą która radziła abym bezpośrednio malował po styropianie , tymbardziej że cała powierzchnia arkusza została drobiazgowo przytopiona rozgrzanym nożem. Oczywiście i ja korzystałem z techniki suchego pędzla oraz gąbeczki?

• 2 lata później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Troszkę odkurzę temat.

Czyli jak wygląda proces wykonania tej ścianki, bo się troszkę pogubiłem.

Styropian grafitowy, rzeźbimy np lutownicą i na to co ?

Żeby wyszedł taki efekt jak na 1 zdjęciu, bo tam jest chyba bez kleju.

To jest goły styropian czy na tym jest jakaś farba i cieniowane ?

DSC_0059.thumb.JPG.b7f927a616eccf650e7f545f2646e9d0.jpeg

Edytowane przez Yoo!