Skocz do zawartości

zwiększenie PH i dojrzewanie akwa - parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Tak wiec sytuacja z dojrzewaniem wody:

02.11.2017

NH4 1

No2 0,025

NO3 1

05.11.2017

NH4 ok 0,8

NO2 0,2

NO3 pomiędzy 1 a 5

10.11.2017

NH4 ok 0,2

NO2 0,8-1

NO3 5 (I tu mam jedno pytanie, czemu są 2 skale? tzn dla danego koloru wartość 5 a nad nią 10)

PH pomimo że miałem nie mierzyć to to robie bo ważne dla mnie to jest i wychodzi wg mnie po za skalą (poniżej skali) 20171110_094008.thumb.jpg.02c9cc20af3119b48957cb75e1a4aaa2.jpg20171110_095625.thumb.jpg.52469534f94d6ee9d2d9c7110c4577de.jpg

Opublikowano
14 minut temu, dero napisał:

NO3 - 5 ppm (I tu mam jedno pytanie, czemu są 2 skale? tzn dla danego koloru wartość 5 a nad nią 10)

Bo te Niemce w JBLu  nie wiedzą  co  jest  symbolem morskiego biotopu  więc im przesyłam od dawna .

Gdyby zamiast tej żółtej ryby powyżej paletki  i karpia koi byłoby to - to nikt by nie miał wątpliwości z której kto ma skali korzystać .

Rysunek-konika-morskiego-2-kredka-740x1046.thumb.jpg.eb12a83929a2e76ad832f11f7b0858ce.jpg

ale  ty się uczysz a oni już nie są reformowalni-  już na wieki pozostanie problem dwu skal w teście JBL NO3 i pytań na forum albo podawaniem dwu wyników  w stylu  NO3 mam od 5 do 10 ppm .

Opublikowano

No tak podejrzewałem ale wolę pytać

Więc dalej akwarium dojrzewa ale jeszcze nie skończyło? 

I co z tym PH......, pisałem posta wcześniej z pytaniem co by je miało podnieść po ustabilizowaniu? i jak robić podmiany zeby je utrzymać? Znalazłem temat o corosex. Czy udało już się komuś (P. Henryk?) zbudować takie ustrojstwo które by PH na dolewkę lepsze robiło? I czy jest gdzieś opakowanie mniejsze niż 23KG

Czy może też grys lub żwir albo coś innego? Dziękuje

Opublikowano

wybrałem najlepsze kawałki :D

57 minut temu, dero napisał:

jeszcze nie skończyło? 

I co z tym PH......, pisałem posta wcześniej z pytaniem co by je miało podnieść po ustabilizowaniu? 

jak robić podmiany zeby je utrzymać?

Znalazłem temat o corosex. Czy udało już się komuś (P. Henryk?) zbudować takie ustrojstwo które by PH na dolewkę lepsze robiło? I

czy jest gdzieś opakowanie mniejsze niż 23KG

Czy może też grys lub żwir albo coś innego?

Zazwyczaj w takich przypadkach raptusów jak ty pisałem - chłopie usiądz na dópie i spokojnie poczekaj - krótko i jasno i zazwyczaj skutkowało .

Ale krytykują mnie że tak to zrażam młodzianków:D do naszego forum więc teraz piszę  inaczej.

Niech Pan będzie uprzejmy i jeszcze raz przeczyta uważnie ze zrozumieniem post #3 i się zastosuje .

Nic nie skończyło bo dopiero zaczęło, ale wygląda ładnie i dobrze rokuje na przyszłość.

Wypadałoby napisać by  aplikant  poczytał o cyklu azotowym , obiegu azotu w akwarium i nitryfikacji ale to też może zrazić.

Proszę więc budować ustrojstwo by wody nie kubłować z chemicznymi uzdatniaczami od pierwszej podmiany w dalekiej przyszłości.

Proszę sobie obsadę dogadywać i szukać dobrego hodowcy -dostawcy ryb z rodowodem coby kundli nie nakupować. .

Proszę  nie  lamentować i nie wybiegać przed biologię jaka się tam zaczyna tworzyć.

Proszę jej dać szansę na spokojne dojrzewanie bez corosexów, grysów i żwirów, bez wsadzania łap do akwarium i grzebaniu w czymkolwiek  .

Jak przyjdzie pora a pH będzie za niskie to podam czym w 5 minut to poprawić by było 7,4 jak samo nie podciągnie.

Proszę usiąść na krześle przed baniakiem i zapiąć pasy i nie odpinać przez cały lot  dojrzewania biologii.

Proszę uczyć się cierpliwości  - wiem że to trudne.

• Lubię to 3
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za najlepsze kawałki :]

Rzeczy proste są dla każdego kto się na nich zna, a pytania są z żądzy poznania i nauczenia się, lepiej znać logikę niż tylko regułkę. Oczywiście z umiarem bo wtedy zamiast prostej odpowiedzi bym miał tylko odnośnik do książki:]

Staram się nie wybiegać, jednak to PH mnie boli, bo jest to ważne dla ryb, ale ok czekamy skoro czymś je podniesiemy do wartości jakie mają być , a rozumiem że później jeszcze zaradzi Pan lub reszta forumowiczów na dodawanie wody z dolewki o PH podobnym?

Wodę do akwa lałem przez ustrojstwo I, aktualnie czasem troche dolewam jak wyparuje woda, ale to niewielkie ilości

Cykl azotowy poczytałem tylko nigdzie nie było o zmianie PH, przynajmniej tam gdzie ja czytałem.... dlatego też moje pytania co z tym zrobić bo nie znam zależności między stabilizacją a samym PH. 

Do ryb dojdziemy, bo najpierw trzeba je mieć gdzie dać, więc czekam.......... 

Ale jak już się mam rozglądać za hodowcą, to może jakieś namiary na kogoś nieopodal Tychów?

Dziękuje

Edytowane przez dero
Opublikowano
10 godzin temu, dero napisał:

Staram się nie wybiegać, jednak to PH mnie boli, bo jest to ważne dla ryb, ale ok czekamy skoro czymś je podniesiemy do wartości jakie mają być , a rozumiem że później jeszcze zaradzi Pan lub reszta forumowiczów na dodawanie wody z dolewki o PH podobnym?

Wodę do akwa lałem przez ustrojstwo I, aktualnie czasem troche dolewam jak wyparuje woda, ale to niewielkie ilości

Cykl azotowy poczytałem tylko nigdzie nie było o zmianie PH, przynajmniej tam gdzie ja czytałem.... dlatego też moje pytania co z tym zrobić bo nie znam zależności między stabilizacją a samym PH. 

Dolewając odparowaną wodę podwyższa się twardość KH, która odpowiada za PH, oczywiście to co piszę to jak największy skrót a nie opis zjawiska. Częś piasku również podwyższa PH, to że piasek jest kwarcowy nie oznacza 100% zawartości kwarcu. Zwykle jest tam także wapień i inne rozpuszczalne minerały.

Opublikowano
8 godzin temu, AndrzejWalb napisał:

..zastanawiam się Henryk czy to Ty czy ktoś się pod Ciebie podszywa :)  :)

ja ja  - no co wy :D

Przecież napisałem

21 godzin temu, deccorativo napisał:

chłopie usiądz na dópie i spokojnie poczekaj

tylko ładniej ubrałem .

kolego @dero nie jeden jesteś z regionów Polski o niskim pH w kranie. Tak samo mają koledzy z ziemi cieszyńsko - bielskobialskiej oraz  rejonu Wałbrzycha.  Wszyscy znają znaczenie pH dla naszych ryb i w akwariach mają odpowiednie dla nich.

Ty też będziesz tak mial i bez zbytniej determinacji  - szkoda że od razu piasku dolotomitowego Rene nie dałeś w ilości 30kg bo już by było powyżej 7,4 te pH ale i z tym sobie poradzimy. akie tak ilości w koszyku kubła się nie liczą.

Spokojnie czekamy  śledząc proces dojrzewania, a ty otwierasz nowy temat  " Obsada Dero " w odpowiednim dziale i absolutnie nie szukasz kundli w okolicach Tychów - nawet bym powiedział - masz zakaz odwiedzania zoologów w okolicy.;).

10 godzin temu, dero napisał:

Do ryb dojdziemy, bo najpierw trzeba je mieć gdzie dać, więc czekam.......... 

Ale jak już się mam rozglądać za hodowcą, to może jakieś namiary na kogoś nieopodal Tychów?

Jak już ustalisz obsadę docelową  a także tą początkową , to wtedy w zależności na czym stanie najbliższej z Tychów po ryby jest do Augustowa albo Gorzowa Wlkp.:D a ryby same do ciebie przyjadą -  popatrz na zmieniające się banerki i dzwoń albo pisz jak będziesz wiedział po co.

Chyba że zechcesz sam pojechać na Słowację po ryby do hodowli ale bliżej i taniej zamówić je w Malawianie .

sorry za OT ale uprzedziłem by czasami już nie poleciał do zoologa po ryby.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Tak wiec sytuacja z dojrzewaniem wody:

02.11.2017

NH4 1

No2 0,025

NO3 1

05.11.2017

NH4 ok 0,8

NO2 0,2

NO3 pomiędzy 1 a 5

10.11.2017

NH4 ok 0,2

NO2 0,8-1

NO3 5 

PH pomimo że miałem nie mierzyć to to robie bo ważne dla mnie to jest i wychodzi wg mnie po za skalą (poniżej skali) 

OSTATNI POMIAR

16.11.2017

NH4 poniżej 0,05

NO2 0,2 - 0,3

NO3 pomiędzy 1 a 5

PH ok 7

Nie rozpisuje się bo za dużo najlepszych kawałków do kopiowania będzie:]

Edytowane przez dero