Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, deccorativo napisał:

NO2 ok 0,07 ppm

NO3 - 2-3ppm

dzięki :)

4 godziny temu, deccorativo napisał:

a teraz PO4 Salifertem ???????

z kolorem niebieskimi nie mam problemu;) ... PO4  mam, ale JBL... pokazał 0.4... 

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano
2 minuty temu, deccorativo napisał:

To znaczy że masz NO3 - 2,5ppm a PO4 - 1,2ppm

badzo głeboko w sinicach siedzisz kolego.

jak pomnożysz to tak będzie... ale nie widzę sinic ... 
na wszelki wypadek zapodać atrament??

5 minut temu, deccorativo napisał:

Buddy ratio 2

???

Opublikowano
7 minut temu, Dziubek napisał:

jak pomnożysz to tak będzie... ale nie widzę sinic ... 
na wszelki wypadek zapodać atrament??

???

To że masz  Buddendorf Ratio sinicowy nie oznaza natychmiastowego wysypu sinic. Oznacza że warunki w wodzie są sprzyjające sinicom a nie sprzyjające glonom.   Potem jeszcze wplyw na to ma światełko,  ilość organicznych zanieczyszczeń i DOC  ale  ten Buddy Ratio to podstawa i podstawowy warunek .

Jeśli masz Microbe Lift Phosphate Remover czyli "atrament" to zacznij od silnego dodatkowego  napowietrzania wody i daj  1/2 dawki zalecanej  czyli 1ml na 50l wody NETTO  po dobie daj resztę a jak będzie bez efektu przyduchy to następne dawki wg instrukcji ale zawsze z tego niższego zakresu.

Jest także "nowy atrament"  ( być może firma sama zauważyła że może być problem) i wypuściła cóś nowego, co zastąpi stary.

Dwa zupełnie rózne preparaty pod jedną nazwą . Jest w granulkach i jest w płynie. Microbe Lift Phos-Out4

Tu masz "nowy atrament" ale nie stosowałem więc nie wiem czy też ma kolor atramentu.:)

microbe-lift-phos-out-4-usuwa-fosforany-118ml.thumb.jpg.e55ef39940984f813585a5e742af3ae0.jpg

Nie wiem tez czy oprócz fosforanów PO4 także usuwa tak samo krzemiany i siarczany jak ten granulkowy.

Opublikowano
35 minut temu, deccorativo napisał:

Jeśli masz Microbe Lift Phosphate Remover czyli "atrament" to zacznij od silnego dodatkowego  napowietrzania wody i daj  1/2 dawki zalecanej  czyli 1ml na 50l wody NETTO  po dobie daj resztę a jak będzie bez efektu przyduchy to następne dawki wg instrukcji ale zawsze z tego niższego zakresu.

poszło 5ml, jutro zrobię test po4 i się zobaczy , ostatnio dawałem 9ml i nie było problemów... dziś oprócz zmętnienia nie widzę żadnych zmian..., czyli przyduchy brak :) 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj nie było możliwości, dzisiaj popełniałem testy

PO4 0.1x3=0.3 

NO3 jak dobrze czytam to 1

IMG_20180117_122442080.thumb.jpg.ebc5d1e0ab4a7240e11faa05a6c04788.jpg

Przedwczoraj robiłem co miesięczny kipisz filtra... Znaczy płukałem wszystko oprócz grysu koralowego (czyli resztki ngbc, tmbt i gąbki).

Więc jak co miesiąc musiałem zrobić podmianę i w tym miesiącu wyszła około 33 litrowa podmiana, stąd spadek NO3.

@deccorativowynik test PO4 po przemnożeniu wynosi 0.3 podawać atrament?

Edytowane przez Dziubek
Opublikowano
24 minuty temu, Dziubek napisał:

@deccorativowynik test PO4 po przemnożeniu wynosi 0.3 podawać atrament?

dla NO3 -1ppm a PO4 -0,3ppm Buddy ratio 3,5  czyli nadal bardzo silnie siedzisz w sinicach.

Chyba że wiesz że NO3 ci zazwyczaj rośnie więcej .

Mozesz też ując trochę biopolimeru by  podnieść NO3.

Dawaj atrament aż test JBL pokaże kolor jakiego nie ma na skali.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, deccorativo napisał:

dla NO3 -1ppm a PO4 -0,3ppm Buddy ratio 3,5  czyli nadal bardzo silnie siedzisz w sinicach.

I to mnie martwi

2 godziny temu, deccorativo napisał:

Chyba że wiesz że NO3 ci zazwyczaj rośnie więcej .

Miesiąc temu 18 grudniu NO3 =1, po miesiącu wzrosło do 2.5 więc rośnie, ale nie znacznie... 

Dam znów atrament i się zastanawiam co wyjąć ... Resztki ngbc czy część tmbt...

EDIT:

wyjąłem resztki ngbc , bo łatwiej mi to było zrobić ... tmbt jest pod pompą :) i się zobaczy

EDIT:

po około godzinie od podania drugiej dawki (5ml) atramentu nastąpił spadek wody w komorze pompy do tego stopnia ze pompa zasysa powietrze ... po dwóch tygodniach nie płukania gąbek jest spadek o połowę mniejszy niż teraz ... idę płukać gąbki :) 

Edytowane przez Dziubek
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.