Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobnie jak Matik mam to samo wrażenie.:(

Nie wkleiłeś fotki baniaka w fazie odrywania się od pasa startowego czyli startu bo wiele by taka fota powiedziała a tak tylko zgadywam :D

Wyłącz zupełnie oświetlenie  nawet jak tam są rośliny wsadzone .

Wlałeś bakterie z własną pożywką bo pokarm dla ryb gnije jednak ok tygodnia zanim da NH4  dałeś więc bakterie nitryfikacyjne i podwójnie a może x10 pożywkę a nawet dodatkowo PO4 na full.

To ma swoje konsekwencje.

Start na nie wielką ilość pokarmu ( może spróbuj określić ile to było  szczypt ? )  ma to do siebie że od razu wprowadza do akwarium duże ilości PO4 bo pokarm ryb ma tego od groma - jak ryba zjada pokarm to większość związków fosforu zostaje w rybie a tylko resztki wydala przez otwór z tyłu . Ty dałeś na full fosforanów więc nie dziwota że przy NO3 - 1ppm i PO4  zapewne poza skalą masz sinice i to na dzień dobry.

Są dwa scenariusze

- ruszy ci szybko II etap nitryfikacji i szybko zacznie rosnąć NO3 co poprawi relacje N/P i sinice same znikną

- z powodu ogromnego nadmiary amonu  NH3/4 powstanie tak wysoki poziom NO2 zamieniony na kwas azotawy że tenże kwas zablokuje całkowicie ten start nitryfikacji na obu etapach i startujący baniak runie na końcu pasa startowego.:(

Będzie to oznaczało wysokie niezmienne NH i NO2 oraz niezmienne ale niskie NO3 - i tak może pozostać na długo i samo się nie odetka.

Czekamy więc z natlenianiem na max wody wszystkim czym dysponujesz  , wyłączonym oświetleniem i duszą na ramieniu:D

Opublikowano

Witam

Takowa fotka jest w dziale ,,przedstawiam się" 

A pokarmu bylo na prawde nie wiele parę drobnych kuleczek może z 15szt.  A co z tym natlenianiem mam wyłączyć wewnetrzny filtr on robi z baniaka pralke więc jest więcej tlenu .czy przykrycie akwa tak aby nie dostawal światła dziennego pomoże ?

Opublikowano

Bardziej chyba chodziło o zdjęcia akwarium w stanie obecnym ;) 

Nie masz wyłączać wewnętrznego filtra tylko postarać się o jak największe natlenianie wody, tzn. skieruj wylot mechanika (biologa jak masz możliwość też) na taflę wody i ustaw go na maksa. Wyłącz zupełnie oświetlenie w akwarium, przykrycie zbiornika też oczywiście pomoże.

Aczkolwiek akwarium masz świeżutkie i może być też tak jak napisał @deccorativo czyli:

37 minut temu, deccorativo napisał:

ruszy ci szybko II etap nitryfikacji i szybko zacznie rosnąć NO3 co poprawi relacje N/P i sinice same znikną

...

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 19.11.2017 o 17:53, Wislani napisał:

Pierwsze testy przeprowadziłem po 3 dniach od zalania akwarium, tj. 14.11:

KH: 10

PH: 8

NH4: 1,5 

NO3: 1

Temperatura wody: 28C

18 11 2017

NO2: 0,4

NO3: 1

19.11.2017

NH4: między 3 a 5

NO2: 1

NO3: 5

20.11.2017

NH4 - 5

NO2- po za skala

NO3 - 10

tak to powinno wyglądać?  co dalej??

Opublikowano (edytowane)

Witam

Wczoraj zrobiłem ponownie testy

NH4 -0

NO2 poza skalą

NO3 badałem częściej  wyniki to 10 , 40, 20,i dziś 10

Czy wszystko jest ok??

Czy w tej fazie dojrzewania mogę wyciągnąć węgiel z filtra ponoć on może zaburzać  dojrzewanie baniaka ??

A co do glonów to niestety jest ich coraz więcej, może nie przyrastają jakoś szybko jak na początku, ale jednak :/

Edytowane przez Wislanin
Opublikowano

To był start na szczyptę pokarmu - to była taka "szczypta;) jak moja garść  - amoniak NH3 i azotyny NO2 pokończyły skale tyle tego było. Bakterie też były z własną pożywką. Tak jak poszukują akwaryści nadfiltracji tak ty zrobiłeś nadstart z wysokim PO4 dla sinic a teraz przy wysokim NO3 dla glonów .

Jakoś nikt kto wali te szczypty pokarmu na start nie pomyśli ile tam jest w tej karmie PO4.

Masz start na pokarm i się zablokował ten start nitryfikacji tak jak na każdą metodę może się zablokować.

1/ Napisz jakie wkłady i ile czego masz w kuble - teraz to ten węgiel i tak jest do wyrzucenia i  nie wiadomo czy węgiel zjadł amoniak czy bakterie nitryfikacyjne - trzeba myśleć co się w kubły na start wkłada. Zanim pędem go wyjmiesz napisz co tam jeszcze siedzi bo te NO3 to w złym kierunku idzie.

2/ Czy w międzyczasie zbudowałeś ustrojstwo do nalewania wody?  czy zmarnowałeś bezczynie czas?;) i teraz strach robić podmiankę a trzeba. Tylko że nie na rympał czyli prosto z kranu bo chlor w kranówie może tą nikłą biologię uszkodzić .

3/ Potrząśnij fiolką z proszkiem do testu NO3 otwórz i zobacz czy są grudki - w ferworze badań NO3 prawdopodobnie zamieniłeś nakrętki i tą mokrą zakręciłeś proszek przez co test NO3 może właśnie tak wskazywać coraz niższe wartości gdy tymczasem a prawdę to tego NO3 jest coraz więcej i tak powinno być.

Przy takich ogromnych poziomach amoniaku i azotynu  azotanu NO3 z 1ppm powinno być teraz ponad 40ppm co daje podejrzenie że test jest do wyrzucenia. Ale to tylko podejrzenia.

A zmierz NO3 w kranie czy jest 1ppm ? czy mniej.

Opublikowano

Witam

10 godzin temu, deccorativo napisał:

To był start na szczyptę pokarmu - to była taka "szczypta;) jak moja garść

Skoro napisałem ze szczypta to szczypta, pokarm to  Cichlid Alge takie drobne kuleczki dałem ich może z 15 szt.

1/ Napisz jakie wkłady i ile czego masz w kuble - teraz to ten węgiel i tak jest do wyrzucenia i  nie wiadomo czy węgiel zjadł amoniak czy bakterie nitryfikacyjne - trzeba myśleć co się w kubły na start wkłada. Zanim pędem go wyjmiesz napisz co tam jeszcze siedzi bo te NO3 to w złym kierunku idzie

Wkłady to standardowo to co daje aqua nova ceramika gąbka no i nieszczęsny węgiel (dziś go usunąłem) jak wystartuje kupie Matrixa

2/ Czy w międzyczasie zbudowałeś ustrojstwo do nalewania wody?  czy zmarnowałeś bezczynie czas?;) i teraz strach robić podmiankę a trzeba. Tylko że nie na rympał czyli prosto z kranu bo chlor w kranówie może tą nikłą biologię uszkodzić .

Tak mam już ustojstwo do nalewania wody w wersji drugiej tak na wszelki wypadek.

3/ Potrząśnij fiolką z proszkiem do testu NO3 otwórz i zobacz czy są grudki - w ferworze badań NO3 prawdopodobnie zamieniłeś nakrętki i tą mokrą zakręciłeś proszek przez co test NO3 może właśnie tak wskazywać coraz niższe wartości gdy tymczasem a prawdę to tego NO3 jest coraz więcej i tak powinno być.

Sprawdziłem wszystko ok  nie pomyliłem nakrętek.

A zmierz NO3 w kranie czy jest 1ppm ? czy mnie

To mogę zrobić dopiero w niedziele  niestety w tygodniu wracam wieczorami do domu, a testy robi się przy świetle dziennym :)