yaro Opublikowano 2 Lutego 2008 #1 Opublikowano 2 Lutego 2008 Mam pytanie dotyczące rozróżnienia podrośniętych p. acei. Jak odróżnić samca od samicy ? Jakie są cechy charakterystyczne je odróżniajace ? Nie chodzi mi o rozróżnienie samca dominującego bo tego nie da się pomylić ale o samce zdominowane z samicami. O to samo spytam się w sprawie m. maingano
mars Opublikowano 2 Lutego 2008 #2 Opublikowano 2 Lutego 2008 yaro przy dosrosłych osobnikach jak nie jest się pewnym i potrzeba szybkiej identywfikacji to wyłowić i zajrzeć pod ogon, przy większych sztukach wyraxnie widać - najwszy minus to poza zabawą w załapanie ryby jest to ze badanie takie jest jednak stresogenne.
yaro Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor #3 Opublikowano 2 Lutego 2008 wyglądem zewnętrznym się nie różnią ? Ktoś mi powiedział że samce mają płetwę grzbietową zakończoną w szpic a samice końcówkę tej płetwy mają bardziej zaokrąglone, niestety nie jestem pewny wiedzy kolegi :/
mars Opublikowano 2 Lutego 2008 #4 Opublikowano 2 Lutego 2008 teoretycznie się różnią a w praktyce te różnice bywaja ułudne, o acei nie pisze bo nie miałem ale na maingano pare razy się pomyliłem mimo wypatrzenia różnic teoretycznych.
M_sobo Opublikowano 2 Lutego 2008 #5 Opublikowano 2 Lutego 2008 poza tym co mars pisał to jeszcze dołożę coś z moich obserwacji, zauważyłem , że samice są smuklejsze od samców, nie mają, aż tak intensywnego koloru ciała i kolor płetw jest bledszy od płetw samca.
yaro Opublikowano 3 Lutego 2008 Autor #6 Opublikowano 3 Lutego 2008 niestety przy zdominowanych samcach nie widać tych różnic będę musiał im chyba zaglądać w majtki albo tak jak owieczki się znaczy to gdy będzie która nosiła ikrę to ja zaznaczę
Rekomendowane odpowiedzi