Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję porady w ułożeniu kamieni, kamulce duże, ciężkie. Złożyłem trzy kompozycje i wymiękłem, brak sił, brak kolejnej koncepcji jak na tą chwilę... poddaję pod ocenę. Która wersja najlepsza? Co zmienić? Aktualnie ułożoną mam 3 więc najprościej w niej coś modyfikować.

IMG_20171022_110711.jpg

IMG_20171022_114321.jpg

IMG_20171022_122608.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli ten styropian odzwierciedla długość i szerokość zbiornika, to będzie w sam raz. Moim zdanien pierwsza opcja zdecydowanie?

Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że masz 70 wysokości. Można by to wykorzystać i wyciągnąc to trochę w górę, oczywiście w opcji nr1. Jeśli masz jeszcze w zanadrzu kamieni. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Ja bym w pierwszej wersji dołożył kilka kamieni po prawej stronie. Trzy płaskie kamienie na połowie akwarium, które do połowy przykryje piasek, to za mało. I tak jak kolega napisał, pójdź w górę. Może masz jakiś jeden bardzo duży kamień?

Opublikowano
2 godziny temu, pozner napisał:

Ja bym w pierwszej wersji dołożył kilka kamieni po prawej stronie. Trzy płaskie kamienie na połowie akwarium, które do połowy przykryje piasek, to za mało. I tak jak kolega napisał, pójdź w górę. Może masz jakiś jeden bardzo duży kamień?

Wersja pierwsza to koncepcja w której lewa strona akwarium jest znacznie wyższa niż prawa, linia kamieni jakby opada w kierunku prawym, więc po prawo nie chcę dokładać, chyba że lewą stronę podniosę ale...  Nie mam jak pójść w górę. Głazy ważą między około 20-25 kg i nie zaryzykuję piętrowania... Na pierwszy rzut oka wersja 1  jest ok ale jeszcze tam czegoś brakuje.

Opublikowano

Brakuje kamieni po prawej stronie. Musisz uwzględnić kilka centymetrów piasku. Dojdzie piach i po prawej stronie będziesz miał 3 luźno rzucone, płaskie kamienie, ledwo wystające z piasku. Gdzie tu zakamarki dla ryb?

32 minuty temu, Areck napisał:

Nie mam jak pójść w górę. Głazy ważą między około 20-25 kg i nie zaryzykuję piętrowania...

Dlatego pytałem o jeden duży kamień, taki koło 40kg. 

Opublikowano
21 minut temu, Areck napisał:

no to jeszcze jedna wersja... ciężka praca.... ;)

IMG_20171022_204142[1].jpg

Jak dla mbuny to w dalszym ciągu za płasko tym bardziej że część z tych kamieni znajdzie się pod piaskiem...