Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Witam wszystkich.

Po dość długiej przerwie postanowiłem wrócić do akwarystyki i po raz pierwszy założyć biotop malawi. Wcześniej przeważnie akwaria wielogatunkowe z dużą ilością roślin. 

Przeczytane wiele tematów od czego zacząć jakie podłoże, parametry wody , czym mierzyć, rozpoczęcie cyklu azotowego itd. W związku z tym ,że akwarystyką zajmuje się dość długo i  zaczynałem w czasach kiedy jedynymi filtrami były filtry gombkowe napędzane pompką powietrza to ta część przygotowań poszła bez problemu.  

Teraz gdy już cykl azoatowy powoli się zamyka przyszła pora na dobranie obsady i pojawiły się pierwsze schody.

W okolicy jest jeden sprzedający który posiada dość dużo gatunków i u którego postanowiłem zaopatrzyć się w ryby.

Mój wybór skierowany jest w pyszczaki z grupy mbuna i tak też mam przygotowane akwarium duże rumowisko kilka wysokich skał , kryjówek. 

Nie wiem jak skopiować link z olx do sprzedającego , ale wpisując w olx- Darek kieźliny -można zapoznać się z jego ofertą .

Jeżeli mógłby ktoś  pomóc w doborze obsady będę bardzo wdzięczny. 

Jeden gatunek na którym mi zależy to 

Melanochromis cyaneorhabdos (Maingano) .

Akwarium 450l 150x50x60

Pozdrawiam. 

Opublikowano

Witaj na forum,

link wklejasz najzwyczajniej jak to tylko możliwe ;) kopiujesz link z paska adresowego (ctrl+c) i wklejasz go (ctrl+v) w pole tekstowe, w którym piszesz post ;) 

Maingano to już od dłuższego czasu ryba klasyfikowana jako Pseudotropheus Cyaneorhabdos.

Proponowałbym bardziej zaufane źródło ryb, ten Pan nie ma nawet swoich zdjęć, wszystko jest zapożyczone z czeluści internetu więc już ma u mnie minusa jeśli chodzi o wiarygodność.

Co do obsady to możliwości jest bardzo wiele, skorzystaj z wyszukiwarki, odwiedź dział z obsadami, galerię, popatrz jakie ryby Ci się najbardziej podobają i zrób sobie listę. Wtedy pomożemy Ci dobrać obsadę tak żeby i ryby i Twoje oko były zadowolone ;) 

Tak na szybko do Maingano mógłbym Ci zaproponować np. Metriaclima Msobo Maguga i Labidochromis sp. Perlmutt.

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, Darek Kętrzyn napisał:

ale to jedyne miejsce w okolicy  gdzie mogę zobaczyć ryby na żywo. 

Jeśli masz taką możliwość to sprawa wygląda trochę inaczej ;) 

Mimo wszystko polecałbym jednak zakup w zaufanej hodowli, ryby mogą przyjechać pociągiem. Najpierw popatrz co Ci się podoba i co byś chciał mieć w zbiorniku, problemem zakupu będziesz martwił się jak już zbierzesz obsadę do kupy ;) 

Opublikowano

No dobrze jeżeli polecasz zakup w zaufanej hodowli to którą polecasz? 

Jakie  byś podacił gatunki i w jakich ilościach do tej wielkości akwa.

Wiem że każdy ma inny gust ,ale lepiej trzymać dobrze dobrane gatunki które będą pasowały pod względem zachowania i żywienia,  niż rybki które mi się podobają a odbiegają od w/w warunków a później chorują. 

Wiem ,że jest to pójście na łatwiznę, ale może okazać się najzdrowsze dla ryb.

Każdy kto poleca jakąś obsadę operuje tylko nazwami które dla mnie początkującego nic nie mówią. 

A w tym momencie i przy moim stanie wiedzy pozostaje prosba o dobór obsady osób które się na tym znają. 

Opublikowano

Znajdujemy się w dziale, w którym dobieramy obsadę. Każde osobne pytanie powinieneś zadawać (bądź samemu wyszukiwać odpowiedzi) w odpowiednich do tego działach. Trochę Ci pomogę wklejając odnośniki do odpowiednich działów.

1 minutę temu, Darek Kętrzyn napisał:

No dobrze jeżeli polecasz zakup w zaufanej hodowli to którą polecasz? 

Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dziale : http://forum.klub-malawi.pl/forum/9-sklepy-zakupy/

3 minuty temu, Darek Kętrzyn napisał:

Jakie  byś podacił gatunki i w jakich ilościach do tej wielkości akwa.

Już napisałem ;) :

57 minut temu, MatiK napisał:

Tak na szybko do Maingano mógłbym Ci zaproponować np. Metriaclima Msobo Maguga i Labidochromis sp. Perlmutt.

4 minuty temu, Darek Kętrzyn napisał:

ale lepiej trzymać dobrze dobrane gatunki które będą pasowały pod względem zachowania i żywienia,  niż rybki które mi się podobają a odbiegają od w/w warunków a później chorują. 

Wiem ,że jest to pójście na łatwiznę, ale może okazać się najzdrowsze dla ryb.

To jest jedyne słuszne podejście i bardzo dobrze, że idziesz taką drogą.

5 minut temu, Darek Kętrzyn napisał:

Każdy kto poleca jakąś obsadę operuje tylko nazwami które dla mnie początkującego nic nie mówią. 

Dlatego jak ktoś poleci Ci jakiś gatunek możesz go sobie wpisać w wyszukiwarkę forumową, lub na google i trochę o tych rybach od razu poczytać i się czegoś nauczyć ;) 

• Dziękuję 1