Skocz do zawartości

Start akwarium i problem z rybkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium wystartowałem jakieś dwa tygodnie temu. Dzisiaj rano o 5:00 wpuściłem ryby. Także ryby przebywają w akwarium z 8 godzin. Wcześniej innych ryb w akwarium nie było. Jedna z rybek ma długie cienkie zielone odchody. Nie wiem czy to jest normalne.  Wydaje mi się, że nie bo inne ryby tak nie mają.
Co robić? Jutro mam drugą dostawę rybek. Nie chciałbym aby mi wszysko padło...

rybachora.thumb.jpg.514d60c02e0a876a991a32af2a2d55e0.jpg

Opublikowano

Akurat to wygląda mi na przekarmianie. 

Pospieszyłeś się lekko z tym zarybianiem, nie ma szans żeby w dwa tygodnie akwarium było gotowe do przyjęcia mieszkańców.

Opublikowano
3 minuty temu, Robson79 napisał:

Dzisiaj wpuściłeś ryby i już je karmiłeś czy takie przyjechały...? Bo ryba wygląda na bardzo objedzoną...

Też chciałbym to wiedzieć...

2 minuty temu, MatiK napisał:

Akurat to wygląda mi na przekarmianie. 

Mam takie same zdanie.

Kolego @pgrad zasada jest taka że po wpuszczeniu nowej obsady do zbiornika nie karmimy ich przynajmniej przez 1-2 doby.Po tym czasie można dopiero podać małą dawkę pokarmu a wygląda na to że ty od razu po wpuszczeniu nakarmiłeś rybki.Czy tak było?

Opublikowano

Hej
Zrobiłem to zgodnie z procedurą opisaną w internecie.
Wrzucałem codziennie przez tydzień bakterie prodibio prodigest oraz sachem stability wg instrukcji.
póżniej była przerwa i dzisiaj wlałem jeszcze bakterie HS.
Także nie sądzę aby było za wcześnie, ponieważ wg tej instrukcji ryby można wrzucać już po 7 dniach.

Dzisiaj wpuściłem ryby i je karmiłem, możliwe że już po pierwszym karmieniu są "przekarmione"? Karmienie było około 8:30.

No to dałem ciała, nie wiedziałem, że nie wolno ryb karmić po wpuszczeniu do akwarium. Mam teraz je przegłodzić cały dzień czy karmić normalnie?

Opublikowano
2 minuty temu, pgrad napisał:

Hej
Wrzucałem codziennie przez tydzień bakterie prodibio prodigest oraz sachem stability wg instrukcji.
póżniej była przerwa i dzisiaj wlałem jeszcze bakterie HS.
Także nie sądzę aby było za wcześnie, ponieważ wg tej instrukcji ryby można wrzucać już po 7 dniach.

A parametry wody mierzyłeś? Tu mam na myśli NO2,NO3,NH4,ph z zakresu skali 7.4-9.0.

To że w instrukcji pisze że ryby można wpuścić po 7 dniach nie oznacza że cykl azotowy został zakończony.

Także obstawiam że masz niedojrzały biologicznie zbiornik.Bez pomiarów ww. parametrów możemy tylko gdybać.

5 minut temu, pgrad napisał:

Dzisiaj wpuściłem ryby i je karmiłem, możliwe że już po pierwszym karmieniu są "przekarmione"? Karmienie było około 8:30.

Na to wygląda że przekarmiłeś ryby.

5 minut temu, pgrad napisał:

No to dałem ciała, nie wiedziałem, że nie wolno ryb karmić po wpuszczeniu do akwarium. Mam teraz je przegłodzić cały dzień czy karmić normalnie?

Ja bym sugerował żebyś nie karmił ryb dzisiaj.A jak jutro dojdą następne to też bym ich nie karmił przez następną dobę.Czyli 2 doby bez karmienia.Potem możesz podać z rana małą dawkę spiruliny.

Jakie pokarmy posiadasz oraz obsadę?

Opublikowano
20 minut temu, pgrad napisał:

Witaj kolego:) niestety na tym kończą się uprzejmości i nie ma pochwał.

i zacznę od razu od przypomnienia że w internecie jest wszystko - nawet to że Kopernik był kobietą.:D tak jest z tym wpuszczaniem ryb po 7 dniach, znam nawet takie "specyfiki" po 2 dniach.  Nie bądz jak dziecko i nie wierz we wszystko co napisane.

Na tym forum  nikt nie zalecał by wpuszczać ryby bez sprawdzenia że akwarium jest dojrzałe .

W tym celu przeprowadza się procedurę startu ( wiele opisów masz na tym forum) i kontrolę tego za pomocą testów kropelkowych.

I to był twój pierwszy błąd.

Drugi to te nakarmienie od razu. Trzecie to pewno wodę z worka wlałeś do akwarium? a czwarte to pewno  posłuchałeś zoologa i obsadę masz wybraną nie wg kryteriów a wg Pana Zoologa czyli najczęściej od razu do korekty.

Posłuchaj rad kolegów i wykonaj wszystkie zalecenia.

Ze swojej strony podobnie jak kolega egon Andrzej radzę szybko zakupić testy kropelkowe które wymienię i nie żadne inne co są akurat u  zoologa.

test pH koniecznie o zakresie pomiarowym 7,4-9 a nie inny firm Zoolek lub JBL ( do wyboru jeden)

test NH4 JBL

Test NO2 JBL

Test NO3 Salifert lub JBL do wyboru .

Uzdatniacz wody kranowej i detoksykator  amoniaku  NH3 oraz azotynów NO2  - Kordon Amquel Plus 118ml  ( tylko nie kup żadnego innego jaki jest w twoim sklepie ) ma być ten i jest na allegro.

Opublikowano

Zanim biologia w akwarium dojrzeje w pełnym tego słowa znaczeniu, upłynie naprawdę długi czas. Start cyklu azotowego, po którym można zarybiać zbiornik trwa zawsze około miesiąca więc nie wiem, gdzie wyczytałeś, że po tygodniu możesz wpuścić ryby, ale skoro to zrobiłeś to zaraz trzeba będzie je ratować.

Zapraszam do przeczytania FAQ forum i tematów związanych ze startem akwarium bo nie masz o tym zielonego pojęcia.

Obecnym w zbiorniku rybom zrób dwudniową głodówkę, a jak już zaczniesz znowu karmić to syp dużo mniej bo sytuacja ze zdjęcia to nie wynik tego, że nakarmiłeś od pierwszej chwili, w której ryby były w akwarium, a tego, że sypiesz za dużo karmy.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mareckee napisał:

Ew start na WA. U mnie i u innych stosujących tą metodę wszystko zatrybiło w dwa tygodnie

No teraz już po ptokach bo ryby tam pływają i nie można im lać amoniaku NH3 .

Teraz tylko spokojna akcja ratowania ryb tym bardziej że jutro chyba wchodzą następne.

Chyba że autor odsunie w czasie następne ryby.?

Edytowane przez deccorativo