Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypowiem się na temat Lichnochromisa. Tak jak @stanpisze to delikatny temat. Ja swojego z Anglii brałem. Przyjechał do Polski i odpoczywał trzy dni w Choszcznie u znajomego,  potem do mnie przyjechał wpuścił go do młodej obsady non mbuna, która go nie stresowała, a mimo to po tygodniu padł. Od początku nic nie jadł, mimo, że były to płatki. Załapał blouta i w ciągu doby już go nie było. W poniedziałek wieczorem zobaczyłem, że ciężko dycha,  we wtorek poszedłem do weterynarza  i po powrocie ryby już nie było. Moim zdaniem jeśli chodzi o Lichno to wrzuć go do oddzielnego zbiornika niech się aklimatyzuje. U siebie zrobiłem ten błąd, że go nie dałem do oddzielnego akwarium. Inna woda w Anglii, inna w Choszcznie inna u mnie. Biologia, stres były przyczyną zejścia. Więc przynajmniej z Lichno zrób profilaktykę. 

• Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, iquitos68 napisał:

Ryby będą z Niemiec.

Wielu nawet doświadczonych akwarystów z Malawi/Tanganika  ponosi klęskę i czasami nie wiedzieć czemu - wszystko robisz jak należy a tu zaraz kicha i ryby nie jedzą,  permanentnie zestresowane i po czasie padają i najczęściej uważamy że stres, podróz itp. - owszem to prawda.

W związku z powyższym twoim zdaniem ja zapytam.

A z jakiej hodowli i czy wiesz  czy  one są WF ( WC) , SNZ , F1 czy F07 ? czy mają certyfikaty ?

Bo dla każdego z nich trzeba inaczej podchodzić do hodowli i stosować inną profilaktykę szczególnie że planujesz te nowe wpuścić do już istniejącej obsady zapewne takich J23 .:D

Opublikowano
5 minut temu, deccorativo napisał:

A z jakiej hodowli i czy wiesz  czy  one są WF ( WC) , SNZ , F1 czy F07 ? czy mają certyfikaty ?

Ryby będą z Tam-mala.  F1 prawdopodobnie.

Opublikowano
W dniu 14.12.2017 o 08:25, iquitos68 napisał:

W przeddzień zarybienia startuję z profilaktyczną kuracją preparatem Preis coly. Czyli pełną dwuetapową kuracją połączoną z karmieniem ryb pokarmem nasączonym tym preparatem.

Może zamiast tego zastosuj osłonowo te dwa preparaty Microbe Lift; Herbtana i Artemis. Pierwszy jest na pasożyty, drugi na bakterie. Wydają się być nowocześniejszymi preparatami i mają szersze spektrum działania. Nie wiem jak z Preis Coly, ale tu producent widzi profilaktyczne zastosowanie tych preparatów przy wpuszczaniu nowych ryb. Może to ochroni Twoje ryby przed rozwojem pasożytów, czy bakterii spowodowanym stresem i osłabieniem.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, deccorativo napisał:

Czyli nie z Niemiec  a z Różanki :D i raczej z ich własnej hodowli F1.

Czyli procedura standardowa  profilaktyki i wpuszczania ryb.

No i kompletna bzdura. Ryby są z Niemiec, a dokładnie z cichlidenstadl. Oni są najczęściej importerami większości ryb z Malawi, a nie hodowcami. A na 100% Exochochromis i Lichnochromis są z cichlidenstadl. Zresztą na Exochochromis sam czekam ;-)

Edytowane przez stan
  • Lubię to 1
Opublikowano
45 minut temu, stan napisał:

Ryby są z Niemiec, a dokładnie z cichlidenstadl. Oni są najczęściej importerami większości ryb z Malawi, a nie hodowcami.

No to też  kompletna bzdura - sam piszesz że ryby są  z Malawi.:D a nie z Niemiec .

Stasiu chodziło mi nie o to jaką drogę odbyły ryby i od kogo w ostateczności  zostały zakupione ale bardziej o to czy F1, SNZ, WF  ale jak Różanka brzmi słabo to niech będzie że z Niemiec.:D

Opublikowano

12 godzin temu, deccorativo napisał:

ale jak Różanka brzmi słabo to niech będzie że z Niemiec.:D

Myślisz że jestem taki pusty i próżny ? 

12 godzin temu, deccorativo napisał:

sam piszesz że ryby są  z Malawi.:D a nie z Niemiec .

Tak właśnie ryby są z Niemiec, a uściślając z cichlidenstadl. Natomiast ryby z Malawi to ryby dzikie czyli WF aklimatyzowane w cichlidenstadl Niemcy. I to są ważne informacje ponieważ trzeba wiedzieć jak były karmione (każda hodowla ma inne podejście do tematu) to raz, a dwa wiesz że ryby w ostatnim czasie odbyły bardzo długą podróż. Plus kolejną, którą obdbyły właśnie z Różanki do miejsca docelowego. Tan mal ma też swoje ryby i te o lepiej się aklimatyzują niż te z Niemiec, przynajmniej ja tak u siebie zauważyłem. I te informacje są bardzo ważne przy aklimatyzacji, a nie czy to SNZ, WF, czy F1

18 godzin temu, deccorativo napisał:

czy mają certyfikaty ?

O certyfikatach nawet  nie wspomnę :e_biggrin:, bo co to ma z tym wspólnego ?