Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam problem z filtrem wewnętrznym Aquael Circulator 2000, przez który moje akwarium wpada w rezonans. Czyściłem filtr, zmniejszałem wydajność filtra ale w dalszym ciągu akwarium buczy jak szalony. Jak sciągnę z uchwytu jest cichy,  jednakże w ręce czuć lekkie drgania. Był już raz w serwisie, ale nic nie zostało poprawione a w sumie problem występuje od samego początku - jakieś 2 lata.

Znajomy ma na wydanie filtr JBL CristalProfi i100 i myśle czy nie zrobić machniom. Pytanko, czy czasem nie będzie za słaby ?

Akwarium - profil 120x40x50

Filtr zewnętrzny - Kubełek Hagen Crystal Flo 80

Filtr wewnętrzny - Aquael Circulator 2000

Opublikowano
Godzinę temu, xaxupi napisał:

Był już raz w serwisie, ale nic nie zostało poprawione a w sumie problem występuje od samego początku - jakieś 2 lata.

...myślę ,że w serwisie chociaż wirnik wymienili. Jeżeli nie to przez te dwa lata wirnik musi być rozjechany i ośka tak samo. Jeżeli wymiana ośki i przyssawek na nowe ( ale z amortyzatorami) nic nie pomoże to lipa.

Opublikowano
W dniu 13.12.2017 o 14:01, xaxupi napisał:

Znajomy ma na wydanie filtr JBL CristalProfi i100 i myśle czy nie zrobić machniom. Pytanko, czy czasem nie będzie za słaby ?

Będzie za słaby...

Pomyśl np. o drugim filtrze zewnętrznym którego zastosujesz jako mechanika zamiast Aquaela 2000. np. http://www.otosek.pl/product_info.php?products_id=777

No chyba że zamiast Aquaela zakupisz taki filtr,ale nie dam gwarancji czy też nie będą oddawać renozansu.

https://www.akwarystyczny24.pl/filtr-wewnetrzny-nbf-1800-lh-wydajny-filtr-do-akwarium-do-250l-o-mocy-30w-p-1204.html (Ten filtr jeśli dobrze chyba posiadał kolega @jaras i bardzo go zachwalał).