Skocz do zawartości

Wynik testu NO3 JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sympatyczny kolego decco  wymagający z Ciebie nauczyciel, postaram się "jak na spowiedzi" 

Pisałem w zalinkowanym temacie, że ustrojstwo mam w wersji II (węgiel prasowany i purolite) i używam.

Podmiany 40% co 10dni. Fakt nie jest to Malawi, bo z nim na wiosnę ruszam. Brakuje mi tylko kamieni, serpentynit będę szukał jak się zrobi ciepło, nie chce mi się po składać latać póki jest zimno i szybko ciemno. Tło z Chin które kiedyś pokazywałeś w jakimś temacie już mam.

Zbiornik to dojrzałe 150x50x50, filtracja Aquael Circulator 2000 z prefiltrem Eheim (wata JBL wymieniana co tydzień) oraz Fluval 406 z prefiltrem Eheim (wata wymieniana co tydzień) w nim 1.2 litra Matrixa oraz 0.5 litra Purolite przysypanej garścią ceramiki. Także filtry czyściutkie bo wata co chwilę świeża.

Obsada to 6 nie za dużych Skalarów, Zbrojnik weloniasty, 40-45 Rodostomusów oraz około 15 mieczyków różnej wielości (redukuje systematycznie ale się da przy podmianach). Skalary mam od 2 miesięcy tylko dlatego aby plagę mieczyków eliminować - już przynajmniej natura robi swoje.

Wszystko testy kropelkowe:

pH >7 (Tetra) CO2 i wody RO już nie używam od 2 m-cy

NH4 - 0 (Zoolek)

PO4 - 0,2 (JBL, było ponad 1.2 stale ale od ponad miesiąca jest 0.2 ponieważ zredukowałem za pomocą Sera phosvec clear działa wybornie)

NO2 - 0 do 0.1 Zoolek ale test przeterminowany (jak będę miał Malawi to kupię świeży JBL).

Mam 2L Purolite ale używam jednorazowo do kubła tylko 0.5L

DOC i humusu raczej brak, woda jest czysta/kryształowa, tej kwesti Purolite bankowo pomaga.  Węgla aktywnego nie używam bo jestem prawie pewien że to on podnosił PO4 (używałem różnych firm Fluval, Eheim, Tetra).

Karmię płatkami, granulkami czasem tabletki Tropical x2 dziennie.

Maksymalnie x2 w tygodniu mrożonki - rozmrażam i bez tej wody robale (wodzień, czarny komar, solowiec od baniaka wrzucam), przyznaje nie przepłukuje tylko "odsączam wodę".

Moja propozycja:

Mogę o 50% zmniejszyć przez 2 tygodnie pokarm i nie podawać mrożonek w ogóle. Do tego podmienię wodę, wywalę z kubła Purolite i włożę Purigen 200ml (leży już dłuższy czas nieużywany).

bd8df3be9e6260b69e4f9e41e0afe750.jpg

91c7cb8bee9fe2770f03e30f84fbdb7e.jpg

Opublikowano

O teraz mamy jasność choć nie odpowiedziałeś na ważne pytanie.

Czy ustrojstwo z Purolite zwala ci na wylocie te NO3 z tych 13ppm i tu do ilu? czy puszcza wszystko i z ustrojstwa leci woda z NO3 - 13ppm ???????????

Rozumiem że systematycznie zmieniasz to  na biotop Malawi :D i faktycznie wystarczy dołożyć kamieni i zmienić obsadę na pyszczaki.

Wybacz że tak  cisnę by dowiedzieć się o wszystkim ale teraz wiem że nie problem w filtracji tylko pozostaje powodem ilość karmy i nie płukanie na sitku pod kranem tych mrożonek.  Masz dużo roślin i dziwne że one nie radzą sobie z tym NO3 . Czyżby słabo rosły? Czy karma nie wpada w te rośliny i tam nie gnije?

Sadzę że dajesz o wiele za dużo pokarmu i jak sam proponujesz przejdz na zmniejszenie porcji o 50%

karm tylko 2x dziennie  a w piątek ścisły post.:D

Ogólnie z foty ryby widzę że mają brzuchy wypchane jak bębny.

Opublikowano

Nie mierzyłem ile no3 jest na wylocie z ustrojstwa ale przy podmian ce to zrobię.
Rośliny rosną, w prawdzie nie rąk ostro jak co dawałem.

Zmniejsze pokarm i post jednodniowy wprowadzę plus redukcje mieczyków.

Dam znaka.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka