Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, luck83 napisał:

A jeśli mogę zapytać i jeśli nie jest to tajemnicą, gruzowisko oparles o tylna szybę czy zrobiłeś na zasadzie wyspy wzdłuż środkowej osi zbiornika? emoji4.png

Nie jest to żadna tajemnica ale fotki zbiornika na razie nie pokaże :):P 

Gruzowisko powstało tak jak piszesz wzdłuż środkowej osi zbiornika tylko że przy tylnej szybie a kamieniami zostawiłem około 3cm miejsca a po bokach oraz z przodu zbiornika troszkę więcej...W poprzedniej aranżacji miałem podobnie i nie miałem problemów z cyrkulacją oraz zalegajacymi odchodami ryb...Oczywiście w gruzowisku i tak czasami znalazło się troszkę syfku(odchodów ryb) ale jak nie rybki wytrzepały je swoimi ogonkami to zajęły się tym bakterie ;) 

Opublikowano (edytowane)

Właśnie tak (wzdłuż dłuższej osi zbiornika) ułożone kamienie mam aktualnie u siebie, przed planowaną re-aranżacją. I tak jak mówisz @egon44, nic nigdzie mi nie zalega a to co wpadnie między skałki ryby wytrzepują ogonami :)
Trochę obawiam się gruzowiska opartego o tylną ścianę zbiornika, właśnie ze względu na to, że jeśli odchody ryb wpadną w "środek" gruzowiska i tam zaczną zalegać, to czy ryby to "wytrzepią ogonami", bądź bakterie rozłożą? 

Pytania powyższe są poniekąd retoryczne, bo dopiero życie pokaże, jak mi to będzie funkcjonować w baniaku. 

Ale myślę, że mając na uwadze pamiętanie o zapewnieniu "przelotu" między skałkami ułożonymi w warstwie dennej, w piasku, i przelotu w kolejnych warstwach kamieni plus ewentualnie dodatkowy cyrkulator przeciwstawnie zamontowany do obecnego, zgodnie z sugestią @przemo-hw poście nr 2 tego tematu, to powinno dać radę. 

Edytowane przez luck83
Opublikowano
8 minut temu, luck83 napisał:

... plus ewentualnie dodatkowy cyrkulator przeciwstawnie zamontowany do obecnego ...

Łukasz, zamiast dodawać drugi cyrkulator możesz na początku spróbować zmienić tryb swojego z pracy ciągłej na falowanie (W2 lub ELSE).
Walczyłem u siebie z ustawieniami RW-4 tak żeby kupy nie zalegały w zakamarkach gruzowiska kamieni i okazało się, że te tryby nieźle radzą sobie z ich podrywaniem.
Przy okazji tej zmiany pojawił się problem z irytującym buczeniem RW-4, ale o tym piszę tutaj:

Opublikowano

Z dwoma cyrkulatorami daje radę. Nawet ostatnio dodałem więcej kamieni.

Może się okazać, że u Ciebie jeden wystarczy przy tej długości. Jeśli nie ogarnie, to możesz spróbować w przeciwnym kierunku do wylotu z narurowca zanim zdecydujesz się na drugi. W ostateczności można też wyciągnąć jakiś kamień z miejsca, gdzie zbiera się brud. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.11.2017 o 09:14, luck83 napisał:

Właśnie tak (wzdłuż dłuższej osi zbiornika) ułożone kamienie mam aktualnie u siebie, przed planowaną re-aranżacją. I tak jak mówisz @egon44, nic nigdzie mi nie zalega a to co wpadnie między skałki ryby wytrzepują ogonami :)

No widzisz :) 

W dniu 23.11.2017 o 09:14, luck83 napisał:

Trochę obawiam się gruzowiska opartego o tylną ścianę zbiornika, właśnie ze względu na to, że jeśli odchody ryb wpadną w "środek" gruzowiska i tam zaczną zalegać, to czy ryby to "wytrzepią ogonami", bądź bakterie rozłożą? 

Wiesz nie wiem jak to się sprawdzi z gruzowiskiem opartym o tylną szybę,może się mylę ale możesz mieć problemy z cyrkulacją wody w zbiorniku bo jednak obieg jakiś musi być a kamienie mogą to uniemożliwić...

U siebie w zbiorniku też poszedłem w gruzowisko ale tak jak pisałem wcześniej wzdłuż środkowej osi zbiornika bo cyrkulację mam sprawdzoną i nie chciałem tego komplikować...Maluchy już pływają,ich odchodów na dnie oraz między kamieniami nie widzę,ale za to w mechaniku+(prefiltr eheim z watą w środku)  jest ich sporo,więc wszystko jak narazie działa jak należy...

Ważne dla mnie było to że zrobić rybkom naturalne groty,szczeliny żeby mogły między nimi przepływać jak w tunelach,właśnie z tego powodu jakim są odchody które mam nadzieję będą wytrzepywać ogonkami,a jak nie to zostawiam to bakteriom i tyle...Czas pokaże co będzie później jak rybki podrosną ale nie martwię się na zapas :);) 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 24.11.2017 o 13:19, egon44 napisał:

Ważne dla mnie było to że zrobić rybkom naturalne groty,szczeliny żeby mogły między nimi przepływać jak w tunelach,właśnie z tego powodu jakim są odchody które mam nadzieję będą wytrzepywać ogonkami,a jak nie to zostawiam to bakteriom i tyle...

Również i to jest moim celem, naturalne kryjówki, tunele, groty.., ale też i takie ułożenie kamieni aby można bylo pod nimi wykopać jamki.. :)

Trochę  pobawiłem się dziś "klockami" i wyszło mi wstępnie coś takiego ... (w zamierzeniu gruzowisko oparte o tylną szybę). 

DSC_0173.thumb.JPG.89487a5fa66350f3bf2f2eae7b0e1af7.JPG

DSC_0176.thumb.JPG.0f2ca2c36a1f201794a42a83676c503e.JPG

Ale chyba nie jest to najszczęśliwsze ułożenie? :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Oparte o tylną szybę w tym kontekście, że nie ciężar 120kg serpentynitu na szkle, ale że linia spadku gruzowiska miałaby być od tylnej szyby ku przodowi.. Zapewne w którychś punktach skałki dotkną pcv ale na pewno nie będzie to przeniesienie całej masy całej aranżacji kamiennej na tylną szybę. 

Opublikowano

@egon44też nie mam pojęcia.. Mam jeszcze trochę czasu na przespanie się z aranżacją gruzowiska "na tylnej ścianie" a aranżacją gruzowiska wzdłuż dłuższej osi zbiornika.. (ta druga jest bezpieczna co do cyrkulacji). 

• Lubię to 1