Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzięki za odzew. Tak to pewnie ten łupek filytowy wygląda identycznie jak na zdjęciach w sieci. Ale tu się rodzą kolejne pytania:

Chc wykonać z niego tło i tak się zastanawiam ile więcej piaskowców czy korali będę musiał użyć?

Pozdrawiam!

Osobiście radzę Ci byś zdecydował się na jeden rodzaj skał w wystroju. Jeśli łupek, to i tło i skały z łupka. Inaczej będziesz miał misz-masz i cepelię. POpatrz w galerii - najwierniej oddające biotop akwaria są surowe, monotonne wręcz, jednolite z tych samych skał - i na tym polega ich piękno. Bez fajerwerków i wodotrysków, korali, wapieni, łupków i wszystkiego w jednym. Oczywiście zależy jaki klimat chcesz stworzyć, ale osobiście uważam, że najłądniejsze są właśnie akwa jednolite.

Co do tla z łupka to też jest to duże wyzwanie - trudno IMHO uzyskać naturalny efekt, choć niektórym się udało - zob. w galerii.

Pozdrawiam

Opublikowano

Łupki kupowałem w Interkomisie w Siemianowicach, ale z Katowic chyba tam dotrzeć nawet łatwiej jadąc od Wełnowca. Łupki były na stertach przed halą - w ogródku - przynajmniej tak to wygladało 2-3 lata temu jak kupowałem.

Teraz podobno lepszy wybór łupków jest w składzie budowlanym w Sosnowcu Niwce - koło dużego koscioła - po drodze do Jaworzna albo w sklepie Ogród Śląski w Nakle Śl. k.Tarnowskich Gór.

Opublikowano
Czy mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy, gdzie zdobyłeś te łupki? Pochodzimy z tej samej okolicy więc będzie duża szansa, że będe miał blisko, a właśnie przymierzam się do założenia akwarium. Z góry dzięki :D

Zapraszam do Chełmka, 20min S1 masz.. pojedziemy do składu kamieni. Mnóstwo różnorakich za groszowe sprawy.

Opublikowano

Wy to macie fajnie - kamieniołom na każdym kroku...

ja żeby zdobyć w okolicy "tanio" np wapienie... to musiałbym się wybrać do lasu w takie jedno miejsce i ze skarpy odłupać kilofem... roboty na caly dzień tylko lin i osprzętu nie mam... wrrrr

Opublikowano

Makok ja te swoje głazy kupiłem za 13zł. Chyba 0.16 za kg było czy coś. Cennik się zmienia ale nie bardzo. Dodatkowo ogok siebie w libiążu mamy wielki teren z wydobyskiem piaskowca. Kamieni, a kamieni jednak po tło byłem w bieszczadach;)

Opublikowano

No i są jeszcze stare dolomity w Jaworznie i w Bytomiu - nie mówiąc o Jurze K.-Cz! Tam już wszystko za free - oprócz ceny paliwa. Jakież to szczescie dla akwarysty mieszkać w województwie śląskim - ewentualnie małopolskim! Słowo daję! :lol:

Opublikowano

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Chyba w sobotę zrobimy z synem mały rekonesans,;)

Oprócz naszego regionu prawdziwym zagłebiem ko0palni kamienia są okolice Wałbrzycha. tylko nie wiem czy tamte nadają się do akwarium.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

kamieniarz jest w sosnowcu na niwce tuz za kosciolem i jest tam wszystko lupek filytowy piaskowiec i cala reszta

( ja za 40 zł zapchalem caly bagaznik 350L)

sa tego potezne ilosci wiec jest w czym przebierac