Skocz do zawartości

Sól jako suplement diety a parametry wody.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Korasek1989 napisał:

Czytam bardzo dokładnie wasze rady i naprawdę je szanuje , bo wiem że jesteście pasjonatami a od takich ludzi rady są bezcenne a takich ludzi w sklepach zoologicznych naprawdę trudno trafić . Oddałem już część ryb, akwarium dostałem w "spadku" i nie ja dobierałem obsadę , wolę aby ryby jeszcze przez jakiś czas zostały ze mną niż jak by miały trafić do 60 l akwarium. Akwarium mam dopiero miesiąc , staram się aby było im jak najlepiej dlatego na bieżąco śledzę forum i dopytuje się jak mogę robić to aby było im  dobrze .

Nie odbieram twojego postu jako atak na moja osobę, po prostu chce wyjaśnić jak to wszystko wygląda i że akwarium nie jest mi obojętne tylko staram się ciągle coś udoskonalić .

Cieszę się, że nie odbierasz tego jako ataku. To ostatnia rzecz, która przyszła by mi do głowy. Wiem, że nie Ty narobiłeś tego bałaganu, tylko nieświadomie się w niego wpakowałeś. 

Czytaj o tym purolite i myśl o redukcji obsady zgodnie z zaleceniem Poznera, a zobaczysz, że zacznie sprawiać ci to hobby przyjemność. 

Opublikowano (edytowane)

..trochę uporządkowałem temat. Zmiana w tytule i w związku z tym przeniosłem do innego działu bo trudno było się połapać o co chodzi:)

18 minut temu, Korasek1989 napisał:

Czy dobrze rozumiem że NO3 wzrasta wraz z powiększeniem się obsady, rozkładem nie zjedzonego pokarmu i zalegających na dnie odchodów ?

..dokładnie tak. Jest to istota jego powstawania!

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
14 minut temu, Korasek1989 napisał:

KH - 4
GH- 9

NH4-0,1
NO2-0,025
NO3 -50

Podaj jeszcze pH w akwarium ale testem o zakresie 7,4-9  bo  w mieście Tychy pH kranówy jest 6,9 więc nie wiem do ilu podciąga biologia w baniaku. Możesz mieć za niskie pH.

Czy to w ogóle jest miasto Tychy czy gminy w pobliżu.

Z tego co podałeś niepokojące jest tylko to NO3

NH4-0,1ppm nie stanowi problemu ale NO3 - 50ppm  i tu podejrzewam że nie z tej skal co trzeba odczytujesz wyniki . Woda słodka to ta skala co ma wynik 40  wynik 50 jest dla morszczaków.

Najlepiej jakbyś wkleił  fotkę z góry na ten pomiar NO3 bo często wynik jest zupełnie inny niż się wydaje mierniczemu:D

Opublikowano (edytowane)

Jest to dzielnica Tychów więc parametry napewno są z dobrej lokalizacji. Test na NO3 wykonam jutro w dzień, ale tak jest odczytywana z środkowej skali. Wiem że tam nie ma 50 ale dla mnie jest pomiędzy 40 a 80 ale bliżej niż dalej 40 :) Testu na ph nie mam , będzie w tym tyg ponieważ jest w koszyku z produktami które wkleiłem w pierwszym poście.

Edytowane przez Korasek1989
Opublikowano

To jednak kupiłeś na pałę a potem nas pytasz - no ładnie;)

Wybacz że ci to wytknę ale zamiast tego zakupu trzeba było kupić graty do zbudowania ustrojstwa by wodę bezpiecznie lać prosto z prysznica taką bez chloru i metali ciężkich ale 24C prosto wężem do baniaka.

Bo zapewne nie masz beczki 70 litrów do odstania takiej ilości wody - dlatego podmieniasz tak mało kubłując namiętnie co tydzień a efektu i tak żadnego.

Opublikowano (edytowane)

Kolego, odstaw te wszystkie preparaty, nie dolewaj bakterii, zapomnij o Purolite (masz za małe doświadczenie). Rób podmianki. NO3 na poziomie 50, to nie tragedia. Jak Ci napisałem, zostaw sobie 2-3 samce (to te niebieskie) i kilka samic (7-8, to te pomarańczowe). Glonojada odłów, wejdź do zoologa, połóż na ladzie i wyjdź. Nie oglądaj się za siebie. Zrobisz to, co Ci napisałem i akwarium zacznie normalnie funkcjonować. Będzie odpowiednia ilość ryb do tego litrażu i biologia zacznie to obsługiwać.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Korasek1989 napisał:

Co z solami ?Będą potrzebne przy tych parametrach wody ?

Witaj, odpuść sobie ten wynalazek bo możesz pogorszyć sytuację. Używając soli wzrosną Tobie inne parametry np. jony sodu, czy przewodność. Ustabilizuj podstawowe parametry , pamiętaj że wszelkie zmiany w wodzie będą odczuwalne przez ryby. Gdy opanujesz sytuację polecam przeczytać co zmienisz dodając sól, i czy ma to sens.
pozdrawiam

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwig8bnQs4fXAhXCYVAKHdT7B_wQFghBMAM&url=http%3A%2F%2Ftanganika.eu%2Fsite%2Ftanganika%2Fwoda.html&usg=AOvVaw00GI-f9Ah4fy3PYohVjzC

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, deccorativo napisał:

To jednak kupiłeś na pałę a potem nas pytasz - no ładnie;)

Przeglądałem oferty sklepów aquario i erybka, szukałem czegoś co może mi pomóc w najbliższym czasie więc wszystko jest w koszyku ale nie kupione :) Mam wiaderko 60 l więc narazie nie ma źle. Oddając ryby chyba mało kto będzie chciał same samce, już teraz mam 12 samców i 14 dziewczyn jak to rozwiązać najlepiej waszym zdaniem? Dziś dodam ogłoszenie na forum i może będziecie spoglądać na mnie przychylniej :)

Edytowane przez Korasek1989
Opublikowano
56 minut temu, Korasek1989 napisał:

Przeglądałem oferty sklepów aquario i erybka, szukałem czegoś co może mi pomóc w najbliższym czasie więc wszystko jest w koszyku ale nie kupione :) Mam wiaderko 60 l więc narazie nie ma źle. Oddając ryby chyba mało kto będzie chciał same samce, już teraz mam 12 samców i 14 dziewczyn jak to rozwiązać najlepiej waszym zdaniem? Dziś dodam ogłoszenie na forum i może będziecie spoglądać na mnie przychylniej :)

Nic nie kupuj! Mając taką masę ryb w tak małym akwarium pomoże tutaj porządna, cotygodniowa podmiana wody ,nie 50l, ale 100.

Nie jest to dobre dla twoich ryb, ale wyjścia na razie nie masz. Jeśli będziesz podmieniał 2x w tygodniu po 50l, to ryby będą to odczuwać w dużo mniejszym stopniu. I takie rozwiązanie proponuję. Wszystko oczywiście sprawdzasz testami przed i po podmianie. 

Musisz zacząć od redukcji obsady. Z rybami dobry pomysł ma Pozner. Połóż na blat, powiedz jeszcze, że nie masz dla nich akwarium i wychodź nie oglądając się za siebie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.