Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam akwarium 500l. filtr aquel unimax 700 z uv pompka powietrza 6 w, tyle jeśli chodzi o wyposażenie.Akwarium wystartowało 5.10.2017, ryby wpuszczone po 4 godzinach(tak wiem błąd). ryby :pielęgnica pawiooka, 3Xpapuzie , sum rekini.Filtr był nowy nie wlewałem wody z starego akwarium , wkładów też nie zmieniałem na stare.Bakterie (bicrobe-lift special blend 473 ml ) były na początku wlewane zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy No2 zaczęło skakać  podmiany co 2 dni i wlewane podwójne dawki (podmiany 20/30%) .Tak często było robione że cała butelka została wlana a jest przeznaczona na jakieś 3 tys litrów. No2 na poziomie 1 udało mi się zbić do 0,25.Rano mierząc poziom skoczyło do 1, ale teraz jest już 3,5 do 4 (wiem że to niebiezpieczne dla ryb ale apetyt ich jest aż za dobry więc chyba im nic nie jest ) Dzisiaj miałem 4/5 No2 i zrobiłem 50 % podmiany i spadło do 2 :( . Uv jest wyłączone karmione raz na 2 dni malutkie porcje światło ściemnione.I nie wiem co mam teraz zrobić :( 

Edytowane przez igor323
  • Smutny 1
Opublikowano

Poczytałem i tam nie jest opisany problem który opisałem wyżej. W tyg wymieniam wodę 3/4 razy baniak ma zaraz miesiąc i ciagle rośnie No2 tam w tym poradniku jest napisane że no2 rośnie gdy maleje amoniak ale ile czasu i dlaczego tak skacze ?

Opublikowano (edytowane)

Igor..z tego co napisałeś to wnioskuję ,że nie pozwalasz w swoim akwa  na start cyklu azotowego. Bo co on ruszy Ty zaraz robisz podmiany . Powinieneś oddać ryby , zrobić bez nich start cyklu azotowego zgodnie ze sztuką. Poczytaj tutaj na czym polega cykl azotowy. Jest tam bardzo dostępnie opisane . Chodzi mi o punkt START:

Jeżeli chcesz ratować ryby i przeprowadzić start cyklu azotowego z ich obecnością to zwróć się do kolegi @deccorativo . On  w takich przypadkach ze swoją cierpliwością wielu kolegom pomógł. Jeżeli będziesz robić to bez ryb to w dołączonym linku masz wszystko opisane jak to zrobić.

Edytowane przez AndrzejWalb
  • Lubię to 1
Opublikowano

ok jeszcze raz uważnie to przeczytałem.Bakterie nitryfikacyjne są w podłożu i osadzają się w filtrze kasetowym.Jeśli robię podmianę nie zabijam ich a daje im mniejsze stężenie no2 żeby mogły wystartować.Próbowałem napisać do tego użytkownika i komunikat wyświetla że nie można wysyłać.Mam testy jbl paskowe z kartą które tworzą wykresy i z nich można po części wywnioskować ze no2 rośnie a no3 jest stałe.

Opublikowano (edytowane)

Drogi Igorze @igor323 zrobiłeś falstart jak wielu  - najlepsza jest rada Andrzeja - bo nie torturuje ryb i najmniej kosztuje.

Jeśli wybrałeś jednak drogę tortur i kosztów i nie chcesz lub nie możesz pozbyć się ryb to ci podpowiem.

1/ Użytkownik deccorativo  jest niedostępny dla nikogo na tym forum za to jest Klubowicz @deccorativo który poza kilkoma osobami ma dostępne PW dla wszystkich.  Coś musisz przestawić w swoich ustawieniach , może @JemioloSeba zerknie i ci odetka PW.

2/ Powinienem po takim wpisie miejscowości też mieć Ciebie "gdzieś";) bo to podstawa akcji ratunkowej. Jak to na prawdę jest  wioseczka w Bieszczadach to mamy problem  logistyczny , jak duża wieś Kraków to mniejszy problem , a jak Warszawa to wsiadasz w metro i walisz do Clariasa:D ( jak wreszcie dojdzie na Grochów)  czy rozumiesz delikatną aluzję czy mam cię  dalej op....ć  za nie wpisanie miejscowości i to prawdziwej ?:D

3/ Już ci napisali że testy paskowe możesz wsadzić sobie w buty to ci pokażą rozmiar twoich stóp.

Bez zakupu 4 testów kropelkowych tych firm co ci napiszę nie ma rozmowy, ale przez to że mieszkasz na księżycu nie wiem  które linki wstawić by było najszybciej bo czas jest tu kluczowy dla przeżycia twoich ryb.

Więc czekam z zapartym stolcem by szybko wstawić co gdzie masz kupić.

Ale myślę że akwarium masz dojrzałe i problem nie istnieje - to wina tych testów do pomiaru obuwia.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Nie mogę się pozbyć bo nikt ich nie przyjmie są duże pytałem wszystkie sklepy akwarystyczne 10 letniego suma ? Napisałem gdzieś bo dbam o prywatność , testy kropelkowe miałem i rzeczywiście spróbuje nimi zrobić test .Woda ma zapach po tych bakteriach takiej zasady czuć tak jakby te bakterie(domyślam się że to nie dobrze) przed tymi całymi pomiarami bakteriami woda miała zapach dojrzałego akwarium stwierdzam to po tym jak stał baniak 250 litrów przez 4/5 lat prowadzony zgodnie z etyką akwarysty i zapach był charakterystyczny.I przyznam ci rację z tą miejscowością ale jak wyżej napisałem. Ale to chyba nie jest taki problem ,jeśli jest to przepraszam.Zbadam wodę testami kropelkowymi marki sera i będziemy wiedzieć czy kłamią paski czy nie.

Znalazłem test kropelkowy tylko do NO3 i wynosi >100mg/l mimo wczorajsze podmiany wody około 50/60 %

Edytowane przez igor323
Opublikowano

Ciężko pomóc osobie, która nie chce pomocy. Z tymi testami to jak z deszczu pod rynnę..  pominę nawet porę w której zrobiłeś test. Chyba, że w twojej miejscowości "gdzieś" świeci słońce. Jakbyś miał wpisaną prawdziwą miejscowość to mógłbyś uderzyć do kogoś po dojrzałą ceramikę. A tak to patrz jak Ci zdychają rybki. Powodzenia.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Wolfik napisał:

A tak to patrz jak Ci zdychają rybki. Powodzenia.

Wolfik... bardzo nieładnie to napisałeś.

6 godzin temu, igor323 napisał:

Znalazłem test kropelkowy tylko do NO3 i wynosi >100mg/l mimo wczorajsze podmiany wody około 50/60 %

..dla pewności dodam ,że wynik odczytujesz ze środkowego paska a do każdej fiolki wlewasz po 10 ml wody . Nie podejrzewam ,że nie wiesz ale często zdarzało się,że odczytywano z innego paska i wlewano 5ml wody do fiolki.

Opublikowano
8 godzin temu, igor323 napisał:

Napisałem gdzieś bo dbam o prywatność

Wpisując prawdziwą nazwę miejscowości, swoje imię z nicka które już wpisałeś :Doraz w tle IP swojego komputera i tak nie masz już prywatności. Utraciłeś w momencie podłączenia internetu.

Nicka nie zmienisz a pomóc ci będzie ciężko  nie znając na przykład parametrów twojej kranówy.

Oczywiście należy dbać o swoje bezpieczeństwo ale  przesada w obie strony jest szkodliwa. Nie prosiłem "gdziesia"  o NIP i nr konta bankowego.

Co do testów  Sera NO3 to Andrzej to przegapił:D i  radził ci doskonale ale pod test tu uznawany za wiarygodny czyli  NO3 JBLa lub Saliferta.

Przemyśl tą swoją prywatność bo Służby i tak wiedzą twoje pełne dane personalne łącznie z numerem konta bankowego.

Chciałem pomóc ale jak sam nie chcesz to trudno -  z przykrością odchodzę od temata "gdziesia":( bo gdyby dać wiarę i uwierzyć w te NO3 =100 ppm  to jesteś głęboko w szkodliwości azotanów na ryby akwariowe i tylko dlatego że to nie nasz biotop tylko sumy to nie widać po nich oznak zatrucia.

Ale jak Andrzej dopatrzy się tego suma to ci ten temat i tak zamknie bo to nie nasz biotop ( chyba ) więc  mi "gdziesia" nie szkoda ale  tych ryb bardzo.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.