Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dużo musisz podnieść temperaturę w Akwarium ?"  Ja usiebie w 576l mam LifeTecha 200W ale mam dosyć ciepło w pokoju i bez problemu utrzymuje temp wody 25 stopni (grzałka czasami tylko się załącza).

Opublikowano

To dałby osobiście dwie grzałki 200W. Jedna Ci wody nie zagotuje w razie awarii, a dwie będą szybciej grzały niż jedna 300W.

Opublikowano
13 godzin temu, kwiq napisał:

Zasadniczo to bym na to nie patrzył bo czym różni się 300w od 300w ? Oddają ta moc inaczej ?

No właśnie czy dwie grzałki 200W i 300W czy jedna 500W to takie samo zużycie energii potrzebnej do ogrzania o ten sam delta T i tej samej ilości wody . I nie ma że dwie lepiej grzeją niż jedna sumarycznej mocy

Masz podobne poziomy jak ja w chałupie 19C a w baniaku powinno być 24 lub wyżej nieco - to już każdy ma swoje teorie ile powinno być dla jego ryb . 

Jedno pewne jesli ta delta T rośnie to i rachunek za prąd rośnie.:cry:

U mnie grzałka 300W była za mała na  akwarium 150x55 x55 .

Większość grzałek z termostatem w środku reaguje na temp w mieszkaniu i przesuwa tą w akwarium a nie trzyma tej zadanej stabilnie.  Jak rozpalałem kominek i w pomieszczeniu temperatura rosła to w akwarium też rosła zamiast grzałka mniej się włączać i odwrotnie .

Ja bym ci radził kupić najtańszą grzałkę  500W  bo te drogie wymysły z kalibrowaniem Jagera i niby złotymi stykami  to  żadna pewność ani niezawodność .

Grzałkę 500W ustaw na 28-30 C jako bezpiecznik górny  zabezpieczający przed ugotowaniem ryb jakby się pierwszy  taki zaciął.

Jednocześnie oba by padły to znikome prawdopodobieństwo

Ten ma czujkę bardzo precyzyjną i trzyma temperaturę w baniaku co do 0,2 C bez względu jak zmienia się temperatura w pomieszczeniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.