Skocz do zawartości

Akwarium 300l start

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, deccorativo napisał:

Nie popadaj w stres. Andrzej ma starego NCFa i podobno porawii już te przeciekające zawory -

Henryk..ja mam nowego typu i stąd mam z nim takie a nie inne problemy i dlatego go uczciwie nikomu nie polecam. Ale trudno..kolega go kupił to musi z nim teraz nauczyć się żyć jak ja:) A nie ma siku więcej jak 1000 to wiem bo sprawdzałem i byłem w szoku. Muszę gdzieś to poszukać...  U mnie w 240 lirach bez mechanika jest lipa. U kolegi będzie to samo. No chyba ,że nie zwraca uwagi na wygląd wody.

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Henryk..ja mam nowego typu i stąd mam z nim takie a nie inne problemy i dlatego go uczciwie nikomu nie polecam. Ale trudno..kolega go kupił to musi z nim teraz nauczyć się żyć jak ja:) A nie ma siku więcej jak 1000 to wiem bo sprawdzałem i byłem w szoku.

Ja do wyliczania realnego siku z kubłów ( poza wyjątkami Fluvala i Aquaela) stosuję taki mój własny wzór matematyczny.

Rzadko się nie sprawdza.;)

To co podaje producent x 70% = realny sik w nie przeładowanym kuble.:D

Jak gość dowali gruzu na maxa - to max 50% :(

Seachem do baniaka 300l z 250l wody zaleca 0,5 - 0,7 litra Matrixa więc chyba tylko jeden kosz i to wypełniony w 1/3 . reszta to mądre złoża do klarowania wody, usuwania humusu DOC i do usuwania NO3 .

Sam masz to wiesz :D

Jak nie osiągniemy u kolegi  wystarczającej cyrkulacji wody do usuwania g... to dokupi kiedyś jak mu ryby urosną jak byki jakiś mały falownik za 50 zet i będzie gitara.  Na razie moim zdaniem styknie to co mu polecamy.

Opublikowano
2 minuty temu, deccorativo napisał:

Jak nie osiągniemy u kolegi  wystarczającej cyrkulacji wody do usuwania g... to dokupi kiedyś jak mu ryby urosną jak byki jakiś mały falownik za 50 zet i będzie gitara.  Na razie moim zdaniem styknie to co mu polecamy.

Henryk...ja jestem przekonany ,że to zakończy się dołożeniem mechanika:) Zobaczy kolega zdjęcia z "lewitującymi" rybami i dołoży mechanika :) . Dla jasności dodam ,że też nie polecam kupowania wszystkiego naraz  bo  potem okazuje się ,że pewne zakupy są zbędne...Będzie mało ..to dokupi mechanika :) Nie będzie mało to nie dokupi...Ale znając i użytkując ten filtr i chcąc mieć naprawdę wodę kryształ to wiem ,że będzie mało. Jak  się mylę stawiam piwo albo naszą Sztygarówkę:)

Opublikowano

Oooooo o Sztygarówkę Andrzeja warto powalczyć.

Idę w ten zakład i stawiam naprzeciw twojej sztygarówki  -  wiśniówkę spiocha.:D

@Omen34  kup JBL Symec  i włóż pod pierwszą grubą gąbkę a jak przyjdzie ten kubeł to zrobimy w nim remanent - tam chyba wata jest fabrycznie.

Wygląda że na start tego mojego Roślinnego Malawi w którego tworzeniu bierzesz bardzo aktywny udział będziesz musiał ze sztygarówką do mnie przyjechać - już cię zapraszam.:D choć końca nie widać.

Opublikowano

Dzieki wam za dobre rady.

Mechanika chcem zalozyc od razu i zakupie ten co Andrzej proponował :) bo widzialem jak czysciutka woda wtedy jest.

Teraz nastepny pech w moim miescie nie ma tych testow zostaje mi zamowic przez neta bo myslalem ze już dzis se zmieże  wode a tak pare dni poczekac bede musial

powiedzcie mi teraz z wlasnego doswiadczenia ile kg trzeba mi kamieni i piasku jak rozumiem piasek tylko o gradacji 0,8 - 1,2 mm.

kamienia kupilem 45 kg starczy?

Cyrkulator kupi mi żona bo zobaczyla jak wciagnelem się w Malawi  wiec postanowila zainwestowac no to ja pociagne ja po kieszeni i chcialbym zakupic 

cyrkulator  Aquaela reef 4000 co myślicie?

Opublikowano
1 minutę temu, Omen34 napisał:

powiedzcie mi teraz z wlasnego doswiadczenia ile kg trzeba mi kamieni i piasku jak rozumiem piasek tylko o gradacji 0,8 - 1,2 mm.

..30 kg piasku starczy spokojnie. Co do wagi kamieni to trudno mi powiedzieć..to zależy od aranżacji. Nie wiem ile Ci tam wejdzie..u siebie nie pamiętam:) Wstaw te 45 kg kamieni i zobaczysz jak to w praktyce wygląda. Nie sugeruj się teraz wagą.

3 minuty temu, Omen34 napisał:

Cyrkulator kupi mi żona bo zobaczyla jak wciagnelem się w Malawi  wiec postanowila zainwestowac no to ja pociagne ja po kieszeni i chcialbym zakupic 

cyrkulator  Aquaela reef 4000 co myślicie?

..nie używam to się nie wypowiem:) Ale to możesz kupić na końcu bo niekoniecznie będziesz musiał go posiadać. Okaże się w praniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.