Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ogarnie biologię i mechanikę..ale każde z osobna. Jak będziesz miał jako biolog to nie ogarnie mechaniki i odwrotnie.

Czyli w połączeniu pół gąbka pół ceramika nie da rady . To czym można wspomóc filtrację. 

Opublikowano
Teraz, Draszyr napisał:

Czyli w połączeniu pół gąbka pół ceramika nie da rady . To czym można wspomóc filtrację. 

Jako biolog spokojnie. Możesz dać jako mechanik samą pompę AC2000 i zamontowany do niej prefiltr Eheim z watą JBL  zamiast oryginalnych gąbek  lub zamiast prefiltra dać gęstą gąbkę. Jeżeli dasz np. kubełek ( biolog) wtedy też możesz dać AC2000 z opisem jak wyżej. Kombinacji masz sporo. Ale  niewiele jest filtrów takich aby spełniło jednocześnie funkcje filtra mechanicznego i biologicznego. Musisz przemyśleć co chcesz na filtr biologiczny..wtedy dobierze się mechanika.

Opublikowano

Dołączę się do dyskusji bo szkoda zakładać nowego tematu. W moim 240l mam biologa Aqua nowa 1500 z prefiltrem hw603 ale że przepływ szału nie robił nawet z falownikiem (2000l- jakiś jvp) i woda też jakaś tak niby przejrzysta ale mglista jak się patrzy z boku na szkiełko, to pomyślałem o mechaniku i cyrkulatorze w jednym czyli Aquael turbo 2000. Dałem watę do kosza i gąbkę fabryczna i teraz moje pytanie- z racji tego że on daje nieźle to czy nie wyłączać go na noc co by rybek nie zamęczyć ? Bo cyrkulator zmniejszacie na noc albo wyłączacie z tego co piszecie na forum a nie za bardzo chce mi się paprac łapy w wodzie i skręcać go co wieczór. Jest ryzyko że 3cm saulosi zamęczyć w nocy ? Stosuje ktoś taką mechanikę z was na pełnej mocy i nonstopie w 240l baniaczku ?

Opublikowano
2 godziny temu, MAH napisał:

z racji tego że on daje nieźle to czy nie wyłączać go na noc co by rybek nie zamęczyć ? Bo cyrkulator zmniejszacie na noc albo wyłączacie z tego co piszecie na forum a nie za bardzo chce mi się paprac łapy w wodzie i skręcać go co wieczór.

Nie ma sensu. Rybom nic się dzieje. U mnie chodzi 24 /h

Opublikowano (edytowane)

Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Nie ma sensu. Rybom nic się dzieje. U mnie chodzi 24 /h

Dzięki za odpowiedź . Sprawdzę i zobacze efekty ale filtr wydaje się być dobrym sprzętem. A i sorki za powtórzony post ale dalej się uczę obsługi forum 🙂

Edytowane przez AndrzejGłuszyca