Jump to content

Odyssea CFS500 uniwersalny filtr kanistrowy do Malawi od 112l do 1500l

deccorativo

Recommended Posts

HTB1og7dhfxNTKJjy0Fjq6x6yVXan.thumb.jpg.c633f56130fd2179fc8e0d9b6c45c1f4.jpg

Na pierwszy rzut oka bardzo podobny do serii Fluval FX 4,5,6  ta sama konstrukcja zamykania na 6 lub 8 śrub jak luk łodzi podwodnej , identyczne zawory i ich zatrzaski, identyczne węże niemal identyczne wymiary - tylko Odessea bez pompy na zewnątrz - i to jest  bezsprzeczna wyższość Odyssea nad FX4:).

HTB1boCTb9sQ2uJjSZFFq6xYUFXa2.jpg.3ce2bd19eb049dd1c8d846a9b9710d3f.jpg

Oczywiście różni te kubły filozofa filtracji ale ręczę że Odyssea jest cichsza od FXa .

Dlaczego ? - bo ma silnik nie na zewnątrz ale schowany w samym środku i na dole kubła na dodatek z wirnikiem w pionie i do góry co samo-odpowietrza pompę i to jest położenie każdej pompy akwarystycznej zawsze najcichsze .

Na dodatek pompa ze wszystkich stron jest wytłumiona gąbką więc nie przenosi wibracji i tego charakterystycznego buczenia na obudowę i na zewnątrz.

Niestety ten filtr nie jest u nas jeszcze dostępny co nie przeszkadza sprawdzić każdemu jak jest cichy i można też porównać z naszym jaki obecnie pracuje w twojej szafce.

Wystarczy wyłączyć żonę, teściową , psa, kota, dzieci i telewizor i otworzyć szafkę z filtrem i z odległości 20-30cm nagrać filmik w ciszy gdzie fonia nagrania jest najczulsza i porównać na YT z tym nagraniem tak 1:40-1:50

W wolnym świecie od Chin po USA te filtry są znane od dawna i na filmie jest jeszcze stara wersja z kablem wyprowadzonym z boku.

Takich filmów jest masa na YT i nawet różne modyfikacje tej filtracji bez gruzu a na samych gąbkach i nawet z watą akwarystyczną.

Najciekawsze są jednak dwie sprawy

pierwsza ;) mocno ważna

- cena tej Odyssea  w USA  po przepłynięciu Pacyfiku  to ok 65 $ a więc na nasze 234 zł  ale przestrzegam - nie wysyłają do Polski i słusznie bo dla Amerykańców siedzi w nim pompa 110V   36W i 500galonów/h czyli  ok 1900l/h  a więc realny sik z rury  1550-1600l/h.   Natomiast wszystkie części zamienne są dostępne od ręki na ebayu łącznie z pompą na 220V.

https://www.ebay.com/itm/CFS-500-GPH-Canister-Filter-External-Aquarium-Freshwater-Marine-75-100-g-Odyssea/301375231135?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D20140107095009%26meid%3D9494dc82e686412e80a6ade6d4bedf64%26pid%3D100040%26rk%3D1%26rkt%3D4%26mehot%3Dpp%26sd%3D401291581986&_trksid=p2046732.c100040.m2060

Dlaczego nie kupię i nie sprawdzę sam:P- bo nie dam się wycyckać Chińczykowi który w każdej chwili może mi wysłać taki kubeł z pompą na 220-240V czyli na nasz prąd i prosto z kraju producenta ale już za  118 $  czyli za 425 zł co nie koresponduje zupełnie z jego ceną  w USA a tym bardziej z Fluval FX4. 

https://pl.aliexpress.com/store/product/36-W-ODYSSEA-CFS500-Tropical-500GPH-Morskich-Akwarium-Akwarium-Filtr-Zewn-trzny-Kanister-Filtr-Auto-Sk/1956792_32837155660.html?spm=a2g17.12010612.0.0.6ccbabcdVnO7ac

druga sprawa jeszcze ważniejsza:D:D:D

To pierwszy uniwersalny kubeł dla Malawi  ten sam dla baniaków od 112l aż do 2000l :Dtak jak go kupisz ma pompę 1900l/h 36W i regulację przepływu płynnie od 0 aż do max co załatwia baniaczki od 112l tak na moje oko do 500l i mechanikę i biologię i bez gruzu.

Powyżej 500l  wyjmujesz tą pompę i wstawiasz Jebao  DCT, DCS, DCP, BP albo   Grech,  SunSun Jtp bo przepust kabla na to pozwala by tam włożyć dowolną pompę nawet 6000-10000l/h i nawet taką z wtyczką AC . Więc dla większych baniaków wymieniasz tylko pompę na mocniejszą cichszą, eco,  np taką jaką teraz badam SunSun JTP3800 eco 25W 3800l/h  naprawdę to ona jest pod 220V a u nas mamy 230V więc żre 27W ale sika ponad 4000l/h i to jest to - cichutka na dodatek.

Być może głównym problemem przy takich wielkich przepływach będą te zawory ale nie takie przeszkody ze szwagrem pokonaliśmy.

Edited by deccorativo

Henryk...nie znam tego filtra . Ale jak się patrzę  na te zawory to do złudzenia przypominają mi te , które mam w NCF1500 nowego typu. A niestety ruszysz je 2-3 razy i ciekną. Jeżeli te są podobne w działaniu to przy braku serwisu ja na wszelki wypadek bym się tym kubłem nie interesował. Oczywiście nie wiemy jak one działają...Ale takie mam negatywne skojarzenie patrząc na nie.

5 minut temu, AndrzejWalb napisał:

Ale jak się patrzę  na te zawory to do złudzenia przypominają mi te , które mam w NCF1500 nowego typu.

Andrzeju obejrzałem te na allegro od NCFa i mnie zupełnie nie przypominają ani wyglądem ani konstrukcją tych od Odyssea , te od NCFa mnie się wydają identyczne z oryginalnymi od Fluvala FX i to jest zadziwiające - sam zobacz

414RmN7BjvL._SL500_AC_SS350_.jpg.e5349485fb9b595ec8ad7ace2ca7a5b2.jpgef95c4ef4122a15fb878785eddcf.jpg.65ffbd77ad89bf2bbc0cd7e146f758ac.jpg

jeden z nich :lol:to oryginalny zawór od FX za 30$ komplet 2 szt z amazona i wysyłają do Polski bez problemu ale nie za darmo.

Drugi to od NCFa ale nie wiem czy stary czy nowy.

wiesz - kup te od Odyssea bo pasują:D do tego NCFa.

Chińczyk co by wysłał przeciekające zawory z kubłami do USA już by zbankrutował od kar gwarancyjnych.;) ale jak napiszesz mi  - to udowodnij że te z Odyssea nie przeciekają - to leżę ,oczywiście nie mam dowodów.

Wybacz ale straszenie bo coś do złudzenia przypomina  to nie dla nas :D my tu młodzi i odważni i nadal pamiętamy " nie lękajcie się"

Koledzy w UK mają te kubły u siebie bo tam ma siedzibę firma Odyssea LTD więc może któryś się odważy ?

• Like 1

Teraz, deccorativo napisał:

Drugi to od NCFa ale nie wiem czy stary czy nowy.

...to jest właśnie ten nowego typu. Mam do nich i podobnych uprzedzenie.

1 minutę temu, deccorativo napisał:

wiesz - kup te od Odyssea bo pasują:D do tego NCFa.

..to jest myśl..ale poczekam jak będą u nas :)

• Dziękuję 1

• 2 years later...

Henryk miał ten filtr i nie kojarzę żeby ktoś jeszcze go miał. Kupując go chyba trzeba pompę wymienić na inną tak jak jest to opisane w poście nr1. O ile są dostępne to tylko na Aliexpress, choć tylko zawory widzę.

Edited by SlavekG