Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zmieniam akwarium 240l z obsadą 35 rybek , troche urosły i zmieniam na wieksze. Akwarium pracuje  na filtrze zewnetrznym JBL e901 + Aquael Filtr Wewnętrzny Unifilter Uv 500 .Moze troszeczek brakowalo filtracji mechanicznej niewielka ilosc odchodow lezała na dnie.

Zakupiłem zbiornik  600 l wymiary 200x50x60 . 60h . na dnie bedzie piasek , kamienie jeszcze  nie zdecydowalem, mam czerwony koralowiec , ale chyba zmienie na czarny łupek.

Potrzebuje pomocy w  wyborze filtracji . Chetnie zostawie to co mam i dokupie cos dodatkowo.  Myslalem dokupic drugi filtr zewnetrzny  np. JBL 1501 (jestem b. zadowolony z tej firmy) i rozmiescic je po  dwóch stronach oraz dokupić  kolejny filtr wewnetrzny

np. AQUAEL Filtr turbo 2000 lub Eheim pick-up 2012 i  tez rozmiescic je z  dwóch stron.Ewentualnie dolozyc prefiltr  do tego wiekszego filtra zew. np. HW-603B

Bardzo prosze o pomoc i poprawienie moich błedów w  doborze filtracji . Prosze nie sugerowac się  ze wybralem taka firme filtrow  chetnie zmienie jezeli jest rownie dobra a tansza:))

Doradzcie tez jaki procenit w filtrach zew powinno byc ceramiki  a jaki  gąbek

Edytowane przez Clozapina
Opublikowano

Jeśli te rybki to pyszczaki a nie gupiki to  do baniaka 600l i 2metry długości  trzeba  silnego mechanika to co masz i to co proponujesz to wszystko za słabe.

Z mojego doświadczenia   cztery siki każdy po 500lh nie równa się jeden porządny sik 2000l/h mimo że z matematyki się równa.

Może Ikola 1200Maxx ?  tani cichy i niezawodny a części zamiennych w bród.

Przekładasz tam tylko 1,5-2 litry dojrzałej ceramiki z tego JBLa który cały czas chodzi jak robisz kipisz z baniakami i całym inwentarzem i resztę koszy zostawiasz puste na mądre złoża w przyszłości a nie zawalasz zbędnym gruzem by spowolnić kubeł.

Masz i biologa i mechanika bez tych  wielkich czarnych pudeł w środku - no może tylko prefiltr Eheima za 40 zł i wata Symec JBLa .

Jak po czasie stwierdzisz że jednak gdzieś kupy zalegają a zmiany wlotu /wylotu nie dają rady to kiedyś kupisz falownik np Sobo WP400M i powinno posprzątać .

12 godzin temu, Clozapina napisał:

Doradzcie tez jaki procenit w filtrach zew powinno byc ceramiki  a jaki  gąbek

Tu wystarcza jeden prefiltr Eheima + jedna gąbka w kuble albo i nie :D + 0,5l dowolnej ceramiki na 200l wody w baniaku . Nie obowiązuje zasada procentowa - liczy się biologia z NO2 = 0,025ppm oraz woda ze stałym niskim NO3 ok 10ppm nawet bez żadnych podmianek co tydzień  oraz  lewitacją ryb. Można to zrealizować na jednej gąbce ppi45 oraz dwu garstkach Xportów ( to takie nowoczesne lawy wulkaniczne)

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odpowiedz.

Tylko tak się zastanawiam  czy 1 filtr to dobry pomysl czy nie bede musial go czesto czyscic bo dziala  tez jako mechanik (1  gorna warstwa gąbek jak zrozumialem)i przez to nie zacznie lac szybko ,chyba ze wystarczy samo czyszczenie prefiltra w akwarium? Chyba ze dodam HW-603B z samymi gabkami i jego bede czyscil czesciej?

Cena tego filtra  jest duzym plusem , gorzej ze jest strasznie wielki i chcialem troche  mniejsza szafke , ale to nie problem poprosze kolege i wyspawa mi troche wiekszy stelaz :)) i troche mało  ludzi się na jego temat wypowiada .

Jezeli dobrze rozumiem do filtra wkladam od gory 1 warstwe gąbek ppi45  i druga warstwe ceramiki 2 l np. lawa wulkaniczna , 2 pozostale warstwy puste?

Jeszcze jedna mysl- Czy nie wykozystac JBL e901  jako biolog i tam dac warstwe gobki i 2 litry ceramiki , a dodatkowo kupić cos na mechanika , tylko co?

Edytowane przez Clozapina
Opublikowano

Czy kupisz jeden filtr czy kilka to i tak akwarysta dojrzały czyści gąbki co tydzień i z punktu widzenia samej operacji nie jest ważne gdzie ta gąbka siedzi  - czy w jednym dużym kuble czy w pięciu badziewiastych  HW 603A czy też w jednym prefiltrze Eheima.

Dla mnie liczy się też jakie powidoki mam w baniaku i ile widzę natury a ile sprzętu.

Jeśli mało piszą o Ikoli tzn że jest doskonała - zawsze piszą ci co im coś doskwiera w dopiero co kupinym filtrze a ci co zadowoleni to nie piszą nic tylko bużki mają takie :D

Ikola daje w zestawie gąbki więc tylko watę Symec kup i  1l ceramiki - reszta koszy czeka pusta na mądre złoża nawet jak na razie widzisz  wielki filtr prawie pusty.

10 godzin temu, Clozapina napisał:

Jeszcze jedna mysl- Czy nie wykozystac JBL e901  jako biolog i tam dac warstwe gobki i 2 litry ceramiki , a dodatkowo kupić cos na mechanika , tylko co?

Oczywiście możesz tak zrobić wtedy z JBLa wylatują wszystkie gąbki a na zasys prefiltr Eheima z watą czyszczony co tydzień  a w e901 - 1litr ceramiki :D  no i mechanik  AqC2000 z nową drobną gąbką  też czyszczona co tydzień - czyli dwie gąbki i dwa czarne pudełka w akwarium.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie.

Po przeczytaniu forum  zrezygnuje z filtrow kubełkowych i  skleje kaseciak.

Wydaje mi się optymalny projekt Uniwersalny filtr kasetowy narożny wiszący nad piaskiem do akwarium od 240l do 1000l 

tylko jest problem bo  pomp jebao dct 4000 już nie ma w sprzedazy , znalazlem   pompe DCP 5000 z duza regulacja , czy ktos zna wymiary zeby dostosowac ten projekt do tej pompy ,ewentualnie zaproponuje inna pompe obecnie dostepna w sklepie?