Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za szczegółową rozpiskę, przyda się w późniejszym czasie. Na razie koszty startu i tak są wysokie więc raczej zostanę z kubłem i mechanikiem w środku.  Macie jakiś sprawdzony zestaw do takiego baniaka ?

Edytowane przez radoras070
Opublikowano

Żadnej zgrzewarki nie musisz doliczać, kleisz to wszystko klejem. Kubeł plus mechanik wyjdą trochę taniej, ale tylko na początku. Potem będą zużywały nieporównywalnie więcej prądu, za który będziesz miesiąc w miesiąc płacił. Poza tym z mechanikiem zawsze masz w środku plastikowy kloc, a do narurowca dokupujesz falownik i wszystko hula jak powinno. Do tego taka filtracja jest zdecydowanie wydajniejsza co przekłada się na klarowność wody, o ciszy pracy nie wspominając.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zostanę raczej przy standardowym rozwiązaniu. Po pierwsze nie mam czasu żeby to poskładać, po drugie nie mam dostatecznych zdolności manualnych (przynajmniej tak mi się wydaje). Prosił bym o jakieś propozycje filtracji z kubłem i mechanikiem. 

Jeszcze raz wielkie dzięki za bardzo rzeczowe odpowiedzi.

Opublikowano

Jak Ci już wcześniej poleciłem kubeł - JBL e902 na biologa, jak nie przeszkadza Ci sprzęt w środku zbiornika to jako mechanik Aquael Circulator 2000 i tyle. Nie polecam natomiast filtrów HW bo chodzą jak traktory i mają marną jakość wykonania. Z innymi markami nie miałem styczności.

Opublikowano
1 godzinę temu, radoras070 napisał:

W wolnej chwili popatrzę na znany portal aukcyjny i zobaczę jak wygląda to cenowo. Czekam na jeszcze jakieś propozycje :)

Jak poprawisz swój profil i będzie tam wymiar ostateczny baniaka bo temat już 5 stron i nie będę szukał na ilu stanęło ostatecznie to poradzę .

I ma to by akwarium ogólne? - to co tu jeszcze robisz?:D

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, deccorativo napisał:

Jak poprawisz swój profil i będzie tam wymiar ostateczny baniaka bo temat już 5 stron i nie będę szukał na ilu stanęło ostatecznie to poradzę .

I ma to by akwarium ogólne? - to co tu jeszcze robisz?:D

To jestmój aktualny baniak, rejestracja na forum wymagała wpisania więc nie chciałem przekłamywać. Zresztą dalej nie wiem jaki rozmiar. Patrząc po ogłoszeniach lokalnych firma Akwarium Fish Katowice oferuje zbiornik o wymiarach 150x40x50 (300L) w bardzo atrakcyjnej cenie 320zł. Zastanawiam się czy na początek przygody z Malawi nie zaserwować sobie takiego zbiornika. Pewnie można już coś ciekawego w nim hodować ? Trochę przerażają mnie koszty startu 500L szkiełka.

Edytowane przez radoras070
Opublikowano

Jak tak Cię przerażają koszty to pomyśl sobie, że postawisz za małe akwarium (a każde z nich się kurczy zanim zalejesz w ogóle wodą), przygotujesz wszystko do niego, a potem będziesz 3 lata żałował, że jednak nie zdecydowałeś się od razu na większe. W dodatku jak pójdziesz po mniejszej linii oporu i wydasz teraz mniej na te wszystkie pierdoły to przekonasz się za jakiś czas, że nie chcieliśmy Cię narazić na koszty tylko dbaliśmy o to żebyś uniknął podwójnego wydania kasy na to, co i tak za chwilę będziesz chciał kupić bo stwierdzisz po czasie, że jednak mądrze tu pisaliśmy... ;) 

Jak chcesz kupować lokalnie to wybrałbym jednak Mycioka z Mikołowa ;) 

Opublikowano

Dokładnie jak pisze ci @MatiK

Wiesz jest duża róznica  w filtracji między 300l a 500l .  np mechank do 300l to wystarcza AqC2000l/h ale do 500l już nie.

Jak  nie postawisz od razu max baniaka jaki wchodzi w to miejsce gdzie go planujesz to jak pisze Mateusz - zanim wpuścisz ryby już będziesz żałował.

Uważaj on dziś ma dobry humor i  w ramach pomocy w decyzji zawiesi ci temat aż się wyłuszczysz ze skorupy i poprawisz ostatecznie swój profil  z konkretnymi wymiarami baniaka Malawi bo do ogólnego to zupełnie inne są filtracje.

Opublikowano

Witam wszystkich. Po krótkiej nieobecności że względów zawodowych chciałbym poinformować o zamówieniu szkiełka. Po negocjacjach z żoną padło na rozmiar 150x40x50cm czyli 300l. Czekam na info od firmy ze szkiełko gotowe i biorę się za stelaż :)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka