Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, darkon napisał:

No to widzisz jak się same odpowietrzają. A jeszcze dopytam, w dobrą stronę zgodnie ze strzałkami masz przepływ w korpusie narurowym ?

Wszystko płynie zgodnie ze strzałkami. Problem jest taki, że właśnie ten kubeł ma się sam odpowietrzać a tego nie robi. Odkąd zamontowałem prefiltr to wiem, że jest zapowietrzony ale żaden sposób na niego nie działa. W filtrze słychać przelewanie się wody.

Dobra będę jeszcze kombinował a jeżeli to nie pomoże to wracam do najprostszego pomysłu czyli prefiltr eheima na zasysie i czyszczenie. W swoim mechaniku tak miałem ale jego czyszczenie w porównaniu z prefiltrem narurowym to bajka.

Opublikowano

Mam taki sam zestaw jak Ty tzn unimax 250 + korpus. Dużo niżej masz korpus poniżej poziomu lustra wody? Bo ja zaledwie 10cm - taka moja bezmyślność przy montażu. Miałem ten sam problem z zalaniem korpusu, ale teraz po wymianie wkładu zalewam go do pełna wodą, zakręcam i śmiga od razu. Częściowo zassanie wody utrudnia też kanciata rurka przelewowa unimaxa. I dlatego im więcej wody w akwarium tym łatwiej. Ja mam lustro wody ok 2 cm niżej niż krawędź akwarium i problem z zassaniem nie występuje

Opublikowano
14 minut temu, mareckee napisał:

Mam taki sam zestaw jak Ty tzn unimax 250 + korpus. Dużo niżej masz korpus poniżej poziomu lustra wody? Bo ja zaledwie 10cm - taka moja bezmyślność przy montażu. Miałem ten sam problem z zalaniem korpusu, ale teraz po wymianie wkładu zalewam go do pełna wodą, zakręcam i śmiga od razu. Częściowo zassanie wody utrudnia też kanciata rurka przelewowa unimaxa. I dlatego im więcej wody w akwarium tym łatwiej. Ja mam lustro wody ok 2 cm niżej niż krawędź akwarium i problem z zassaniem nie występuje

Prefiltr jest zamontowany tak jak na foto poniżej.

Wodę w akwa mam do wzmocnień.

Prefiltr.jpg

Opublikowano

Skróć wąż pomiędzy prefiltrem a Unimaxem, po co ten garb z węża. Przekręć w dół złączkę na prefiltrze, tak żeby utworzyć prosty odcinek z węża pomiędzy nią a złączem w filtrze.

Opublikowano

Ten zapas zostawiłem ze względów praktycznych. Dzięki nadmiarowym wężom mogę swobodnie manewrować prefiltrem oraz filtrem bez obawy, że coś jest naciągnięte.

Opublikowano (edytowane)

Po wielu bojach wygrana.;) Węże totalnie zalane - co ja się nawykrecalem na różne sposoby ten filtr :confused:, ustąpiło przelewanie, po wyłączeniu filtra woda się nie cofa, prefiltr też odpowietrzony. Dziękuję za wskazówki i faktycznie przy następnej wymianie wkładów zaleje prefiltr ręcznie i zobaczymy czy ruszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
44 minuty temu, egon44 napisał:

@Jerry_jerry korpus masz 3/4 czy 1/2?

Korpus 3/4.

5 minut temu, michal_j napisał:

Ruszy emoji3.png też trochę mi zajęło zanim do tego doszedłem emoji3.png

No mam nadzieję bo na początku byłem trochę zły z tego rozwiązania. ;)

Poniżej kilka zdjęć (może kogoś zainteresuje) z moich dwóch prefiltrów - pierwszy jest dla Unimaxa 250 a drugi będzie do Unimaxa 500. Wszystkie złączki i zawory 3/4 a króćce również 3/4 i na wąż fi 19mm.

P_1.jpg

P_2.jpg

P_3.jpg

P_4.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Jerry_jerry napisał:

Korpus 3/4.

No mam nadzieję bo na początku byłem trochę zły z tego rozwiązania. ;)

Poniżej kilka zdjęć (może kogoś zainteresuje) z moich dwóch prefiltrów - pierwszy jest dla Unimaxa 250 a drugi będzie do Unimaxa 500. Wszystkie złączki i zawory 3/4 a króćce również 3/4 i na wąż fi 19mm.

P_1.jpg

P_2.jpg

P_3.jpg

P_4.jpg

Kurde rozwiązanie super!

Jak możesz to wstaw fotki z opisem co i jak do galerii w dziale ''sprzęt''

Na pewno będzie to pomocne dla innych ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Wszystkie złączki i zawory 3/4 a króćce również 3/4 i na wąż fi 19mm.

a możesz pokazać a lepiej zmierzyć jakie jest fi w niebieskiej głowicy korpusu ? czy tam nie ma fi12mm? z jednej i drugiej strony.