Jump to content

piasek wapienny 1-1,5mm

Recommended Posts

Że drogi, szybko przestanie być śnieżnobiały, doskonale widoczne będą na nim kupska, wg mnie ryby gorzej wyglądają na takim tle no i wyglądem odbiega od tego co widać na filmach i zdjęciach z jeziora. 

Wszystko co napisali koledzy to prawda ale dokładnie taki piasek Retne miałem przez 3 lata w swoim akwarium z Tanganiką a drugi -zwykły ten polecany żółtawy Kreisel 099 z Castoramy w drugim baniaku w swoim Malawi.

Więc mam świeży pogląd na róznice jakie tu podkreślacie.

Fakt - szybko każdy wapień szarzeje  co widać po tym piasku jak i wielkich wapieniach filipińskich, kupska tak samo widać na białym jak i zółtym a jedynie szary piasek g... ukrywa co nie znaczy że bez względu na kolor piasku g... usuwamy najszybciej jak je zauważymy i nie chodzi mi o zamiatanie pod dywan czyli do filtra , tylko solidne częste usuwanie z wody .

Piasek mielony wapienny jest miękką skała i co prawda nie jest okrągły jak piasek rzeczny ale nie kaleczy ryb ani nie zauważyłem by ryby reagowały stresem na jego barwę. Raczej to przy świeceniu roślinnym takim po 0,5W/l  może szokować ryby - u nas światła maleńko.

Jak już znasz minusy to:D

Natomiast ma bezsprzeczne plusy - taka ilość już wpływa na KH i GH oraz pH -

ułatwia start biologii i nie występuje zatrzymanie startu nawet przy wysokich NO2

stabilizuje parametry wody

Moje rady są  takie

- a kupuj jaki ci się podoba i będzie dobrze.

- pamiętaj tylko - wapienny nie da się wypłukać by leciała woda czysta bo  ocierając się tępi te ostre krawędzie ale stale daje mleczność przy płukaniu więc wypłucz z 4x i pakuj do baniaka - resztę zrobi filtracja. To na tym piasku otrzymywałem lewitację ryb .

Bierz lepiej ten 0,5- 1,2mm http://allegro.pl/30-kg-bialy-piasek-kwarcowy-do-akwarium-najtaniej-i6872984468.html

Ja mam taki. Po przesiadce z kreisela i "najbielszego kwarcowego na allegro"- jestem bardzo zadowolony. Trochę zachodzi zielonym glonem ale wygląda to naturalnie, a nie ma tej żółci jak w przypadku innych piasków. Zazielenienie pojedyńczych ziarenek piasku sprawia, że wydaję się bardziej "różnorodny", a i ewentualnych kup tak nie widać. No i dla parametrów wody też nie jest bez znaczenia. Jak ktoś lubi zimny klimat to polecem. U mnie następny może być jedynie czarny kwarcowy ;)

A ja z kolei polecam odwiedzić pobliską żwirownię i tam za grosze zakupić piach mieszanej granulacji...

Ja mam właśnie taki piach koloru szarego.Minusów dla tego piasku nie widzę żadnych a zalet ma dużo dużo więcej :) 

1.Wygląda naturalnie przez swą mieszaną granulację

2.Nie ma ostrych krawędzi

3.W porównaniu z białym piaskiem nie widać na nim odchodów ryb

4.Bardzo niska cena(ja za dwa 10l wiaderka dałem 2zł)

Koledzy @troad oraz @adamuskus82 również posiadają ten sam piach więc też mogą się o nim wypowiedzieć.

Oto moja słynna ręka z tym piachem (Pozdrawiam przy okazji Henryka @deccorativo  :D)

5a6b28abb6356_Szarypiasek.thumb.JPG.17cb7dc0f78d89e9cf6dcbb0a270d20f.JPG5a6b28b024057_Szarypiasek1.JPG.2546f450052f1718fed9f2d3aeae396d.JPG

6 minut temu, egon44 napisał:

Oto moja słynna ręka z tym piachem (Pozdrawiam przy okazji Henryka @deccorativo  :D)

Dzięki za pozdrowienia i za słynną łapkę Andrzeja ale mam pytanie.

Potrzebuję do swojej 1400l   tak ok 120 kg tego piasku z łapki.

Mogą mi wysłać z tej żwirowni paletę do Węgrowa.  ?

Byłem u Pana lisa w lesie i on nie ma tyle piasku  wykopanego:( oraz odmówił dalszego kopania :lol: , poza tym twój ma kamyczki co mi się podoba.

Reszta Andrzeju na PW.:D

Nie masz pojęcia jak ja czekałem na tą fotkę :D