Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy możesz mi powiedzieć na czym trzymają się skarpety filtracyjne w Twoim sumpie, oraz jakie mają wymiary? Jestem na etapie planowania mojego sumpa i zastanawiam się czy by mi się zmieściły. Pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, wojtesu napisał:

Witam. Czy możesz mi powiedzieć na czym trzymają się skarpety filtracyjne w Twoim sumpie, oraz jakie mają wymiary? Jestem na etapie planowania mojego sumpa i zastanawiam się czy by mi się zmieściły. Pozdrawiam

Witaj

Otóż z plexi grubości 5 mm powycinałem takie "podstawki" z trzema otworami o średnicy 9,5 cm , tak aby kołnierz skarpety miał się o co zaczepić sk3.thumb.jpg.30f5d46026ffc3a2010d0bdd033b310e.jpg

następnie całość została wklejona do właściwej komory

Opublikowano
26 minut temu, del napisał:

To ja się podpytać o tą kratkę na dole. Gdzie ją można nabyć?

Kratka kupiona u chińczyków , bo w NL to sobie 10e za sztukę winszują. Jest w 2ch wymiarach i łatwo można ją łączyć i ciąć do pożądanego rozmiaru

https://pl.aliexpress.com/item/Durable-Plastic-Fish-Grid-Divider-Tray-acuario-Egg-Crate-Aquarium-Tank-Filter-Bottom-Filtration-Net-Accessories/32829106701.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.8NuIJT

• Dziękuję 1
Opublikowano
22 minuty temu, spiochu napisał:

Tak zapytam jako laik - a jak się czyści skarpety? Łatwo się je płucze?

Wysłane z telefonu

Nie plucze się. Krzychu wrzuca do pralki i sprawa rozwiazana ?

Opublikowano
Godzinę temu, spiochu napisał:

Tak zapytam jako laik - a jak się czyści skarpety? Łatwo się je płucze?

Wysłane z telefonu

Chajzer powinien być w temacie :P

Opublikowano
21 godzin temu, del napisał:

Witam,

To ja się podpytać o tą kratkę na dole. Gdzie ją można nabyć?

Ja kupiłem podobne kratki stosowane na podłogi w golebnikach. Bardzo łatwo się je odcina na dpowiednie kawałki.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Marcin @mlody.czub ma rację :)  kupiłem tego większą ilość , tak aby nie musieć prać tego co tydzień . Jak się uzbiera trochę to wrzucam do pralki i gotowe - prawie jak nowe . Jutro przy dziennym świetle zrobię fotkę i załączę . Jedna uwaga to taka, iż należy je odwrócić na "lewą stronę"  dla lepszego efektu płukania.

21 godzin temu, wojtesu napisał:

Dzięki za zdjęcie, teraz widzę że jest z tym trochę zabawy. 

No to tak jak ze wszystkimi projektami typu DIY , Plug & Play są tylko kubełki :)