Skocz do zawartości

Samica wybarwiająca się jak samiec?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Przepraszam kolegę za zamęt w jego wątku ale takie pytanie do posiadaczy Har. Jakiś czas temu zakupiłem w Malawianie harem (tak mnie zapewniano i tak chciałem) 1+3. Od razu wyłonił się faworyt - dostał ładne pionowe paski i kolor jaśniejszy od błękitnego. Nurtuje mnie jednak kwestia samic. Czy te mając ok. 5-6cm mogą upodabniać się do samca? Czasami jedna lub dwie samice dostają takiego samego koloru jak samce oraz pionowe pasy. Za chwile potrafią już być jak śledzie.

Wyżej wstawiłem zdjęcie pokazujące inkubującą samicę więc już masz odpowiedź ;) to nie jedyny przypadek, kiedy samica jest czymś poddenerwowana, albo jest po prostu dominująca w stadzie, co się czasem zdarza to potrafi przyjąć taki kolor i nie dzieje się to tylko wśród Har.

Dzięki.

W zasadzie muszę powiedzieć, że ryby te nadają bardzo dużo kolorytu w akwarium. Niestety jak to bywa u większości pyszczaków samice są dosyć śledziowe. Niestety nie wiem jak długo jeszcze będę je miał gdyż odnoszę wrażenie, że ostatnio zaczęły sobie za dużo pozwalać. W zasadzie czują się dominantami akwarium po stracie największego i w pełni wybarwionego Saulosi. :( To on do czasu swojego odejścia wszystkim sterował i Hary czuły przed nim respekt - był przed nimi w akwa. Brały się z samcem Hary za łby. Mam jeszcze drugiego, który chciał objąć przywództwo jednak chyba Hary zbyt zahukały całe towarzystwo i jego wybarwienie zatrzymało się. :confused:

Edytowane przez Gość

To ja mam wygląda na to, że szczęście, bo mam 2 samce hary i w sumie nikomu krzywdy nie robią :D. Rządzą do spółki z samcem maingano, ale tak naprawdę nigdy nie było walki pomiędzy żadnym z nich. Samce hary trzymają się swoich rewirów i jeden nie wpływa na teren drugiego. Maingano ma swój rewir pod kaseciakiem obok rewiru jednego z samców hary, ale tak naprawdę pływa po całym akwarium, również po terytoriach obu samców hary i nie zostaje nigdy przegoniony przez żadnego z nich :D

Ja z kolei miałem taki sam przypadek z kilkoma samicami Chindongo saulosi z starej obsady której już nie posiadam.

Jedne samice które inkubowały ikrę były cały czas żółciutkie 

pf_1500888657.thumb.jpg.b297d5cf1429c1af2aaddff9a9257747.jpg

A kilka innych zmieniło kolor na co dopiero wybarwiającego się samca.

5a5072de11054_Nowe096.thumb.jpg.fb26df0d8cac283b3c829cbff5681fe4.jpg

• Lubię to 1