Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

założyłem nowy zbiornik 240 l  , długość pokrywy 120 cm , jakie polecicie oświetlenie LED , Ryby Malawi , piach i łupki kamienne . Budżetu już za dużego nie posiadam , Wcześniej posiadałem zbiornik 120 l na świetlówkach t5 , a teraz chciałbym przejść na ledy .

Czy np to się nada ??

http://allegro.pl/show_item.php?item=6462886204

Czekam na wasze propozycje ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj Michale na naszym forum.

Pytania są dwa

jakie oświetlenie led i  czy te się z linku nada.

Ponieważ każdy widzi światło barwne inaczej i każdy ma swoje oczekiwania to na drugie pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć .

Ja jedynie mogę ci zwrócić uwagę na plusy dodatnie i plusy ujemne tej samoróbki z linki.

Niewątpliwie na najnowocześniejszych i najsilniej świecących diodach jakie teraz są SMD 8520 więc siła światła jak T5 ale barwa 6500K i jak to pisze mój przyjaciel Darek - trupie światło. czyli nie wybarwiające ani ryb ani piasku z siną poświatą. No wiesz jak Lenin w mauzoleum.

Jedyna oszczędność to na mocy w porównaniu do świetlówek bo ani nie ma wykorzystanej możliwości płynnego ściemniania i rozjaśniania ani pełnego spektrum widma ani wybarwienia ryb jakie dają diody RGB o jakimś cyklu dobowym nie myśląc nawet.

A my to już od dawna mamy.

Piszesz o skromnym budżecie więc zacznij od  tego najpierw na zwykłym za 32 zł sterowniku RGBW a jak kasa się pojawi to przerobisz na pełne to

Ale takich tematów na modułach Samsung IP68 jest kilka  i ja radzę ci takie zrobić.

Opublikowano

Na Chwile obecną mogę przeznaczyć 150zł , szukam zestawu już gotowego , przyczepić+podłączyć , tego jest tyle np na Allegro że nie wiem co wybrać nie będę oszukiwał na elektryce 0 pojęcia , akwa już stoi zalane w pełni przygotowane do zarybienia a w przyszłym tyg chce jechać po ryby  , dlatego szukam coś na już , wiadomo z czasem mogę bardziej pokombinować teraz chodzi mi by w miarę dobra jasność w zbiorniku nastąpiła

Opublikowano

Michał...nie kombinuj teoretycznie . Podjedź w Katowicach do jakiegoś akwarystycznego sklepu i na miejscu obejrzyj świetlówki led. Nie będzie problemu aby sprzedawca pokazał Ci jak świeci dany model. Też tak kiedyś kupiłem na "oko" i w praktyce okazało się ,że nie jestem zadowolony ani z barwy ani z mocy światła. Po prostu najlepiej jest zobaczyć jak dana świetlówka świeci....a  z  ledami nie ma problemu aby w sklepie to sprawdzić.