Skocz do zawartości

Fluval Fx6 modyfikacja

MarcinKoz

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Sacrum napisał:

A ja olać prefiltry korpusowe do FX6 podobnie jak deccorativo radzi. Ten filtr jest ogromny, zapchać jego gąbki które są na całym obwodzie i pionie szybciej jak raz na 3-6mcy nie jest łatwo.

I myślisz, że trzymanie tego całego zebranego przez filtr g..na w akwarium przez 3-6 miesięcy to dobry pomysł ? W filtracji mechanicznej chodzi nie tylko o to, żeby usunąć pływające kupska z oczu właściciele, ale żeby usunąć je też z obiegu wody w akwarium. Czyszcząc prefiltr raz w tygodniu właśnie to robisz.

• Lubię to 2

@MarcinKoz  błąd za błędem i błędem pogania.

gąbek nie gotujemy bo powyżej 60 C ginie w nich wszelka pożyteczna biologia w tym także nitryfikacyjna a powyżej 80 C ulega deformacji struktura materiału z jakiego się je wykonuje - porowata struktura w nich przestaje prawidłowo przepuszczać wodę.

Zamiast kombinować teraz za głupotę zapłać,  trzeba kupić nowy komplet gąbek do FX6 :cry: bo te wygotowane są do d...

Potem otwieraj kubeł i płucz je jak najczęściej bo jak zbierzesz gowna z pół roku na pewno NO2 nie będzie wzorcowe a i tym samym biologia nie  najlepsza, a NO3 będzie rosło x5  i kubła nie będziesz otwierał rok ale podmiany będziesz musiał robić co tydzień i wielokrotnie większe niż przy usuwaniu gowna z obiegu wody na bieżąco.

Baniak nie jest mały a w Lublinie ( jeśli to na prawdę Lublin a nie 60km od Lublina woda ze studni ) to stale walą chlor w rury.

Ty zamiast modyfikować FX6 zmodyfikuj myślenie.

Zrób ustrojstwo do nalewania wody do akwarium z wodociągu by chlor nie uszkadzał ci biologii a woda była bez metali ciężkich i innego syfu .

Pomyśl by z jednego kosza wywalić ceramikę a zastąpić ją Purolite A520E co ci pozwoli podmiany robić raz w miesiącu i tylko 10-20%  a przestań poprawiać konstruktorów z Fluvala .

Zrobię za ten zgodnie z radami :) kupię nowe gąbki , myślałem jednak bardziej nad NGBC aby dać na sam dół w ostatni kosz zamiast purolite 520 bo tą jak kiedyś zapakowałem do rajstopy i włożyłem w kosz na samej górze to po tygodniu wszystko było zapchane .

Z góry od razu napiszę że nie nie mam nigdy syfu w baniaku bo przy dyskowce podmieniam wodę co tydzień po 150l i zbierałem wszystko z dna a dyski wiadomo czyste szkło bez niczego 

Marcin zręcznie pomijasz co istotne;)  np sprawę ustrojstwa a nasze ryby nie są gorsze od dyskowców i nie znaczy że dla naszych ryb  woda z całym gownem może płynąć przez rok a dyskowce to hrabiostwo z  podmianką 50% wody co tydzień.

Co do Purolite A520E nie namawiam ale jakoś ani Agnieszka ani DwaAndrzeje jakoś nie piszą że im się Purolite w kuble zatyka po tygodniu. Zapewne nie przeczytałeś jak to wsadzić tylko wrzuciłeś całość w jednej rajstopie a trzeba chyba użyć dwie stopy i cienko po 1cm warstwie.

Możesz oczywiście pójść w biopolimery typu NGBC czy nawet o wiele tańszy i o niebo lepszy TMBT  ale jak już jesteś mentalnie gotów na usuwanie NO3 oraz częściowo PO4 to na baniak z 400l wody kup to - przynajmniej będziesz prekursorem bo nikt jeszcze tego u nas nie zastosował - taka to nano-nowinka  z Hameryki.

Wyjdzie najtaniej i zupełnie naturalnie bez żadnej chemii - najzwyklejsza prawdziwa denitryfikacja biologiczna  w natlenionej wodzie za 80 zł na baniak Malawi 460l

https://www.coralhouse.pl/xport-no3-cubes-250ml---ultra-aktywne-media-denitryfikacyjne~p34392

xport-no3-cubes.jpg.530dd66736b43d4ead7bf3f8aad56762.jpg

ale dosyć bo ostro poszliśmy w OT.

chyba musisz otworzyć nowy temat .

Nie nie róbmy jeżeli można żadnych nowych tematów wyskoczyłem trochę z obiegu jeżeli chodzi o pewne sprawy , wracając do tematu ustrojstwa :) ja korzystam z filtrów narurowych zakładanych na wąż z prysznica różnie bywa ale zazwyczaj 2-3 wkłady pierwszy sznurek 50ppm później 1 lub dwa węgle , woda w Lublinie nie jest zła :) wcale nie mamy tutaj dużo chloru :) każde ryby są dla mnie ważne bo paletki były tylko krótkim epizodem poniekąd temat nie dla mnie , tego co pokazałeś nie widziałem, mogę kupić i to :) i tak noszę się z zamiarem kupna czegoś do filtra więc czemu nie , twoje rady jak zresztą wielu Malawistow są bardzo cenne bo chyba nikt tak jak wasz team nie zagłębił się tak głęboko w temat filtracji .

I za każdą radę i pomoc z góry wam dziękuję.

Z twojego opisu - wypisz wymaluj - Ustrojstwo wersja I :D

Czekamy więc niebawem na opis testu tego Xport NO3 Cubes.:)

Zanim kupisz przypomnij właścicielowi Panu Sokalskiemu o upuście 20% jakiego udzielił dla Malawi Klub - ciekawe czy dotrzyma słowa. czy się wykręci.

Jak obiecywał jest już nowa strona ale nie wiem jak dostać ten upust.

Sam też do nowej filtracji użyję tych Xport Cubes w 3 rodzajach.