Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Chciałbym przedstawić projekt mojego pierwszego małego MALAWI. Obecnie obsadą jedynie jest jedna sztuka red-red na start do produkcji amoniaku.

Aktualny osprzęt i ewentualne zmiany:

- akwarium 80 x 40 x 40

- oświetlenie 2x10W świetlówki LED 6500k naturalne (pragnę zmienić na 2x10W 6500k zimna barwa) 9,5h świecenia dziennie

- napowietrzanie tetry

- grzałka z termostatem ustawiona na 26C

- filtr zewnętrzny hagen fluval 206 wyposarzony w jeden kubełek zeolity i 2x ceramika (pragnę dorzucić również aquael Fan 2 jako mechanika)

- cyrkulator 2000 l/h

- nocna lampka aquael moon LED 1W, działa 3h po zgaszeniu głównego oświetlenia oraz 2h tuż przed "dniem"

- woda do podmian z filtra RO ok 25% raz w tygodniu i uzdatniana solami jbl aquadur

- Parametry wody:

- amoniak 0

- azotyny 0

- azotany 10 - 15 mg/l

- GH=12 KH=10

- fosforany = 1mg/l     żelazo=0

- ph=7,8 - 8

- widoczne dwa spore anubiasy barteri, dojdzie jeszcze microsorium pteropus

Co do obsady mam dylemat. Wiadomo, że z powodu w sumie nie dużego baniaczka nie mam zbyt dużego pola popisu. (Chętnego pomóc w doborze proszę i kontakt pw)IMG_20180102_183949.thumb.jpg.3f8d622a6340945d3378324e84eed662.jpg

IMG_20180102_183951.jpg

Opublikowano

Temat założony :)

Jak oceniasz baniaczek pod względem sprzętu jak i prowadzenia? Coś rażącego rzuca Ci się w oczy w mojej ideologii co powinno być rozwiązane inaczej?

Opublikowano
49 minut temu, jozek90 napisał:

Temat założony :)

Coś rażącego rzuca Ci się w oczy w mojej ideologii co powinno być rozwiązane inaczej?

Jeśli ideologią było wpuszczenie 1 ryby by produkowała amoniak to rażącym błędem było włożenie zeolitu który ten amoniak pochłania zanim zdążą coś chapnąć bakterie nitryfikacyjne ktorych chyba i tak nie dałeś na start.

Jak już się przedstawiłeś to zacznij w dziale Start Akwarium temat startu bo tu się tylko przedstawiamy.

Albo lepiej poproś Andrzeja o przeniesienie tam tego co już napisałeś .

• Dziękuję 1