luck83 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #11 Opublikowano 12 Listopada 2017 @egon44 rozumiem że te odpowiednie kamienie to nic innego, jak serpentynit..?
egon44 Opublikowano 12 Listopada 2017 #12 Opublikowano 12 Listopada 2017 3 minuty temu, luck83 napisał: @egon44 rozumiem że te odpowiednie kamienie to nic innego, jak serpentynit..? Wiesz nie musi to byc koniecznie serpentynit(chociaż ten najlepiej się prezentuje w naszym biotopie) ale chodziło mi o kształt i fakturę poszczególnych kamieni...
kwiq Opublikowano 12 Listopada 2017 #13 Opublikowano 12 Listopada 2017 Moim zdaniem nie koniecznie, do koloru tła będzie pasował dark/Grey stone. Miałem kilka w poprzednim baniaku i to całkiem ładne kamienie
luck83 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #14 Opublikowano 12 Listopada 2017 @egon44@kwiq alternatywa dla serpentynitu to w mojej okolicy takie osiągalne kamienie: https://www.olx.pl/oferta/kamien-czarny-10-40cm-CID628-IDfNqy9.htmlDark/Grey Stone to nazwa komercyjna.. W praktyce zapewne to jakieś czarne łupki? Mieszkam na Pomorzu, tu nie uswiadcze górskich potoków z kamieniami o pięknej fakturze... Znalazłem skład kamienia w Gdyni, który ma i serpentynit i czarny kamień, pojadę z butelka wody, obleje i zobaczę, które kamienie jak się prezentują najwyżej wezmę na próbę do obecnego baniaka po sztuce z każdego i pod światłem będzie można coś więcej wywnioskować .
egon44 Opublikowano 12 Listopada 2017 #15 Opublikowano 12 Listopada 2017 Kamole z twojego linku są też ok tak więc próbuj
Andrzej Głuszyca Opublikowano 12 Listopada 2017 #16 Opublikowano 12 Listopada 2017 ..te kamienie nie są brzydkie. Ale w porównaniu do serpentynitu nawet w wodzie wyglądają tak bardzo surowo . Serpentynit wygląda bardziej efektownie ( o ile użyłem dobrego określenia).
luck83 Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor #17 Opublikowano 12 Listopada 2017 Będe na tym składzie kamienia we wtorek i ocenie na miejscu, jak wygląda ich serpentynit oraz te czarne kamienie. Jednakże do aranżacji, jaką zamierzam, bardziej będzie pasował mi serpentynit, tak myślę.
kwiq Opublikowano 13 Listopada 2017 #18 Opublikowano 13 Listopada 2017 Dla mnie spoko te kamienie, jeśli tylko będą kolorystycznie pasować do tła to czemu nie. Nawet jeśli nie będą pasować to po jakimś czasie i tak się to wyrówna. Bezstresowo
luck83 Opublikowano 13 Listopada 2017 Autor #19 Opublikowano 13 Listopada 2017 Wydaje mi się, że serpentynit jest "łatwiejszym" kamieniem, jeśli chodzi o jego "umiejętność" dopasowania się kolorystycznie do tła (załóżmy czarno-grafitowo-zielonego, oczywiście wszystko wycieniowane). Mam pewną koncepcję w głowie jak to tło pomalować, ale jeszcze jest trochę czasu, aby przespać się z pomysłem Rozważam też zrobienie jednego - dwóch spłaszczonych "nawisów" skalnych. W swoim akwarium mam wzmocnienia wzdłużne, na których oparłbym poprzeczki aluminiowe, do których z kolei zamontowałbym nawisy. Nawisy zrobiłbym z ciętego, bądź spłaszczonego z jednej strony kamienia, który swoją płaską powierzchnią przykręcę do profili. Otwory w kamieniu nawiercę wiertłem diamentowym napędzanym udarem. Montaż do proflilu na kołki rozporowe (kamień) + śruba. Takie nawisy skalne zagrają też dobrze światłem, cieniując pewne strefy zbiornika. Wyprzedzę pytanie - dlaczego tak? - dlatego, aby uniknąć w zbiorniku zapraw, pianek, itd.
rafalniski Opublikowano 13 Listopada 2017 #20 Opublikowano 13 Listopada 2017 10 godzin temu, luck83 napisał: @egon44@kwiq alternatywa dla serpentynitu to w mojej okolicy takie osiągalne kamienie: https://www.olx.pl/oferta/kamien-czarny-10-40cm-CID628-IDfNqy9.html Dark/Grey Stone to nazwa komercyjna.. W praktyce zapewne to jakieś czarne łupki? Mieszkam na Pomorzu, tu nie uswiadcze górskich potoków z kamieniami o pięknej fakturze... Znalazłem skład kamienia w Gdyni, który ma i serpentynit i czarny kamień, pojadę z butelka wody, obleje i zobaczę, które kamienie jak się prezentują najwyżej wezmę na próbę do obecnego baniaka po sztuce z każdego i pod światłem będzie można coś więcej wywnioskować . Łukasz, mam u siebie w akwarium skały Dark Grey Stone, więc jakbyś chciał zobaczyć jak wyglądają na żywo lekko porośnięte glonami to zapraszam Podobne skały dostępne są też w wersji otoczaków: tutaj albo jako Grey Mountain Rock - tutaj Z kolei inna nazwa to Skałka Szara: http://www.kamienogrodowy.pl/skalka-szara,127.html - pytanie czy to to samo co ten kamień czarny? Szukałem tych skał u nas w pobliżu i nigdzie nie znalazłem, więc super że ci się udało - cały czas myślę o lekkim dogruzowaniu mojej obecnej aranżacji
Rekomendowane odpowiedzi