Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Merlot napisał:

Prawdopodobnie jest to spowodowane spadkiem kwasowości wody poniżej pH4

Wg mnie to nie to.
Sorry ale podobnie jak Henryk nie wierzę w PH=4.
Dawno temu jak miałem SA i dozowałem CO2 z butli to kiedyś uszkodził mi się zawór i wtłoczyło mi przez noc prawie całą butlę.
Miałem wtedy PH chyba w okolicach 4. Padła cała obsada, a pływały wtedy kąsaczowate które generalnie tolerują lekko kwasową wodę.
Przy takim PH jak podałeś nie miał byś już ani jednej ryby. Zmiana PH o 1 stopień to 10-krotna zmiana ilości jonów wodorowych (to jest skala logarytmiczna). Skok PH nawet o 0,5 dla ryb może być zabójczy.
Coś nie tak z testami albo pomiarem.

Edytowane przez troad
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Po pierwsze to tylko dowód że moderator powinien ci po pierwszym poście zamknąć temat  bo nie spełniłeś wymogów działu.

Po drugie mam nadzieję że uzupełnisz temat o wyniki pomiarów wody kranowej i wody w akwarium testami kropelkowymi JBLa lub Saliferta by było o czym dyskutować.

Nie wierzę  w te "nagle" by aż o tyle kranówa się zmieniła z pH chyba że przełączono ciebie na inne ujęcie wody ale nie ma w Polsce wody w żadnym  kranie o pH -4  bo to by płynął kwas a nie woda.

Jeśli w ogóle to prawda co piszesz to żródło tkwi w akwarium a nie zwalaj na kranówę.

Ja nie napisałem, że to był mój pomiar, tylko, że taki poziom pH może prowadzić do tego ;) gdyż taką informacje znalazłem w sieci na forum

Edytowane przez Merlot
Opublikowano
Teraz, MatiK napisał:

Porób na spokojnie pomiary i podaj wyniki bo tak to możemy w takim razie bez sensu gdybać przez całą wieczność.

Tak jak wpisałem wieczorem wrzucę pomiary :)

Opublikowano
3 minuty temu, troad napisał:

Coś nie tak z testami albo pomiarem.

Sęk w tym, że pomiarów jeszcze nie było, to są gdybania. Jestem na 100% pewien, że to nie wina ph w szczególności o wartości 4. Trochę bawiłem się w "czarne wody" i zakwaszałem wodę, to nie takie proste zbić z 7 do 4, i to przy pewnie 2 cyfrowym Gh i Kh powyżej 4-5. Według mnie zostają tylko 2 możliwości: agresja lub infekcja bakteryjna.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Zrobiłem właśnie pomiary

I albo je szlag trafił, albo ja coś źle zrobiłem. 

No3 = 10 poprawka bo źle spojrzałem No3=5

No2 wychodzi poza skale

Testy JBL

Pierwsze co zrobiłem to od razu robię 50% podmiany

PS. Co prawda może za szybko spanikowalem bo tak jak informacja pokazuje wynik na No2 powinien pojawić się po 3 min i wtedy też był wysoki bo między 0.2 a 0.4, dopiero po jakimś czasie zmienił się na mocny czerwony 

Edytowane przez Merlot
Opublikowano

27 minut temu, Merlot napisał:

No2 wychodzi poza skale
Testy JBL

Ciekawe co poszło nie tak, masz przecież dojrzałe akwarium.
A co z tym PH, mierzyłeś?