Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Wczoraj czysciłem filterek zew. i postanowiłem zregenerować purolite według zaleceń forumowiczów. Moje złoza są ułozone tj. 1 kosz 0,5 l purolite przykryte matrixem , 2 kosz to samo w 3 purigen ok. 1l przykryty ceramiką. Niby wszystko oki. Jednak NO3 na poziomie 10-15. Co prawda woda kryształ ryby się wybarwiaja. Zredukowalem też ilość ryb ok 25-27 jak dorosną to oki 20 zostawie najładniejszych. Mam zapytanie czy moje ułozenie zlóz jest dobre i czy purolite nie powinno zbić w ciągu 24h NO3 do poziomu 5-10. Pozdrawiam

Opublikowano

Ta ilość 1 litr Purigenu sama powinna ci zwalić NO3 do zera tylko nie w dobę.

Purolite A520E w ilości 1 litr po regeneracji i wymuszeniu w koszu równomiernego przepływu przez złoże faktycznie powinien sam bez Purigenu z 24h zwalić azotany do poziomu 5 -10 ppm.

Chyba że masz w kranówie siarczany na poziomie 90ppm i wtedy właśnie tak nie działa Purolite:( - utrzymuje tak pow 20- 40ppm  i nawet jak go zregenerujesz to na następny dzień już puszcza wszystko co jest w akwarium.

Opublikowano

To ja lekko podobne się do tematu. U mnie te siarczany są na wysokim poziomie. Zastanawiam się czy miałoby sens jak już biologia u mnie ruszy, zrobić duża podmiane wody wodą Ro. To siarczany będę miał ok 50 mg/l albo i jeszcze mniej w zależności ile tej wody podmienie. Purolite powinno wtedy pracować dobrze. Wodę do akwarium dolewalbym tylko Ro w przyszłości.

Opublikowano
1 godzinę temu, bisti30 napisał:

Własnie moja woda z kranu jest oki. no3- 0 woda filtrowana koksem. Wiec sam się dziwie czemu jest w granicach 15.

Jaki miałeś poziom NO3 w zbiorniku przed włożeniem Purolite  A520E?

Może być tak że źle ułożyłeś purolite w koszach i woda zamiast przepływać przez złoże omija go bokami...

Też tak miałem na początku i złoże mi nie działało tak jak powinno ale po poprawkach jest już ok po dzień dzisiejszy...zresztą jest o tym temat w odpowiednim dziale...

Opublikowano

Przed włozeniem mialem w granicach 5(purigen) i przed czyszczeniem wczorajszym w granicach 10. Ostatnim razem nałozyłem dwa worki purolite na siebie i efekt byl taki ze naroslo do 25. Wczoraj ulałem 1/3 wody i spadło do 15. Purolait rozlozylem w warstwach do 2cm w dwóch skarpetach i po 1 w koszu przykrylem matrixem  - purolite rozłozony na szerokość kosza ( kratka do zlewu). Zrobiłem przed chwoila pomiar NO3 w granicach 5-10. Jutro raz jeszcze zmierze. pozdrawiam

Opublikowano
6 minut temu, bisti30 napisał:

Ostatnim razem nałozyłem dwa worki purolite na siebie i efekt byl taki ze naroslo do 25.

...i to był podstawowy błąd.

7 minut temu, bisti30 napisał:

Zrobiłem przed chwoila pomiar NO3 w granicach 5-10. Jutro raz jeszcze zmierze. pozdrawiam

..to przy swoim przrybieniu masz super NO3. nic więcej nie kombinuj.

• Dziękuję 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Was. Podpowiedzie mi proszę jak zrobić ten blok, gdzie go umieścić. Proszę o jakiś filmik. Proszę rownież o informację czy mogę zastosować 2 bloki połączone - jeden na purolait, drugi na purigen.  Postanowiłem zbudować bowiem w kuble chyba zywice nie zdają egzaminu, poniżej zamieszczam fotę co mam zamiar kupić pozdrawiam.

Bez tytułu.png

Macie jakies opinie na temat filmiku

Opublikowano

Nie chce mi się sprawdzać, ale jako, że jest to produkt dla akwarystyki, to jest pewnie drogi ;) Poczytaj na forum o Purolite A520 bo to coś wygląda identycznie. I poczytaj jak umieszczać tą żywicę w kubełku, jest taki temat.

Wysłane z telefonu