Skocz do zawartości

2017 Dieta pod Saulosi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, chciałbym prosić o ustalenie diety pod 22x Saulosi.

Pokarmy ,,gotowe" które mam u siebie:

Tropical SoftLine Africa Herbivore
Tropical 3-Algae
Tropical Softline America Carnivore S i M
O.S.I. Sinking Shrimp Pellets
O.S.I. VividColor Flakes ( HS aqua)
O.S.I. RedPower Granules (HS aqua)
O.S.I. Cichlid Pellets (HS aqua)
Seachem NutriDiet Tropical Flakes
Naturefood Premium Kristall - S
Naturefood Color plus - S

Do tego mrożonki - kryl drobny i solowiec (nie używam mrożonek z wód słodkich - obawa przed pasożytami)

Dodatkowo oczywiście jakiś szpinak, brokuł czy sałata ;)

Edytowane przez Artur67
Opublikowano

Większość tego co wypisałeś to pokarmy wybarwiające, czyli takie, które powinny służyć jako uzupełniające dietę i mięsne. Generalnie powinieneś karmić z wyraźną przewagą karm roślinnych tylko uzupełniając sporadycznie karmami mięsnymi (mniej więcej w proporcjach 70:30 na rzecz roślinnych). Tropical to średnia półka szczerze mówiąc. Postawiłbym głównie na NatureFood Cichlid Plant, O.S.I. Spirulina Flakes, czasem jakaś artemia od NatureFood jako pokarm mięsny. Mrożonki np. lasonogi i larwy czarnego komara, ale ostrożnie i niezbyt często (należy je przed podaniem dokładnie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą i dopiero karmić ryby). Z wybarwiających NatureFood, albo O.S.I.

Opublikowano

Tropical jest pokarmem średnim. Ale z tego zestawienia tylko 3Algae. Cała linia ,,SoftLine" to pokarmy naprawdę dobre. Africa Herbivore jest dla roślinożerców ;)

Opublikowano

Ok, czyli zostawiam Sofline Herbivore, wersję dla mięsożerców zostawiam dla ryb mięsożernych.
Do tego O.S.I. Cichlid Pellets (HS aqua) które jest dla wszystkożernych.

Jakie pokarmy(prosiłbym o pełną nazwę) dokoptować?

Naturefood Plant np.?

Opublikowano

To zacytuję się może... :P 

23 minuty temu, MatiK napisał:

NatureFood Cichlid Plant, O.S.I. Spirulina Flakes

Może być też Dainichi Veggie Deluxe, ale one moim zdaniem za szybko opadają na dno. Co jakiś czas kolega @Mortis robi akcję i sprowadza pokarmy NorthFin więc może załapiesz się na następną edycję jeśli będziesz śledził temat. Jeśli chodzi o pokarmy dla wszystkożerców to patrzę na nie trochę z przymrużeniem oka, ale jak już się upierasz to polecam NLS Cichlid Formula.

Opublikowano

Witaj Arturze!

Jako że posiadałem w swoim zbiorniku dorosłą obsadę Chindongo saulosi to może pomogę tobie poniekąd rozwiać wątpliwości. ;) 

Tak jak koledzy napisali ich dieta powinna składać się z przedewszystkim pokarmów roślinnych a pokarmy wybarwiające/mięsne służą tylko jako dodatek do ich diety...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W moim przypadku starałem się jak najbardziej urozmaicić dietę ryb więc ryby karmiłem codziennie pokarmem roślinnym (zmieniając im czasami kolejność podawania) takim jak-

OSI spirulina , Northfin Veggie , Nature Food Premium Cichlid Plant-M , Nature Food Premium Cichlid Plant-S , oraz testowałem ostatnio próbki Tropical SoftLine Africa Herbivore...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Natomiast pokarmy mięsne/wybarwiające podawałem sporadycznie 2 razy w tygodniu zawsze rano również co jakiś czas zmieniając kolejność ich podawania...Pokarmy mam takie -

Northfin Cichlid , NLS-New Live Spectrum Cichlid Formula) , NLS-New Life Spectrum Small Fish Formula(skład głównie kryll+śledź)...

Dodatkowo tylko raz w tygodniu zawsze rano przeważnie dzień przed podmianką podawałem D-Allio plus z dużą zawartością czosnku który działa bakteriobójczo,oraz przeciwpasożytniczo jak również wzmacnia organizm ryb oraz wspomaga procesy trawienia...

Natomiast w twoim przypadku posiadając twoje pokarmy postawił bym tylko i wyłącznie na codzienne karmienie ryb Tropical SoftLine Africa Herbivore , Tropical 3-Algae ...Oczywiście dokupił bym jeszcze dodatkowo z 1-2 pokarmy roślinne...

2 godziny temu, Artur67 napisał:

Tropical Softline America Carnivore S i M
O.S.I. Sinking Shrimp Pellets
O.S.I. VividColor Flakes ( HS aqua)
O.S.I. RedPower Granules (HS aqua)
O.S.I. Cichlid Pellets (HS aqua)
Seachem NutriDiet Tropical Flakes
Naturefood Premium Kristall - S
Naturefood Color plus - S

No a pokarmy powyżej podawał bym 2 max 3 razy w tygodniu zawsze rano zmieniając oczywiście kolejność podawania...

No i to by było wszystko z mojej strony :);) 

Pozdrawiam

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1