Skocz do zawartości

Start 240L - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, koters napisał:

Podpowiecie co dalej z tą wodą mogę zrobić? Planowałem tak 10-12 styczeń (o ile parametry będą ok).

To trzeba było skorzystać z propozycji Wolfika a nie otwierać następny temat o tym samym  czyli ani przeszczep ani start  a ryby już na 10 stycznia zaplanowałeś .

Tak jak zaczynasz to ryby dla pewności przesuń na 29 stycznia 2018.

Z wodą już nic więcej nie możesz zrobić tylko cierpliwie czekać co 4-5 dni mierząc Nh4, NO2 , NO3 i nic więcej nie mierząc.

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

To trzeba było skorzystać z propozycji Wolfika a nie otwierać następny temat o tym samym  czyli ani przeszczep ani start  a ryby już na 10 stycznia zaplanowałeś .

Tak jak zaczynasz to ryby dla pewności przesuń na 29 stycznia 2018.

Z wodą już nic więcej nie możesz zrobić tylko cierpliwie czekać co 4-5 dni mierząc Nh4, NO2 , NO3 i nic więcej nie mierząc.

Eh napisałem do wszystkich (trzech) malawistów z Zielonej Góry, niestety bez odpowiedzi a propozycja Wolframika mi totalnie umknęła, jasne że bym skorzystał.

Rozumiem, że mam czekać na te skoki i spadki i jak zaliczę ostatni spadek to mogę bezpiecznie wpuszczać? 

Nie zaplanowałem na 10-12 stycznia tylko "planowałem  (o ile parametry będą ok)."  zauważasz subtelną różnicę?:)

Opublikowano

Subtelności wyłapałem od razu:D ale  wolałem napisać bo sam zwracałeś uwagę że będziesz przebierał nóżkami.:D

Czekamy -

nie masz roślin więc wyłacz zupełnie światło  i włącz wszystkie możliwości natleniania wody nawet kosztem hałasu - napowietrzacz, deszczownia itp.

Czekamy grzecznie nie pchając łap do baniaka ani filtracji.

Co 4-5 dni pomiary i nie widzimy ani okrzemka, ani mętnej wody z filmem bakteryjnym na powierzchni bo jest zupełnie ciemno w środku.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jako, że wcześniej moje posty zostały połączone - będę tu kontynuował. 

Od ostatniego posta wiele się zmieniło -  a mianowicie baniak jest gotowy i zarybiony.

Od 29.12 ostro wziąłem się za przyspieszenie dojrzewania zbiornika. Pływały w nim 6x malutkie danio, pracowały 2x wewnętrzne filtry z innego zbiornika, dzień w dzień lałem bakterie, sypałem pokarm.

Najpierw N02 skoczyło do 0,25, N03 do ok. 7-8, po kilku dniach zarówno N02 i N03 spadły. 

Rozmawiałem z właścicielem hodowli Tanmal, opowiedziałem co i jak i posłuchałem jego zdania "jak wpuścisz maluchy to jeśli nie będziesz sypał jedzenia garściami wszystko powinno być ok".

I tak 12.01 zakupiłem ryby i wpuściłem je do zbiornika.

Co 2gi dzień testy, mamy 22.01, pomiar z dzisiaj:

N02 < 0,01

N03 - 1

NH4 - 0,05

Przez ten czas pracowałem nad światłem, najpierw zmieniłem fabryczne świetlówki led na taśmy led, potem na taśmy RGB a na koniec od nowa całkiem robiąc belkę użyłem modułów samsunga, opartych na "sterowniku Romana".

Dodatkowo, bardziej w ramach chęci podłubania ale też do monitorowania temperatury, zrobiłem prosty układ na Arduino, pokazujący temperaturę wody, temperaturę powietrza pod belką i wilgotność pod belką. Przy przekroczeniu X% wilgotności układ odpala wiatraki (niby w celu wysuszenia belki ale pewnie jak zamknę baniak to wilgotność będzie stale na poziomie 90-99% i takie działanie będzie bez sensu).

Aktualnie w baniaku pływają

Pseudotropheus demasoni - 9 szt

Labidochromis sp. hongi - 9szt

Pseudotropheus saulosi - 5szt

Zanim mnie zjecie za ilość - obsada DO REDUKCJI, kupione ryby były tak małe, że nie można było określić płci. Z tanmal kupiłem po 8 demasoni i hongi (a dostałem po 9), saulosi to trochę przypadek. Hongi mają około 4-4,5cm, demasoni i saulosi to 2cm maluszki. Zobaczę ile wyjdzie samców, czy gatunki sobie nie przeszkadzają za bardzo i będę redukował. 

Póki co hongi mam na pewno 1 samca, plus być może 2 zdominowane. Saulosi jedna ryba ma lekkie pasy, 4 całe żółte ale tutaj to dalej loteria. Demasoni nie jestem w stanie nawet strzelić:) 

Samiec hongi stał się wodzem akwarium, objął za teren dwie jaskinie (po lewej i na srodku akwa), z nich patroluje zbiornik od czasu do czasu ganiając swoich pobratymców, na demasoni i saulosi nie zwraca uwagi. Reszta hongi pływa głównie przy dnie, na noc chowając się miedzy skałki, w szczelinach. Demasoni trzymają się największej skałki po lewej, na tę chwilę wykazując zero agresji. Saulosi mają  wszystko gdzieś, pływają wszędzie i nikomu nie wadzą.

Wrzucam kilka zdjęć, nie potrafię niestety zrobić naprawdę ładnych. 

Pierwsze dwa - zbiornik, nastepnie maluch demasoni, samiec hongi i 2  ujecia demasoni, który zaczyna się ładnie wybarwiać.

Dalej układ na Arduino (jeszcze nie osadzone - czekam na pcw, nie patrzcie na temperaturę) i zdjęcia belki.

IMG_20180122_192847.jpg

IMG_20180122_193525.jpg

IMG_20180122_193043_HHT.jpg

IMG_20180122_195001.jpg

IMG_20180122_195125.jpg

IMG_20180122_195128.jpg

IMG_20180122_194940.jpg

IMG_20180113_230947.jpg

IMG_20180118_072327.jpg

IMG_20180120_211814.jpg

Edytowane przez koters