Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, zabieram się do planowania pokrywy z lacobelu na akwa 270x65

Jedyny pomysl jaki mi przyszedl do glowy to pokrywa przesuwana, podzielona na 3 elementy, jeden i najwazniejszy minus tej pokrywy to brak mozliwosci wyciagniecia szkla do czyszczenia.

Ma ktos pomysl jak wykonac taka pokrywe? Lub cos innego (latwego w pozniejszej obsludze)

Opublikowano
9 godzin temu, Adamsdz napisał:

Ma ktos pomysl jak wykonac taka pokrywe? Lub cos innego (latwego w pozniejszej obsludze)

Mam w tej chwili ten sam problem  - pokrywa do baniaka 250 x 80 x 70h cm.

Od razu na początku lacobel odpadł mimo że ma niezwykle atrakcyjny wygląd  perfekcyjnego lustrzanego połysku.

Niestety na duże akwaria się nie nadaje   z powodu ciężaru  i  unoszenia jako całej płyty .

U mnie wypada zrobić trzy panele o wymiarach ok 77 x 68 cm  czyli 0,5 m2 szyby 4-6mm a to jest tak że

1m2 szkła na każdy mm grubości waży 2,5 kg

więc u mnie jeden panel by ważył 7,5kg i by go odchylić w górę to tylko na lince i bloczku  na suficie bo nikt nie ma tak długich rąk jak górna krawędz baniaka jest na wysokości 140cm a płyta ma 77cm . Wyjdzie na suficie.

Słusznie więc pozostała ci tylko metoda odsuwanych paneli , albo lekkie płyty

Płyty z HIPS, Tubond, Kappa, Foam

albo poliwęglan komorowy ale nie ma idealnie płaskiej powierzchni i wymaga szpachlowania przed malowaniem .

Wtedy podnosisz każdy panel jedną ręką i zdejmujesz  lub odsuwasz.

Ponieważ od początku wiedziałem że lacobel odpada to całą obudowę stelaża od razu robiłem w białym macie i nawet 3 częściowa  pokrywa z białego spienionego pcv 5-10mm mi pasuje.

albo jedna wielka płyta z Tubodu 3mm na całość bo baniak jest tak precyzyjnie sklejony że nad wszystkie wzmocnienia idealnie leży taka grubość Tubondu i nie wystaje ponad krawędz baniaka więc nic nie będzie kapało na zewnątrz akwarium.

Ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem ,  najpierw rozwinę swoj temat o pokrywę - a nóz ktoś mi podda lepsze rozwiązanie i lepszy materiał.

Na razie przychylam się do 3 paneli z poliwęglanu komorowego grubości 10mm w listwach zamykających  całość pomalowana na biały mat.

Opublikowano

Jednak moja pokrywa bedzie zwyczajna z lacobelu, 3sztuki po 65 x 90cm z wpuszczonymi uchwytami, polozone na akwarium. Waga to jakies 6kg wiec nie powinienem miec problemow w obsludze :)

Dziekuje za odpowiedz