Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, luck83 napisał:

@egon44 rozumiem że te odpowiednie kamienie to nic innego, jak serpentynit..? ;)

Wiesz nie musi to byc koniecznie serpentynit(chociaż ten najlepiej się prezentuje w naszym biotopie) ale chodziło mi o kształt i fakturę poszczególnych kamieni...

Opublikowano

Moim zdaniem nie koniecznie, do koloru tła będzie pasował dark/Grey stone. Miałem kilka w poprzednim baniaku i to całkiem ładne kamienie ;)

Opublikowano

@egon44@kwiq alternatywa dla serpentynitu to w mojej okolicy takie osiągalne kamienie: https://www.olx.pl/oferta/kamien-czarny-10-40cm-CID628-IDfNqy9.html

c3140e4e672e48df002a598188225bf8.jpg

Dark/Grey Stone to nazwa komercyjna.. W praktyce zapewne to jakieś czarne łupki? Mieszkam na Pomorzu, tu nie uswiadcze górskich potoków z kamieniami o pięknej fakturze... :)

Znalazłem skład kamienia w Gdyni, który ma i serpentynit i czarny kamień, pojadę z butelka wody, obleje i zobaczę, które kamienie jak się prezentują :) najwyżej wezmę na próbę do obecnego baniaka po sztuce z każdego i pod światłem będzie można coś więcej wywnioskować :).

Opublikowano

Będe na tym składzie kamienia we wtorek i ocenie na miejscu, jak wygląda ich serpentynit oraz te czarne kamienie.
Jednakże do aranżacji, jaką zamierzam, bardziej będzie pasował mi serpentynit, tak myślę.

Opublikowano

Dla mnie spoko te kamienie, jeśli tylko będą kolorystycznie pasować do tła to czemu nie. Nawet jeśli nie będą pasować to po jakimś czasie i tak się to wyrówna. Bezstresowo ;)

Opublikowano

Wydaje mi się, że serpentynit jest "łatwiejszym" kamieniem, jeśli chodzi o jego "umiejętność" dopasowania się kolorystycznie do tła (załóżmy czarno-grafitowo-zielonego, oczywiście wszystko wycieniowane). Mam pewną koncepcję w głowie jak to tło pomalować, ale jeszcze jest trochę czasu, aby przespać się z pomysłem :) 

Rozważam też zrobienie jednego - dwóch spłaszczonych "nawisów" skalnych. W swoim akwarium mam wzmocnienia wzdłużne, na których oparłbym poprzeczki aluminiowe, do których z kolei zamontowałbym nawisy. Nawisy zrobiłbym z ciętego, bądź spłaszczonego z jednej strony kamienia, który swoją płaską powierzchnią przykręcę do profili. Otwory w kamieniu nawiercę wiertłem diamentowym napędzanym udarem.  Montaż do proflilu na kołki rozporowe (kamień) + śruba. Takie nawisy skalne zagrają też dobrze światłem, cieniując pewne strefy zbiornika.
Wyprzedzę pytanie - dlaczego tak? - dlatego, aby uniknąć w zbiorniku zapraw, pianek, itd. :)

Opublikowano
10 godzin temu, luck83 napisał:

@egon44@kwiq alternatywa dla serpentynitu to w mojej okolicy takie osiągalne kamienie: https://www.olx.pl/oferta/kamien-czarny-10-40cm-CID628-IDfNqy9.html

c3140e4e672e48df002a598188225bf8.jpg

Dark/Grey Stone to nazwa komercyjna.. W praktyce zapewne to jakieś czarne łupki? Mieszkam na Pomorzu, tu nie uswiadcze górskich potoków z kamieniami o pięknej fakturze... :)

Znalazłem skład kamienia w Gdyni, który ma i serpentynit i czarny kamień, pojadę z butelka wody, obleje i zobaczę, które kamienie jak się prezentują :) najwyżej wezmę na próbę do obecnego baniaka po sztuce z każdego i pod światłem będzie można coś więcej wywnioskować :).

Łukasz, mam u siebie w akwarium skały Dark Grey Stone, więc jakbyś chciał zobaczyć jak wyglądają na żywo lekko porośnięte glonami to zapraszam :) 
Podobne skały dostępne są też w wersji otoczaków: tutaj albo jako Grey Mountain Rock - tutaj
Z kolei inna nazwa to Skałka Szara: http://www.kamienogrodowy.pl/skalka-szara,127.html - pytanie czy to to samo co ten kamień czarny? 

Szukałem tych skał u nas w pobliżu i nigdzie nie znalazłem, więc super że ci się udało - cały czas myślę o lekkim dogruzowaniu mojej obecnej aranżacji :)