Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz oceniam że nie masz ani NO3 ani Po4  na pewno więc gdzieś znika - brak jednego i drugiego świadczy o denitryfikacji ale gdzie to się odbywa - nie mam pewności.

Na wszelki wypadek by tego nie zepsuć nic nie kombinuj i niech tak twa jak najdłużej.:D

Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

Na wszelki wypadek by tego nie zepsuć nic nie kombinuj i niech tak twa jak najdłużej.:D

Nie mam zamiaru grzebać w ogóle, jak pisałem wcześniej życie w zbiorniku toczy się swoim trybem.

Opublikowano
5 minut temu, spiochu napisał:

Ja też tak chcę :)

Wysłane z telefonu

Wskazówki masz w temacie. :) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mała aktualizacja.

Po ponad dwóch miesiącach od zauważenia bardzo niskich parametrów NO3, PO4 i innych stan rzeczy dalej trwa.
Woda mierzona wczoraj testami JBL w kropelkach:
PH - 7,4
NO2 - 0,05
NO3 - między 0,5 a 1 (bliżej 0,5)
PO4 - 0,1 (troszkę się podniosło) salifert
GH - 5
KH - 6

Dzisiaj po podmiance ok. 25 litrów wody do pozbierania kup z zakamarków dodałem seachem malawi buffer żeby PH trochę podnieść(dawno tego nie robiłem). To jest cała moja ingerencja w zbiorniku.

Karmię jak do tej pory troszkę nieregularnie (nie ma określonej godziny podawania pokarmu) lecz delikatnie zwiększyłem jednorazową dawkę płatków, bo rybki rosną.

Nurzaniec jakoś daje radę. Nie w górę ale w ekspansję. Głównie rdzawe go męczą.
Ale co najlepsze to zielone glony, które obrastają mi dosłownie wszystko od kamieni przez tło po prefiltr i szyby, które regularnie czyszczę.

Pięknie falują w nurcie wody.

Rybki cały czas je skubią a i tak nie widać różnicy by ich ubywało. Wręcz odwrotnie.

DSC_1464.thumb.JPG.fa4cca1f20b91c57df30e35ef2c097bc.JPG

DSC_1341.thumb.JPG.8644e7f90a1b366f63f7a1b3bb93a434.JPG

DSC_1346.thumb.JPG.552e524f13856551ba93b2261fa36724.JPG

DSC_1492.thumb.JPG.a8ebfb593dc081204f6b91fb5c53fe5b.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Glony przepiękne  ale właśnie wchodzisz w zakres sinic:(

Dla NO3 1ppm a PO4 0,1ppm  Buddy Ratio = 9,8 a to już możliwość sinic.

Oczywiście nie musi od razu pójść w cyjanobakterie bo zielenice się rozpanoszyły i też łatwo kamieni nie oddadzą, więc nie ma gwałtu ale bym radził pomyśleć o obniżeniu PO4. do 0,05ppm tak dla spokojnego snu.:)

Opublikowano
Godzinę temu, deccorativo napisał:

Glony przepiękne  ale właśnie wchodzisz w zakres sinic:(

Dla NO3 1ppm a PO4 0,1ppm  Buddy Ratio = 9,8 a to już możliwość sinic.

Oczywiście nie musi od razu pójść w cyjanobakterie bo zielenice się rozpanoszyły i też łatwo kamieni nie oddadzą, więc nie ma gwałtu ale bym radził pomyśleć o obniżeniu PO4. do 0,05ppm tak dla spokojnego snu.:)

Albo podwyższeniu NO3 do poziomu 5 ? sól KNO3 kosztuje grosze, a swoje zrobi, przy okazji nakarmisz zielenice ?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Deadi napisał:

Albo podwyższeniu NO3 do poziomu 5 ? sól KNO3 kosztuje grosze, a swoje zrobi, przy okazji nakarmisz zielenice ?

To bardzo zły pomysł.

Układ nitryfikacji ale i ten denitryfikacji są w równowadze. Tyle ile NO3 daje nitryfikacja na tyle dostosowała się denitryfikacja i przerabia wszystko co się pojawia z ryb i karmienia - dlatego stale jest te NO3 -0,5-1ppm .

Nagłe dołożenie  jednorazowe KNO3  spowoduje destabilizację denitryfikacji i albo układ pod ciężarem dodatkowych ilości NO3 zwiększy wydajność i szybko pochłonie ten nadmiarowy azotan znowu sprowadzając do poziomu 0,5ppm więc trzeba by stale co kilka dni dawkować coraz większe dawki KNO3 by utrzymać NO3 -5ppm ,  albo  już po pierwszej dawce nie wytrzyma i zerwie denitryfikację  a wtedy szlak trafi całą stabilną równowagę  i te piękne glony znikną a NO3 poszybuje jak nam wszystkim .

To nie jest rośłinny baniak gdzie trzeba roślinom dokładać C,N,P oraz Mg, K i Fe - u nas trzeba zawsze ujmować ale tylko to co wypada zmniejszyć.

Edytowane przez deccorativo
  • Lubię to 1