Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

A wiec od poczatku, mam akwarium fluval roma 240 w kturym sa wywiercone otwory na wejscie i wyjscie do filtra fluval 306. Filtr sprawowal się dobrze ale cos tab chrobocze, wymienialem impeler i bez skutku, pozarym w akwa mam pompe newa i wezami podlaczone do podwojnej obudowy 10" w kturych jest phosout oraz purolite. Zamysl moj byl taki aby wszystko wywalic i zbudowac maly filtr narurowy. Pompe kupilem grundfos alpha 2 15/60 130 (do wyboru byla jeszce 15/50 , takie sa na ryne w UK) . Wykorzystam podwojny korpus rownolegly na biologa a dokupie 2 pojedyncze 10" podlacze rownolegle na mechanika. Obudowy sa na gwint 3/4 " czyli rury by byly 22mm , zaworow 22mm plastykowych to na lekarstwo i cena chyba z kosmosu, rury to znalazlem ale 21,5mm - to takie maja byc? Ogolnie jakby mnie ktos naprowadzil co kupić bylbym wdzieczny, albo podal jakas strone na ktorej to kupujecie, to wiedzialbym czego szukac. Odnosnie zaworow to znalazlem takie jak na tej aukcji, podejzanie tanie ktos takie stosowal? https://www.ebay.co.uk/itm/25mm-x-25mm-Red-Handle-Double-Ports-White-PVC-Pipe-Connect-Ball-Valve-U2M5/152729687949?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2055119.m1438.l2649

Pozdrawiam

Londo

Opublikowano

Hej:) Jeśli gwinty w korpusach masz 3/4" to potrzebujesz rur o średnicy zewnętrznej bodajże 26,67 mm. Te co podałeś 21,5 mm ( a dokładnie 21.34) to raczej odpowiada 1/2". Oczywiście odpowiednimi przejściówkami mógłbyś to połączyć, ale to bez sensu, po co dławić przepływ.

Druga sprawa to zawory, te, do których podałeś link wydają się być ok. Ja kupowałem bardzo podobne pełnoprzelotowe, dokładnie takie:

https://www.leroymerlin.pl/hydraulika/instalacje-wodne-i-gazowe/instalacje-pvc-i-cpvc-klejone/zawor-pvc-kw3-4-kw3-4-ustm,p12388,l545.html?gclid=CjwKCAiA15vTBRAHEiwA7Snfc-B2gajZ1dvdg3MG_kzh3dCE10NeZbtzKjxaia7h8O3IxBurXlj--xoCdE4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CO3T7uHn7dgCFYiaGAod4FYIxA

są ok.

Ja większość części do narurowca kupowałem w Leroy Merlin właśnie.

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz, tak się zastanawiam, pompa to 15/60 wiec na 1/2” wiec gdybym mechanika zrobil na 1/2” ( i tak musze 2 korpusy dokupic) az do pompy, potem redukcje na 3/4” i biolog, moglo by tak byc?

a tak dla pewnisci czy 1/2” imperialne to to samo co 15mm metryczne a 3/4” to 22mm? Bo gdzies mi wpadla tabelka ze nie do konca a mi die eydawalo ze to samo

Londo