Skocz do zawartości

Skalar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po raz kolejny, tym razem na nowym forum odsylam pod adres: http://skalar.mcten.pl :)

Prezentowany tam sterownik, ktory zreszta mozna przy odrobinie smykalki wykonac samodzielnie na podstawie spisu czesci (koszt w granicach 200zl) jest dosc ciekawym rozwiazaniem. Zapewnia min. sterowanie swiatlem dziennym,nocnym,ph i temperatura (z dokladnoscia do 0,1 stopnia). Nie ustepuje w niczym czesto drozszym sterownikom w przypadku niektorych ma znacznie wieksza ilosc funkcji. Mam go u siebie od kilku miesiecy i do tej pory nie zdarzyla mu sie "zadna wpadka". :)

Opublikowano

Obserwuje ten projekt od dluzszego czasu i chyba z tych wszystkich, ktore obejrzalem moge potwierdzic, ze faktycznie jest bardzo ciekawy :)

Poki co nie doczekal sie u mnie realizacji ze wzgledu na natlok pracy -- ale juz wkrotce nadejda zimowe wieczory, wiec byc moze rozgrzewajac sie lutownica cos tam wymajstruje ;) ;) ;)

Tymczasem bede nasluchiwal wiesci na temat sprawowania sie sterownika :)

Opublikowano

Jak na razie jest ok.... mala rada - zamow plytke z cynowaniem jakby co :)) duuuuze ulatwienie. Warto kontaktowac sie z tworca- w obecnej chwili poprawia Skalara mojej znajomej - luty, podmienia troche kondensatorow ogolnie rzecz biorac robi przeglad urzadzenia do stanu idealnego. Cena - koszt transportu plus jak sam twierdzi Heineken ;)

Opublikowano
Jak na razie jest ok.... mala rada - zamow plytke z cynowaniem jakby co :)) duuuuze ulatwienie.

Pewnie i tak bym zamowil, aby nie powtarzac horroru szkoly sredniej ;] ;] ;]

Warto kontaktowac sie z tworca- w obecnej chwili poprawia Skalara mojej znajomej - luty, podmienia troche kondensatorow ogolnie rzecz biorac robi przeglad urzadzenia do stanu idealnego. Cena - koszt transportu plus jak sam twierdzi Heineken ;)

Mam nadzieje, ze nie bede musial korzystac z takiej pomocy :) Ale milo wiedziec, ze autor pomaga przy uruchomieniu urzadzenia. Nie zawsze tak jest.

A mialem zapytac -- te 200zl to z elektroda Cie juz wyszlo ? Bo mam wrazenie, ze mi jakos 200zl wychodzilo bez elektrody, ale nie moge sobie teraz kosztorysu znalezc :(

Opublikowano

ech, pamiętam że na początku jak stawiałem pierwsze akwarium Malawi miałem straszną grzałę na taki sterownik ... ale mi przeszło .. pH mam tak stale, że na nic mi elektroda i czójnik, zwłaszcza ze przeciez my nie wzrostu się boimy, i raczej CO2 nie podajemy :), temperatura .. no coz ... zwykły RT-2 ..a po co mi dokładnosc 0,01 stopnia, jak w jeziorze malawi sa wachania kilku stopni, światło .. sterownik za 20 zl obsługuje mi 3 akwaria .... a reszta? ... no cóz .. może przerobie jednego RT-2 i użyje do wiatraków od chłodzenia, chociaz podobno J-21 na 12v lepiej się sprawdza, a wiatraczki i tak sa na 12v.

Niemniej jednak, prawdopodobnie gdyby moja wiedza z zakresu elektroniki nie sprowadzała się do podłączenia kabelków od świetlówek (ze wstydem musze przyznac że to pięta achillesowa mojej smykałki DIY) to kto wie .. może dla samej zabawy bym się na to porwał :)

Niemniej chętnie bede śledził topic. Pfpp wrzuć jakieś zdjęcia tego swojego urządzonka :).

Kot.

Opublikowano

ph-metr tak na prawde traktuje jako ciekawostke ;) Czujnik temperatury -- raczej jako zabezpieczenie przed nawaleniem termostatu w grzalce -- Jager nie Jager - najlepszy sprzet tez ma prawo sie popsuc. Oswietleniem steruje mi mechaniczny sterownik, ktorego moge ustawic co 15 minut na wlacz/wylacz. Niestety gdy nie ma pradu -- zegar przestaje dzialac i cykle wlaczania/wylaczania przesuwaja sie (przez te burze juz o godzine jest do tylu i musze w koncu zgarbic sie, aby sie do niego dobrac w szafce :P).

Czasami potrzebuje wlaczyc swiatlo wczesniej albo np. wydluzyc czas swiecenia. Wtedy tez musze grzebac gdzies na samym koncu szafki.

Czasami PH402 sie zapcha a ja nie mam czasu aby zabrac sie za czyszczenie, wodą mieli ale nie napowietrza -- wtedy idzie dodatkowy brzeczyk aby nie zrobic przyduchy w akwa. Przy podmianach wody trzeba wylaczyc PH402 bo inaczej pracuje na sucho...(zassyanie powyzej poziomu wody). Grzalke tez by nalezalo, bo termostat u gory...

Coz -- do wyboru jest, albo meczenie sie w wyciaganiem poszczegolnych wtyczek, albo zrobienie plyty z wlacznikami do tych wszystkich urzadzen aby zaoszczedzic na schylaniu, albo cos ala taki sterownik jak Skalar aby choc troche zautomatyzowac pewne procesy...Choc nie ukrywam, ze ostatnio mikrokontrolery atmega zainteresowaly mnie co nieco, wiec bede traktowal to jako wprawke do tematu ;]

Opublikowano

Muszę przyznać, że ja w kwestii elektroniki sprowadzam się do elementarnych działań (polutować, przeczyścić, pokręcić), ale mam nadzieję, że jeżeli ktoś z was będzie produkował takie cacko, to w artykule DIY na serwisie opisze to krok po kroku, ku dobra innym - mniej zaawansowanym. Liczę na Was, a ja w wolnej chwili, jeżeli już przepis się znajdzie, wyznacze dzień w którym zacznę kompletować składniki na takowy sterownik :)

Opublikowano

Postaram sie zrobic troche zdjec, choc sporo ich jest w Skalarowej galerii. :D Pomimo stalej podmiany wody lubie sobie co jakis czas sprawdzic PH, a sterownik obsluguje tez oswietlenie nocne na dwoch 10mm diodach led plus obecnie 70w HQI - w planach i niedalekiej przyszlosci zmienie akwarium ze 150x50x50 na 250x80x50 i wtedy bedzie mial troche wiecej pracy. :D

A mialem zapytac -- te 200zl to z elektroda Cie juz wyszlo ? Bo mam wrazenie, ze mi jakos 200zl wychodzilo bez elektrody, ale nie moge sobie teraz kosztorysu znalezc

Bezzzzzzzzz.... elektroda to dodatkowe 80zl - jesli zamowisz ja w Gliwicach, do tego plyny kalibracyjne w zaleznosci jaki przedzial PH wybierzesz 4-7 czy 7-9 jako program dla sterownika. W porownaniu do Lajona jest porownywalna cena, za duzo wiekszy zakres urzadzen. Po co PH? Ano nikt przeciez nie mowi , ze musi badac wode w tym samym akwarium, a przewod czujnika temperatury mozna spokojnie przedluzyc :) W ostatnim projekcie pojawil sie moduł do dolewania odparowanej wody - dla osob ktore maja stala podmiane (jesli oczywiscie dziala ok) jest cennym dodatkiem - bardzo trudno jest ustawic "dolewke" tak, zeby jednoczesnie uzupelniac straty wody ze wzgledu na roznice temperatur w poszczegolnych dniach. :D

Opublikowano
a po co mi dokładnosc 0,01 stopnia, jak w jeziorze malawi sa wachania kilku stopni,

No widzisz.... dla mnie idealnym progiem temperatury jest plus minus pol stopnia. Mam tez dzieki sterownikowi tak komfort, ze w przypadku przekroczenia zadanej temperatury max lub min informuje mnie o tym sygnal dzwiekowy, tak smo zreszta jak przy ph. Jest to dla mnie istotne o tyle, ze nie uzywam do podgrzewnia wody w sumpie grzalki akwarystycznej tylko tradycyjnej. Przy przejsciu na akwarium 1000 musialbym w praktyce stosowac 3 grzalki co byloby juz lekkim marnotrastwem :)

• 2 lata później...
Opublikowano
Po raz kolejny, tym razem na nowym forum odsylam pod adres: http://skalar.mcten.pl :)

Prezentowany tam sterownik, ktory zreszta mozna przy odrobinie smykalki wykonac samodzielnie na podstawie spisu czesci (koszt w granicach 200zl) jest dosc ciekawym rozwiazaniem.

Wiem, że temat już dosyć stary, ale właśnie jestem zainteresowany zakupem takiego urządzonka. Za niedługo zamierzam ruszyć z roślinkami, a może i dla kilku litrów soli znajdzie się trochę miejsca. Dlatego chciałbym poznać wasze opinie na ten temat.

Z góry dziękuję.

Ps. Już nawet lutownicy na strychu zacząłem szukać ;)