Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, jarek1969 napisał:

Witam - mam pytanko.

Ryby od wczoraj pływają w baniaku. Do tej pory wodę mieli Fluval 406 (biolog, mechanik i chemik w jednym) oraz cyrkulator Aquael 2000. 

Czy teraz po wpuszczeniu ryb mam włączyć również napowietrzanie czy jest to zbędne? Cyrkulator ma opcję z napowietrzaniem.

Jarku a czemu nie zastosujesz Fluvala 406 jako typowego biologa a Aquaela 2000 jako mechanika?

Na zasys Fluvala 406 dodaj prefiltr w postaci gąbki a na zasys Aquaela gąbkę ppi 45 lub prefiltr Eheima z watą w środku(patrz fotka)...

27785399_1914614261900121_25938360_o.thumb.jpg.8e03e2178bf81d1c9e1103ded748ba74.jpg

Wylot z kubełka skieruj na taflę wody aby nią poruszał wtedy napowietrzanie wody będzie w pełni wystarczające...

Zrobisz co uważasz za słuszne,ale podałem rozwiązanie które stosują koledzy z podobną filtracją ;) 

• 1 rok później...
Opublikowano

No i trochę mnie na Forum nie było. Lekkie kłopoty ze zdrówkiem i takie tam no i zapomniałem hasła :)

Przypadek i jestem ponownie.

Słuchajcie w zasadzie u mnie jest wszystko ok z baniakiem, który założyłem dzięki Kolegom z Forum również.

Rybki mają już półtora roku, dochowałem się nawet dwóch sztuk z dwóch miotów :) resztę pewnie zeżarły.

Ostatnio w odstępie jednego miesiąca snęły mi dwie samice Hary. 

Z wodą wszystko ok więc chciałbym Was zapytać o wasze przypuszczenia.

Osobiście do głowy przyszły mi tylko dwie myśli:

1. pokarm
  2. naturalne śnięcie z uwagi na wiek

Chętnie przyjrzę się Waszym sugestiom, podpowiedziom. Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

W sumie to nie pomyślałem o tym, a właśnie panów jest przewaga 2:1.

Ostatnio są rzeczywiście wyjątkowo pobudzone.

Dzięki za nakierowanie - trzeba chyba znaleźć nowy dom dla kilku rybek. Tylko gdzie?

Edytowane przez jarek1969