Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium co prawda będzie roślinne, ale ze względu na rodzaj filtracji postanowiłem poradzić się u Was na forum. Zbiornik 110x40x40, filtr hamburski narożny. Na początku miałem zamiar napędzać go Aquael Circulator 1000 ale okazało się, że jest dość sporych rozmiarów. Ostatnio przypadkiem natknąłem się na pompy obiegowe Atmana i teraz mam dylemat.

W razie co na circulatora naciągnę gąbkę i mam filtr wewnętrzny, jakby mi się plany zmieniły, w atmanie takiej opcji nie mam. Poza tym atman nie ma takiego wieszaczka i trzymałby się tylko na przyssawkach, nie wiem też jak tam wygląda sprawa z regulacją przepływu i cichością pracy. Z drugiej strony jest on nieco tańszy i sporo mniejszy.

Możecie mi powiedzieć coś więcej o tym atmanie (model 800l/h) jak się on sprawuje? Ewentualnie czy polecilibyście coś innego? Do tej pory korzystałem wyłącznie z filtrów wewnętrznych aquaela więc nie mam za bardzo porównania.

Opublikowano

@raczek91 w linku powyżej znajdziesz wiele wskazówek. Wejdź też na stronę główną forum ( tylko z tej strony to rób) i u góry po prawej w "szukajce" wpisz : FILTR HAMBURSKI i znajdziesz tam bardzo wiele interesujących Ciebie tematów. Gdyby Ci się nie udało to daj znać a podpowiem jak to zrobić.

Opublikowano
2 godziny temu, raczek91 napisał:

Do galeriazoo pisałem i dzwoniłem i odpowiedź była, że tną gąbkę na wymiar przy zamówieniu za 300 zł

Potwierdzam że tak jest bo ostatnio kolega @eazeo83 robił akcję ''gąbka'' na grupie FB i również otrzymał tą samą odpowiedź od producenta.

• Lubię to 1
Opublikowano
17 godzin temu, egon44 napisał:

Popytaj tutaj o gąbki na wymiar bo właśnie znalazłem tą ofertę w innym temacie na forum 

https://allegro.pl/uzytkownik/e-akwarystyczny/filtry-wkłady-90101?order=m

tutaj też nie tną. szukałem poza allegro, ale gdzie nie dzwoniłem, to nikt nie chce ciąć przy takich małych zamówieniach.

Jak potrzebuję ok. 20x40 to radzicie wziąć 30x35 i pociąć, czy lepiej 50x50, żeby całość była w jednym płacie a nie 2 częściach?

Opublikowano (edytowane)

Do hamburga gąbka powinna byc w jednym kawałku. Grubość 3 cm lub grubsza, 45 ppi.

Jakie masz wymiary tego filtra ? 20 cm wydaje się za male takie to ja mam w 40 litrowych kostkach.

Edytowane przez suricade