Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie z tym "musi" bywają problemy. Kilku znajomych ma zamontowane "zmiękczacze wody", z wyglądu dokładnie jak opisywane urządzenie. Nie wiem czy to kwestia nieodpowiedniego zainstalowania , czy inny problem ale z wodą w kranie dzieją się dziwne rzeczy. Wygląda to tak jakby sól dostawała się do wody w instalacji.

Opublikowano

To wyślij Agnieszko im schemat podłączenia niech sprawdzą - bo to prosta instalacja.

Schemat-montazu-Slimline-z-bypassem-infografika-01.jpg.66b3c93c3f980905509c1a971ea1c99b.jpg

Baypass się przydaje jak trzeba odłączyć zmiękczacz.

Ja bym na wejściu dał w szereg korpus sznurki + węgiel aktywny albo taki wkład zespolony piankowo-węglowy .

Jak widzisz są tylko 4 podłaczenia 2 grubsze i dwa cieńsze i te cieńsze idą do  kanalizacji .

Jak tego nie zrobisz to solanka z regeneracji albo woda do płukania po solance nie leci do kanalizacji tylko idzie w rury jako woda miękka  - masakra.

Opublikowano

Ja cały czas myśle o regeneracji żywicy w ustrojstwie, a nie w bloku w akwarium, wiec ryzyko skażenia odpada. 

Dowiedzialem się, ze ta regeneracja musi się odbywać tak, ze woda płynie raz w jedna, raz w druga stronę, żeby rozluźnić zbite granulki, czyli raczej nie będzie to takie łatwe jak podpięcie minikani pod korpusy. Zapewnia to profesjonalny filtr, jak również regeneracja manualna, gdy mieszamy żywice w garze. 

Opublikowano
3 godziny temu, deccorativo napisał:

Jak tego nie zrobisz to solanka z regeneracji albo woda do płukania po solance nie leci do kanalizacji tylko idzie w rury jako woda miękka  - masakra.

Tak podejrzewam. :(