Skocz do zawartości

630L netto, dlaczego RO?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, hagrzesiek napisał:

Krzemianów mam na poziome 120ppm:huh: Okrzemki towarzyszyły mi przez całe życie i nawet się pokochaliśmy.

Co by oznaczało że przy moim poziomie 60ppm da się jeszcze pożegnać z okrzemkami a powyżej 100ppm już trzeba na zawsze je pokochać. Dla akwarystów przypomnę że poziom krzemianów SiO2 w  słodkiej wodzie powinien być 0,2-0,4ppm .

Grzesiu ale nie załamuj się .

Algorytm okrzemkowy jest taki.

Najpierw start i stabilizacja baniak - tak ze 3-4 miesiące z okrzemkami

Potem taka chemia z biologią  by stale w baniaku było NO3 jednocyfrowe czyli <10ppm

To pozwala nie podmieniać wody stale miesiącami  i wtedy używamy usuwaczy SiO2 w zmasowanej ilości i jak ci spadnie do mojego poziomu to wtedy rady wytrawnych malawistów że okrzemki same znikają są słuszne.

Wtedy taką wodę w akwarium traktujemy jak GoldWasser  i  nie dolewamy do niej kranówy tylko 1-2 litry tej z AGD destylowanej albo RO jak masz te ustrojstwo tzn tyle ile odparowało.

w sprawie światełka pisz.

• Lubię to 1
Opublikowano
Co by oznaczało że przy moim poziomie 60ppm da się jeszcze pożegnać z okrzemkami a powyżej 100ppm już trzeba na zawsze je pokochać. Dla akwarystów przypomnę że poziom krzemianów SiO2 w  słodkiej wodzie powinien być 0,2-0,4ppm .
Grzesiu ale nie załamuj się .
Algorytm okrzemkowy jest taki.
Najpierw start i stabilizacja baniak - tak ze 3-4 miesiące z okrzemkami
Potem taka chemia z biologią  by stale w baniaku było NO3 jednocyfrowe czyli To pozwala nie podmieniać wody stale miesiącami  i wtedy używamy usuwaczy SiO2 w zmasowanej ilości i jak ci spadnie do mojego poziomu to wtedy rady wytrawnych malawistów że okrzemki same znikają są słuszne.
Wtedy taką wodę w akwarium traktujemy jak GoldWasser  i  nie dolewamy do niej kranówy tylko 1-2 litry tej z AGD destylowanej albo RO jak masz te ustrojstwo tzn tyle ile odparowało.
w sprawie światełka pisz.

Dlatego też pisałem Henryku drogi, że każdy szczecinianin musi polubić się z okrzemkami, albo żółwie trzymać w akwarium ;)
Znowu RO? ;) Wczoraj już dojrzałem żeby odpuścić, a Ty znowu mnie popychasz w odchłań osmozy...;)
Co do belki, to owszem, zaatakuję, ale to już jutro, bo nie chcę Ci w niedziele gitary, albo innej części ciała zawracać.
Dziękuje jak zawsze za wszystkie rady ;)
Opublikowano
W dniu 16.12.2017 o 10:07, deccorativo napisał:

Baniak 630l netto nie nie w kij dmuchał.

Jeśli myślisz o normalnym jak zawsze przerybieniu  i  zamknięcie cyklu nitryfikacji :D- podmianami wody a nie chemią 

Jezusie Nazareński ;):) Nie będzie przerybienia. Nigdy nie przepadałem za tego rodzaju "uprawą" i to się nie zmieni. ;) Jestem na etapie ustalania obsady z harisimi i danielj. Fachowcy to zacni, ale wiedzą, że wybór dotyczy maksymalnie 3-4 gatunków niembuny. Moim zdaniem to max na ten litraż