Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie Drodzy Miłośnicy Pielęgnic!

Mam na imię Artur> Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem powrotu do mojego hobby akwarystycznego, jednak z braku czasu byłem zmuszony ciągle to odkładać. I wreszcie nadszedł ten czas - niedawno przysiadłem do czytania mądrych książek oraz wstępnego projektu zbiornika. Jako że od czasu posiadania ostatniego zbiornika 112L upłynęło dobre 10 lat odświeżyłem trochę swoją mizerną wiedzę na ten temat. Obecnie jestem na etapie projektowania i doboru wszelakiego sprzętu. To, co zdążyłem ogarnąć sobie do tej pory przedstawiają poniższe obrazki. W związku z tym, chciałbym Was prosić Drodzy Formumowicze o konstruktywną krytykę moich dotychczasowych pomysłów, co zmienić, co poprawić, co niepotrzebne, itd.... Co do obsady - jeszcze nad tym nie myślałem, jednak podejrzewam że do tej wielkości zbiornika spokojnie zmieszczę 3 gatunki non-mbua. Na chwilę obecną zająłem się stroną czysto techniczną przedsięwzięcia. Zbiornik i szafka będą robione na zamówienie. Pokrywa alu również. Obecnie siedzę nad projektem belki oświetleniowej pod pokrywę na diodach CREE MKRAWT (6500-7200K / 970lm - 700mA - 12V) - którą będę robił samodzielnie. Wybrałem te diody ze względu na fakt, iż nie chcę mieć podświetlonego całego zbiornika równomiernie, lecz punktowo ze strefami mocniejszego światła i zaciemnień. 

Będę niezmiernie wdzięczny za każdą pomoc na etapie projektowania zbiornika - szczególnie pod względem użytych filtrów i wkładów filtracyjnych.5a1a97130abc6_Projektszafka-przd.thumb.jpg.0e8bdd41f5e5cdd83edd4805fbd1c6b4.jpg5a1a98164802f_FiltracjaJPEG.thumb.jpg.1892f9988d3de2703112b97044aaecd5.jpg

Projekt szafka - blat i podstawa.jpg

Opublikowano

żle zacząłeś - poproś moderatora o przeniesienie do DIY albo start akwarium i o oświetleniu tylko w dziale Oświetlenie pisz nowy temat albo się podklej do takiego z diodami CRRE.

Tu tylko robimy fotkę całej rodziny z psem i kotem i wklejamy.;)