Jump to content

Hydor 30 Prime

bartosz.pawolek

Recommended Posts

Witam planuje założyć małe malawi z pyszczakami saulosi w akwarium 112l. Dostałem od znajomego mało używany filtr, który okazał się za mały do jego akwarium. Czy ktoś korzystał z tego filtra hydor 30 prime? Czy nadaje się do mojego zbiornika jako biolog? Czym najlepiej go wypełnić? Jego przepływ to 900l/h.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Witaj Bartku na naszym forum.:D

Masz dobrą koncepcję .

Hydor Prime 30 co prawda nie mami nigdy nie miałem ale z doświadczenia wiem że na pewno wystarczy do twojej 112l jako biolog a może i nawet jako mechanik.

Włosi podają moc 30W i przepływ 900l/h  z tej mocy wynika że pompa w tym Hydorku jest znacznie silniejsza a chyba wzorem Fluvala zaczynają podawać realny sik z kubła. Fakt na stronie hydor.com jest output pompy 1280l/h

Jeśli z fabrycznymi wkładami sika 900l/h to masz i biologa i mechanika  w jednym.:D i nic na razie nie musisz więcej dokupywać do filtracji . Jak się kiedyś okaże że cyrkulacja za mała to kupisz falownik Sobo WP 50M albo najmniejszy jvp i wystarczy.

Budowa tego filtra przypomina Eheima Classic bez koszy tylko wszystko na głowicy jest.

Pokaż na fotkach kotku co masz w środku tego Hydorka to ci powiemy co pozostawić a co wywalić ewentualnie na co zamienić.

Chyba że jest pusty ale tego nie napisałeś.

• Like 1

Witaj Bartku na naszym forum.
Masz dobrą koncepcję .
Hydor Prime 30 co prawda nie mami nigdy nie miałem ale z doświadczenia wiem że na pewno wystarczy do twojej 112l jako biolog a może i nawet jako mechanik.
Włosi podają moc 30W i przepływ 900l/h  z tej mocy wynika że pompa w tym Hydorku jest znacznie silniejsza a chyba wzorem Fluvala zaczynają podawać realny sik z kubła. Fakt na stronie hydor.com jest output pompy 1280l/h
Jeśli z fabrycznymi wkładami sika 900l/h to masz i biologa i mechanika  w jednym. i nic na razie nie musisz więcej dokupywać do filtracji . Jak się kiedyś okaże że cyrkulacja za mała to kupisz falownik Sobo WP 50M albo najmniejszy jvp i wystarczy.
Budowa tego filtra przypomina Eheima Classic bez koszy tylko wszystko na głowicy jest.
Pokaż na fotkach kotku co masz w środku tego Hydorka to ci powiemy co pozostawić a co wywalić ewentualnie na co zamienić.
Chyba że jest pusty ale tego nie napisałeś.

Oki, dzięki za odpowiedź. Myślałem że mechanika też muszę dołożyć. W takim razie spróbuję na razie bez. Zrobię fotki w środku i się odezwę co dalej działać.

Właśnie odebrałem filtr. Jest tylko koszyczek i gąbka. Co polecacie do środka. Czy gąbkę wyrzucić czy nie? Węże są poucinane muszę dać nowe ale nie wiem czy na końcach węży pozakładać jakieś końcówki? Będę potrzebował także filtr mechaniczny w środku akwarium? Na przykład Aquael 1500 circulator?
165e4aecbc3688996c1915d38215784b.jpg7809f5e2c6f025629010c1655a533932.jpg5ee06035021fb6a1c7e8f649d1e1b46a.jpgf8628c8a31eb5b5a0361b97744f5447b.jpg

Acha i małe sprostowanie moje akwarium ma 125l 80x35x47

Gąbki nie płucz ani nic z nią nie rób - wygląda na zabrudzoną a więc prawdopodobnie z biologią.

Kurde czytasz potem piszesz że rozumiesz a potem wracasz do pytania na które masz odpowiedz.

Masz na razie nie kupować nic poza :

1/nowe węże

2/ Tropical Antychlor lub inny uzdatniacz wody kranowej najtańszy.

3/ Nie rozmawiasz ze sprzedawcą w zoologu na żadne inne tematy i o nic nie pytasz.

Kupujesz te dwie sprawy i wychodzisz.

W domu nalewasz kranówy do wiadra 5-10l wlewasz dawkę antychloru zamykasz filtr tylko z gąbką w środku i  zalewasz i ma - węże w  wiadro i ma chodzić 24/7 gdzieś w kąciku w łazience postawiony.

Przy okazji okaże się czy nie przecieka albo nie jest pęknięte coś, a uszczelki w porządku.

Kończysz z filtracją o bierzesz się za szafkę i baniak  wyposażasz w co trzeba, podkład pod kamienie, kamienie, tło, piasek na końcu płukany - taki masz harmonogram działań .

• Like 1

Gąbki nie płucz ani nic z nią nie rób - wygląda na zabrudzoną a więc prawdopodobnie z biologią.
Kurde czytasz potem piszesz że rozumiesz a potem wracasz do pytania na które masz odpowiedz.
Masz na razie nie kupować nic poza :
1/nowe węże
2/ Tropical Antychlor lub inny uzdatniacz wody kranowej najtańszy.
3/ Nie rozmawiasz ze sprzedawcą w zoologu na żadne inne tematy i o nic nie pytasz.
Kupujesz te dwie sprawy i wychodzisz.
W domu nalewasz kranówy do wiadra 5-10l wlewasz dawkę antychloru zamykasz filtr tylko z gąbką w środku i  zalewasz i ma - węże w  wiadro i ma chodzić 24/7 gdzieś w kąciku w łazience postawiony.
Przy okazji okaże się czy nie przecieka albo nie jest pęknięte coś, a uszczelki w porządku.
Kończysz z filtracją o bierzesz się za szafkę i baniak  wyposażasz w co trzeba, podkład pod kamienie, kamienie, tło, piasek na końcu płukany - taki masz harmonogram działań .

Mam w domu akwarium 60l z piaskiem i piaskowcem mogę wykorzystać wodę z niego i trochę piasku. Planuje je zlikwidować sprzedałem już starą obsadę została tylko jedna brzanka.

Mam w domu akwarium 60l z piaskiem i piaskowcem mogę wykorzystać wodę z niego i trochę piasku. Planuje je zlikwidować sprzedałem już starą obsadę została tylko jedna brzanka.

Albo może podłączyć go pod te 60l na razie? Czy lepiej robić wszystko od zera w wiaderku tak jak napisałeś?

Ja bym już nie brał starej wody z patogenami z brzanki i syfem z lat twojej hodowli.

Pozostaw te stare w spokoju a nawet nie myśł o starej wodzie - ona jest bezwartościowa a tylko szkodliwa. Tak właśnie przenosimy pasożyty i patogeny - nawet wody z rybkami w woreczku nie wlewamy do akwarium.

Zrób ten kubełek na nowej wodzie ale z uzdatniaczem antychlor albo może masz ustrojstwo to by było najlepiej.

Błagam nie pytaj co to ustrojstwo.:D wpisz w "szukaj"

co innego jakbyś miał w filtrze z tego baniaka z brzanką jakąś ceramikę  - to warto ją podebrać tak 1l najwyżej wypłukać w tej wodzie z antychlorem i wsadzić do Hydorka pod gąbkę ale nie więcej jak 1l

Ja bym już nie brał starej wody z patogenami z brzanki i syfem z lat twojej hodowli.
Pozostaw te stare w spokoju a nawet nie myśł o starej wodzie - ona jest bezwartościowa a tylko szkodliwa. Tak właśnie przenosimy pasożyty i patogeny - nawet wody z rybkami w woreczku nie wlewamy do akwarium.
Zrób ten kubełek na nowej wodzie ale z uzdatniaczem antychlor albo może masz ustrojstwo to by było najlepiej.
Błagam nie pytaj co to ustrojstwo. wpisz w "szukaj"
co innego jakbyś miał w filtrze z tego baniaka z brzanką jakąś ceramikę  - to warto ją podebrać tak 1l najwyżej wypłukać w tej wodzie z antychlorem i wsadzić do Hydorka pod gąbkę ale nie więcej jak 1l

Dzięki bardzo za odpowiedź.
Zrobię tak jak piszesz. Teraz muszę gdzieś załatwić komplet rurek spustowa i wlotową do tego Hodora.