Draszyr Opublikowano 11 Lutego 2019 #21 Opublikowano 11 Lutego 2019 2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał: Ogarnie biologię i mechanikę..ale każde z osobna. Jak będziesz miał jako biolog to nie ogarnie mechaniki i odwrotnie. Czyli w połączeniu pół gąbka pół ceramika nie da rady . To czym można wspomóc filtrację.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 11 Lutego 2019 #22 Opublikowano 11 Lutego 2019 Teraz, Draszyr napisał: Czyli w połączeniu pół gąbka pół ceramika nie da rady . To czym można wspomóc filtrację. Jako biolog spokojnie. Możesz dać jako mechanik samą pompę AC2000 i zamontowany do niej prefiltr Eheim z watą JBL zamiast oryginalnych gąbek lub zamiast prefiltra dać gęstą gąbkę. Jeżeli dasz np. kubełek ( biolog) wtedy też możesz dać AC2000 z opisem jak wyżej. Kombinacji masz sporo. Ale niewiele jest filtrów takich aby spełniło jednocześnie funkcje filtra mechanicznego i biologicznego. Musisz przemyśleć co chcesz na filtr biologiczny..wtedy dobierze się mechanika.
MAH Opublikowano 13 Lutego 2019 #23 Opublikowano 13 Lutego 2019 Dołączę się do dyskusji bo szkoda zakładać nowego tematu. W moim 240l mam biologa Aqua nowa 1500 z prefiltrem hw603 ale że przepływ szału nie robił nawet z falownikiem (2000l- jakiś jvp) i woda też jakaś tak niby przejrzysta ale mglista jak się patrzy z boku na szkiełko, to pomyślałem o mechaniku i cyrkulatorze w jednym czyli Aquael turbo 2000. Dałem watę do kosza i gąbkę fabryczna i teraz moje pytanie- z racji tego że on daje nieźle to czy nie wyłączać go na noc co by rybek nie zamęczyć ? Bo cyrkulator zmniejszacie na noc albo wyłączacie z tego co piszecie na forum a nie za bardzo chce mi się paprac łapy w wodzie i skręcać go co wieczór. Jest ryzyko że 3cm saulosi zamęczyć w nocy ? Stosuje ktoś taką mechanikę z was na pełnej mocy i nonstopie w 240l baniaczku ?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lutego 2019 #24 Opublikowano 13 Lutego 2019 2 godziny temu, MAH napisał: z racji tego że on daje nieźle to czy nie wyłączać go na noc co by rybek nie zamęczyć ? Bo cyrkulator zmniejszacie na noc albo wyłączacie z tego co piszecie na forum a nie za bardzo chce mi się paprac łapy w wodzie i skręcać go co wieczór. Nie ma sensu. Rybom nic się dzieje. U mnie chodzi 24 /h
MAH Opublikowano 13 Lutego 2019 #25 Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał: Nie ma sensu. Rybom nic się dzieje. U mnie chodzi 24 /h Dzięki za odpowiedź . Sprawdzę i zobacze efekty ale filtr wydaje się być dobrym sprzętem. A i sorki za powtórzony post ale dalej się uczę obsługi forum Edytowane 13 Lutego 2019 przez AndrzejGłuszyca
Andrzej Głuszyca Opublikowano 13 Lutego 2019 #26 Opublikowano 13 Lutego 2019 5 minut temu, MAH napisał: A i sorki za powtórzony post ale dalej się uczę obsługi forum Spokojnie..poprawiłem:)
Rekomendowane odpowiedzi